To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Problem z silnikiem nastawczym klapy regulacji temperatury.

magicadm - 17-07-2012, 00:08
Temat postu: Problem z silnikiem nastawczym klapy regulacji temperatury.
Sporadycznie mam problem z silnikiem nastawczym klapy regulacji temperatury. Co jakiś czas słychać z niego dość 'intrygujące' terkotanie. Regulacja działa cały czas OK, ale ten terkot po prostu mnie irytuje.
Z lektury netu wiem, że jest to problem z wewnętrznym potencjometrem, który można wyczyścić.
Problemem jest demontaż silniczka - jedna śruba jest w miarę dostępna, ale druga to abstrakcja - od biedy można ją wymacać, ale odkręcenie to już ciężka sprawa :(
Czy ktoś z Was ma na to jakiś patent, by uniknąć demontaży połowy auta?

otre79 - 23-07-2012, 14:48

konkretnie to który to silnik z tym potencjometrem? :?:
podeślij linka z lekturą

u mnie sporadycznie też coś takiego słyszę ale częściej zimą

magicadm - 24-07-2012, 23:58

To ten silniczek na fotce zaznaczony dużym czerwonym 'kółkem'

Małe kółko to miejsce wkręcenia jednej z dwóch śrub i to jest jedyna do której jest dostęp.
Druga to abstrakcja - wymacać jej nie można, a odkręcenie to pojęcia nie mam - chyba trzeba rozebrać pół autka :(

Mój 'sprytny plan' : kupić używkę (zamówiłem już), rozebrać by oblookać w środku - gdzie jest potencjometr i ten wkręcony nawiercić i zapryskać tam 'gdzie trzeba' chemią do potencjometrów.

Generalnie - potencjometr tego serva pada w 'środkowym położeniu'. U mnie pomaga przekręceniu temp na max i cofnięciu.

skull - 12-09-2012, 21:57

przerabiałem to już u siebie,tez tyrkotało wyjąłem ten silniczek rozkręciłem przesmarowałem,założyłem i działa już dosyć długo.Do tej drugiej śruby dostałem się robiąc otwór w tej plastikowej obudowie(jak rozbierałeś to wiesz o co chodzi). Oczywiście odpowiednie narzędzia też ważne giętka przedłużka do tego mały uchwyt z grzechotką.Kombinacji było trochę,ale działa i zapomniałem o problemie.
magicadm - 12-09-2012, 22:07

skull, dzięki za wskazówki. Zrobiłem tak jak piszesz.
Niestety ścieżki potencjometru mam mocno wydarte - więc czyszczenie nie pomogło. Musiałem delikatnie przegiąć ślizgi na zdrową część ścieżki.

skull - 12-09-2012, 22:12

ważne,że działa :D ale robota upierdliwa :D