To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Pedał hamulca raz miękki, raz dobry

Jacek Placek - 31-07-2012, 11:45
Temat postu: Pedał hamulca raz miękki, raz dobry
Witam.
Zauważyłem taką przypadłość układu hamulcowego: gdy na dworze temperatura jest poniżej 18-19 stopni hamulce działają dobrze. Kiedy jest powyżej 20 stopni, pedał hamulca bierze prawidłowo za drugim naciśnięciem. Jak temp. na zewnątrz spadnie, hamulce znowu działają dobrze. Podejrzewam, że puszczają uszczelki w pompie. Czy to możliwe? Zapowietrzenie układu chyba nie ma tu nic do rzeczy, bo wtedy hamulce cały czas działałyby źle, prawda?
Pozdro dla MManiaków.

wichura1 - 31-07-2012, 20:48

Czy zmieniałeś kiedyś płyn hamulcowy? Czy masz jeszcze fabryczny?
Jacek Placek - 31-07-2012, 23:13

Mam auto 2 lata i ja nie zmieniałem. Co było wcześniej muszę się dowiedzieć. Pewnie jakieś prawdopodobieństwo jest (w zasadzie pewne prawdopodobieństwo jest zawsze ;P), że płyn się zestarzał, może zaciągnął wodę... Dziwne tylko jest to, że układ hamulcowy tak się zachowuje bez względu na to, czy auto jeździ od dłuższego czasu, czy zostało odpalone po całonocnym postoju.
CycuBoss - 26-04-2013, 21:44

Witam, fakt odświeżam temat, lecz mam podobną sytuację.
Hamulec raz miętki raz twardy, ale zawsze hamuje.
Zauważyłem ostatnio, ze jak dam mu 3000-4000 obr/min to hamulec staje się twardy, ale za parę hamowań ( 3-4 nie mówię o mocnym hamowaniu ) znowu miętki.
Może to coś z podciśnieniem ?

Morfi - 27-04-2013, 09:00

Serwo pada.
Jacek Placek - 27-04-2013, 13:32

Po usunięciu usterki zapomniałem napisać co było przyczyną. Prawie niezauważalny wyciek płynu hamulcowego z tylnego zacisku hamulcowego. Stary płyn hamulcowy w przewodach przy tym zacisku to biała, mętna, spieniona ciecz. Czyli zaciągnęło powietrze, wymieszało z płynem i zero działania. Po wymianie płynu i uszczelek (zestaw naprawczy za jakieś 30zł) wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam