Pajero II - koniec turbiny
przemo_wl - 29-07-2012, 21:16 Temat postu: koniec turbiny witam
odebrałem wczoraj od mechanika moje pajero po wymianie uszczelki pod głowicą i regeneracji pękniętej głowicy o czym pisałem w temacie " uszczelka pod głowicę 2.8"
niby wszystko ok
postanowiłem sprawdzić mojego miśka
na początku delikatny przejazd i autko pracuje tak jak powinno, utrzymuje temperaturę i nic złego się nie dzieje oprócz trochę większego przydymiania przy podjeździe pod górkę ale dzisiaj postanowiłem trochę pojeździć w terenie i co się okazuję na początku było OK ale przy każdym kolejnym drapaniu w piachu coraz większe kłęby dymu jak lokomotywy
odpuściłem zabawę bo wykosztowałem sie troche przy okazji remontu uszczelki i głowicy i nie chciałbym tego powtarzać
ale wracając do tematy
skoro zaczął mocniej dymić to moje podejrzenie padło na turbinę
odkręciłem węże dolotowe a w nich pełno oleju, po odpaleni silnika turbina dmucha olejem, zdjąłem wąż z filtra powietrze na turbinie i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w turbinie pełno oleju a po sprawdzeniu stan oleju w w silniku okazało sie że go ubyło ponizej dolnego stanu
mam więc pytanie czy taka awaria może być skutkiem tej wcześniejszej czy to tylko zbieg okoliczności
czy ktoś miał podobną sytuację z turbiną i czy ktoś wie ile kosztuje regeneracja turbiny
zbyszekm2 - 29-07-2012, 22:01
może jak przegrzałeś silnik to i turbina dostała?
Faraonix - 30-07-2012, 00:46
Do turbiny mozna kupic na ebay-u zestaw naprawczy. Z przesylka z Japonii wyszlo chyba z 70 euro bodajze. Kiedys kupilem i wymienilem w swoim tak profilaktycznie.
tu przykladowy zestaw naprawczy
lukas 78 - 30-07-2012, 00:53
1) jeśli ci poszła woda w olej to możliwe ,że zajechałeś turbinę
2) nie wiem jak jest w 2,8 ale może mechanik coś z odmą pomylił albo coś źle poskładał
tylko to mi przychodzi do głowy
trochę oleju to przy każdej turbawce będzie .... ewentualnie masz coś takiego jak na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=9Z1Qj2biGho
|
|
|