To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY4A 2.0] Lancer ES 2.0

Mosciccak - 24-07-2012, 23:57
Temat postu: [CY4A 2.0] Lancer ES 2.0
Witam od nie dawna jestem posiadaczem lancera Es 2.0
I chcac sprawdzic predkosc max samochodu bylem troche zaskoczony, na trasie strzalka zatrzymuje sie na troche ponad 190 km/h :shock: Troche slabo jak na prawie 150 hp. takei predkosci rozwijalem skada octawia 1.6 :P Z tego co przeczytalem na forum lancery z New Jersey posiadaja podwojny katalizator, i to moze byc przyczyna ? Czy moze lancery ze stanow posiadja elektorniczna blokade?

jaca71 - 25-07-2012, 06:32

Z tego co wiem to ograniczników elektronicznych nie ma.
Lancery z Kalifornii i z NY maja ograniczoną moc ale dalej jest to ponad 140KM.
Czy masz skrzynię CVT?
Mój (pełnowartościowy) takich przypadłości nie ma.
Ale swoją drogą Lancer z USA pokazuje dokładnie tyle ile jedzie czyli jak ma trochę ponad 190 to te 190 ma. Europejski wtedy ma niecałe 180 rzeczywiste ;)

QaDo - 25-07-2012, 10:09

Jaca71 - niestety ograniczniki istnieją.

W Twoim wypadku podejrzewam, że na 95% masz limit prędkości określony w mapie silnika, można zdjąć tą blokadę, ale wg mnie osiągi nie będa dużo większe do jakiś ~215km/h. Przy ilu obrotach osiągnąłeś tą prędkość ? Nasze Audi R34 miał limit prędkości ustawiony do 270km/h a teraz spokojnie idzie z 320 :P

Szkoda, że jesteś tak daleko od gdańska bo mógłbym Ci ściągnąć ogranicznik.

jaca71 - 25-07-2012, 10:45

QaDo napisał/a:
Jaca71 - niestety ograniczniki istnieją.

Ja wiem, że są np. Mazda 6 ma ogranicznik na USA na 120mph ~193km/h

QaDo napisał/a:
W Twoim wypadku podejrzewam, że na 95% masz limit prędkości określony w mapie silnika,

Ale Lancer ma dosyć nisko ogranicznik obrotów (nie prędkości) na 6500rpm ;)

RalfPi - 25-07-2012, 11:25

To może 1.8 w SB (143KM) też ma ogranicznik :P ?
Pocisnąłem 200 na budziku (na gazie :) ), a obroty były na.. 5700? maksymalnie 6000 - gdzieś mam zdjęcie, także może sprawdzę.
Możliwe, że jest ograniczenie?

tyku - 25-07-2012, 12:18

RalfPi napisał/a:
gdzieś mam zdjęcie,

RalfPi, Kto Ci robił zdjęcie przy tej prędkości? Pokaż fotkę ,please !

RalfPi - 25-07-2012, 13:38

tyku napisał/a:
RalfPi napisał/a:
gdzieś mam zdjęcie,

RalfPi, Kto Ci robił zdjęcie przy tej prędkości? Pokaż fotkę ,please !

Żona... a może ja sam :D :D
Pogrzebie w zdjęciach w domu - gdzieś powinna być fota.
Powiem nawet jak ostatnio goniłem w 4 osoby to przy 190 jeszcze szedł pod górę i przyspieszał... poważnie - ale na benzynie. Ciekawi mnie czy jest czy nie ma ograniczenia.
Jak to sprawdzić?

krzychu - 25-07-2012, 14:08

RalfPi to weź GPS-a i sprawdź (oczywiście w bezpiecznych warunkach) realnie ile jedziesz stawiam, że jak masz 200 to realnie 180 parę. Bo według danych technicznych to SB 200 nie poleci...
RalfPi - 25-07-2012, 14:45

krzychu napisał/a:
RalfPi to weź GPS-a i sprawdź (oczywiście w bezpiecznych warunkach) realnie ile jedziesz stawiam, że jak masz 200 to realnie 180 parę. Bo według danych technicznych to SB 200 nie poleci...

Wiem właśnie, że nie poleci tyle.. ale jak mam 200 na budziku, to może to jest katalogowe 196 ?

krzychu - 25-07-2012, 14:47

RalfPi napisał/a:
ale jak mam 200 na budziku, to może to jest katalogowe 196 ?

Nie sądzę... Oczywiście trochę zależy to od opon, ale na fabrycznych licznik zawyża zazwyczaj coś koło 5-10% (u mnie 7-8% na fabrycznych oponach). Więc teoretyzując 180-190km/h.

Poza tym to dane katalogowe mogli mieć lepszy dzień w fabryce, za dużo napompowałeś opony, dobrze nawoskowałeś karoserię, wymieniłeś filtr powietrza na nowy, z prawie pustym bakiem, wyłączonym radiem, klimą (chociaż kompresor i tak się wyłączy koło 180km/h) może poleci 2 paczki realnie. W końcu 4km/h to już kwestia wiatru, spadku terenu z ciekawostek także kwestia temperatury i w/w czynników.

April77 - 25-07-2012, 17:50

A jak jest z suszarkami policji?
Ostatnio jechałem około 100 km/h licznikowo, stałą prędkością (to teoretycznie powinno być około 95km/h) a policja na radarze pokazała 107 km/h???

fargo - 25-07-2012, 21:37

Pozatykane macie chyba wydechy :lol: mój zamyka te 140 mil co jest na budziku a ile więcej to już :-k ni ma skali :rolleyes:
Mosciccak - 26-07-2012, 01:20

Widocznie w GTS nie ma tego problemu ;) Interesuja mnie pardziej opinie posiadaaczy Es.
Hmm QaDo obrotow nie pamietam ale wiem ze nie za wysokie byly.... Tak czy siak wgram nowa mape i zobaczymy czy pomoze. A i oczywiscie skrzynia w manualu :D

QaDo - 26-07-2012, 13:21

Fabryka ograniczyła nam dużo rzeczy nawet nie macie pojęcia ile jeśli nie siedzicie głębiej w temacie.

Mosciccak - jaką nową mapę ?? Upgrade wersji tu nic nie da, wymagane są modyfikacje ręczne odpowiednich sektorów, zmienić można także ogranicznik obrotów i masę innych rzeczy.

Za kilka rzeczy dokładnie wam pokaże możliwości i potencjał po dokonanych zmianach, potrzebuje jeszcze z 2dni aż dostanę nowy sterownik do autka bo obecnie stoi (Opis zmian, filmy - vmax, acceleration)

Janek_W - 26-07-2012, 14:30

QaDo napisał/a:
dokładnie wam pokaże możliwości i potencjał po dokonanych zmianach

Możliwości i potencjał to jest przy silnikach z turbo w wolnossącym nie poszalejesz :wink:
Jakiś czas temu kontaktowałem się z jednym warsztatem w Warszawie zajmującym się chip tuningiem silników wolnossących i twierdzili, że przyrost mocy po chip tuningu w silniku 2.0 Lancera to jakieś 5% a i tego nie mogą zagwarantować. Moim zdaniem gra nie warta świeczki, ale z chęcią zobaczyłbym rzeczywiste efekty takiego tuningu w benzynowym lancerze.