To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5 TD] Montaż przetwornicy i bi-xenonu

Firek - 24-07-2012, 17:43
Temat postu: [2.5 TD] Montaż przetwornicy i bi-xenonu
Witam jest to mój 1 post na tym forum, mam takie pytanie czy ktoś montował do Swojego Pajero II generacji przetwornice z xenonami?? Auto jest z roku 1993r. Głównie chodzi mi o to czy nie było problemu przy zakładaniu oraz na przeglądach czy się nie czepiają. Drugie moje pytanie brzmi czy lampy te z nowszych roczników z gładkim szkłem pasują zamiast starych lamp z tym szkłem takim starszego typu??

Pozdrawiam Piotr

Robert09 - 24-07-2012, 20:28

Przy pierwszej przypadkowej kontroli "misiaki" zabiorą Ci dowód rejestracyjny, reflektory xenonowe musza mieć automatyczne samopoziomowanie i odpowiednią homologację.
Lampy ze szkłem gładkim są takie same jak z ryflowanym, rolę przetłoczeń na szkle pełni wówczas ryflowany odbłyśnik. Sama przetwornica i palniki nie załatwiają sprawy. Było o tym na forum. Generalnie dotyczy to wszyskich marek, nie tylko Pajero.

Faraonix - 25-07-2012, 21:19

Przepisy przepisami ale ludzie i tak montuja. Na szczescie w Irlandii nie ma przepisu na xenony i je montowac mozna bez problemu. Ja w swoim mam zamontowane 8 xenonow. Mam ustawione tak aby nie oslepiac, na przegladze juz 3 z kolei sie nie czepiali zeby za bardzo do gory swiecily olbo cos. Jezeli chcesz montowac to polecam Ci o barwie kolorystycznej 4300K - zblizone do halogenow aczkolwiek masz 3x jasniej. Jezeli nie ustawisz ich zbyt wysoko i nie beda oslepiac to raczej nikt cie nie zatrzyma bo nie zrwacaja tak uwagi jak te niebieskawe 6000K jub jeszcze wyzsze wartosci.
Robert09 - 26-07-2012, 14:16

Cenna rada, ale w programach motoryzacyjnych rodem z U.K. nie jeden raz przekładali reflektory gdy auto pochodziło z kraju o ruchu prawostronnym. Konstrukcja lamp jest inna, inaczej przebiega t.zw. granica cienia. Autorzy programu mówili że to ze względu na ów przegląd. Co kraj to obyczaj. Ja np. poszedłem do okulisty a ksenonów nie montowałem :D
Firek - 26-07-2012, 20:37

No to temat xenonów mam rozwiązany czyli nie montuje :) ciekawi mnie jedynie czy jest różnica w "jakości" świecenia lamp gładkich a ryflowanych ? ponieważ Sporo jeżdżę wieczorami/w nocy i chciałbym poprawić oświetlenie ;)
Besiek - 27-07-2012, 08:56

No zobacz, dwa dni na Mitsumaniakach i zobacz ile złotówek w kieszeni zostało :mrgreen:
Robert09 - 27-07-2012, 09:00

Z gładkim świecą lepiej, do tego jakieś żarówki + 60% blue vision i jest naprawde nieźle.