Carisma - Techniczne - Tarcza hamulcowa Carisma 1,9 TD
Anonymous - 20-12-2006, 10:20 Temat postu: Tarcza hamulcowa Carisma 1,9 TD Witam
Dziś podczas wymiany kół zauwazylem,że jedna z tarcz ma pęknęicia poprzeczne,czy powinienem ja wymienić,czy ma to wpływ na jazdę i bezpieczenstwo?
szczeslaw - 20-12-2006, 10:50
To są hamulce czyli bezpieczeństwo. Wymieniać.
Anonymous - 20-12-2006, 22:17
jak tarcza jest popękana to znaczy, że materiał jest już skatowany i trzeba jak najbardziej je wymienić
major - 20-12-2006, 22:42
skoro jest już temacik o tarczach i hamukcach to pozwole sobie dorzucić pytanko:P
jaki jest rozmiar tarcz to carismy 1.6 (1996r)?? bo spotkałem się z dwoma i nie wiem który jest odpowiedni. A druga sprawa ile kosztują takie tarcze?? spotkałem się na allegro z jakimiś za 65 zeta, ale sądze że nie jest to towar najwyższej kalsy
Anonymous - 22-12-2006, 23:28
kup tarcze brembo seryjne dorzuc klocki ferodo premier plyn hamulcowy motul i masz naprawde dobre heble. mam w swojej rajdowce N grupie taki zestaw i dawal rade teraz przerzucam sie na lepsze klocki performance ferodo bo sa jeszcze rezerwy ktore widze ale do cywilnej jazdy z zylka sportowa i polepszenia bezpieczenstwa polecam powyzszy zestaw a nie bedzie on wcale drogi.Nie orientuje sie jednak dokladnie jaka jest suma za takie cos do Cari.
major - 22-12-2006, 23:36
postaram sie to zrobić tylko jeszcze nie wiem kiedy znajde czas najpierw musze to wszystko kupić
dzieki za rade
Anonymous - 23-12-2006, 12:20
Berni napisał/a: | eraz przerzucam sie na lepsze klocki performance ferodo |
A nie lepiej jakies ebc green stuff?
Matejko - 23-12-2006, 14:22
Berni napisał/a: | kup tarcze brembo seryjne dorzuc klocki ferodo premier plyn hamulcowy motul |
no i dwa hamowania ze 100 km/h pod rzad i tarcze bija az milo, a do tego przy trzecim hamowaniu zero hamulcow - polecam taki komplet tym ktorych nie lubie
Anonymous - 23-12-2006, 17:49
fakt ze nie mialem tego zestawu w cari ale w sporcie w seicento dawal rade... nic mi nie bilo generalnie jezdzilem na takim czyms w wyscigach i od konkurencji odstawalem na hamowaniach ale nigdy nie mialem problemow. a fakt jest, ze na rynku jest od cholery podrobek tarcz brembo i klockow ferodo.
a jaki masz zestaw? chetnie sprawdze czy bedzie dawal rade w warunkach bojowych, jesli podchodzimy do tematu nie patrzac na cene to chyba jednak zestaw brembo + ferodo ds3000 badz performance albo omp-klocki+motul plyn sie sprawdza w sporcie.
[ Dodano: 23-12-2006, 17:52 ]
ebc podobno daja rade i byli ludzie zadowoleni,jednak najwiecje jesli chodzi o znajomych do sportu wyscigi/rajdy uzywa ferodo ds3000/performance badz omp.
Na klockach z wyzszej polki jets pewne opoznienie hamowania naciskasz nic nic nic przez 1 sek i nagle zaczyna hamowac bardzo mocno. na seryjnych jest na odwrot.
sprobuje teraz do seicento zalozyc perormance zobacze jak bedzie a pozniej omp.
Anonymous - 23-12-2006, 19:24
Myśle że zestawik Lukas tarcze przud i tył i dotego klacuszki koszt ok. 750 pln. mógłby być całkiem przyzwoity i wystarczający do tego samochodu.
Oczywiście polecam bo sam takowy zakupiłem
nie powiem jak się spisuje bo jeszcze nie założyłem.
szczeslaw - 23-12-2006, 21:57
Klocki Ferodo (byle nie Target) szczerze polecam. Tarcze Brembo odradzam. Tak jak napisał Matejko - wichrują się.
Ale żeby Ferodo Premier był podatny na fading? Pierwsze słyszę. NIGDY mi się nie udało tych klocków zgrzać tak, żeby stracić hamulec.
Matejko - 23-12-2006, 23:13
szczeslaw napisał/a: | Ale żeby Ferodo Premier był podatny na fading? Pierwsze słyszę. NIGDY mi się nie udało tych klocków zgrzać tak, żeby stracić hamulec. |
mnie sie udalo, tzn udaje mi sie za kazdym razem podczas jazdy kalisz - wawa, gierkowka od piotrkowa tryb. zawsze przy duzej predkosci wywali sie jakis maruder na lewy pas - hamujac 2 razy za takimi, na nastepnym skrzyzowaniu gdy zapalilo sie czerwone - mialem mietko w majtach
a gdy jade starszych autem tam mam komplet ate - nie udalo mi sie takie cos ani razu i mysle ze tu juz raczej nie ma wplywu to ze w jednym sa z tylu bebny a w drugim tarcze,
poki co chce dojezdzic do konca kalendarzowej zimy na tych brembo a pozniej planuje wlozenie tarcz wiekszych srednica
Anonymous - 23-12-2006, 23:14
premier mozna zgrzac i nawet z plynem motul rbf 600 choc nie ukryam ze trzeba dobrze upalac
szczeslaw - 24-12-2006, 02:32
Matejko napisał/a: | mnie sie udalo, tzn udaje mi sie za kazdym razem podczas jazdy kalisz - wawa, gierkowka od piotrkowa tryb. zawsze przy duzej predkosci wywali sie jakis maruder na lewy pas - hamujac 2 razy za takimi, na nastepnym skrzyzowaniu gdy zapalilo sie czerwone - mialem mietko w majtach |
Albo wina tarcz, albo podróba Ferodo. Sorry ale czasami jak w nocy poniesie mnie fantazja to... może nie powinienem się przyznawać
Ale powiem - co światła mam dohamowanie ze 120-130 do 0. Kashiyamę zgrzałem tak, że zabrakło mi hamulców na ostatnim skrzyżowaniu przed domem (bogu dzięki za dobre gumy i puste skrzyżowanie ). Na Ferodo nigdy mi się to nie zdażyło.
Berni napisał/a: | premier mozna zgrzac i nawet z plynem motul rbf 600 choc nie ukryam ze trzeba dobrze upalac |
Ja nie mówię, że się nie da - mówię tylko, że MI się nie udało a nie jeżdżę spokojnie i delikatnie. Stwierdzam tylko, że z MOJEGO DOŚWIADCZENIA są mniej podatne na fading niż Kashiyama, Lucas, Textar czy Jurid. ATE mam obecnie w Corsie i nie narzekam, chociaż skuteczność hamulców na Ferdodo jest lepsza.
Anonymous - 24-12-2006, 21:27
ja jezdzilem uz na taroxach,lucasach,ate
np lucasy mi piszczaly co mnie denerwowalo strasznie i to w dwoch autach!
|
|
|