To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Czujnik otwierania drzwi

amp - 01-08-2012, 17:33
Temat postu: [Cari 1.6] Czujnik otwierania drzwi
Cześć. Mam pytanko, ponieważ przy otwarciu drzwi kierowcy na desce rozdzielczej nie pokazuje się światełko, że są drzwi otwarte. Początkowo chciałem podmienić ten czujnik na którykolwiek z innych drzwi jednak w tamtych wygląda on zupełnie inaczej - ktoś może mi wytłumaczyć czemu? Byłem na szrocie i wyciągnąłem od carismy ten czujnik jednak też on nie działa i swoją drogą tamta carisma też tak miała, że trzy czujniki takie same, a ten od kierowcy inny. Ktoś wie co może być tego przyczyną? Chodzi mi o to, że ustawiłem sobie lampkę, że zapala się przy otwieraniu drzwi (dzięki xluki) i łapie wszystkie drzwi tylko nie tych od kierowy. Pozdrawiam
Bizi78 - 01-08-2012, 17:56

Czujnik od kierowcy jest inny bo ma dwa obwody: włącznik lampki i sygnalizacja zostawienia włączonych świateł. Pozostałe tego nie mają.
Taki jest od pasażera:
http://allegro.pl/mitsubi...2464422314.html
Taki pozostałe drzwi:
http://allegro.pl/mitsubi...2464422029.html
Aukcje pierwsze z brzegu :D .
Możesz sprawdzić czy to wina krańcówki odepnij krańcówkę i dotykając najpierw jednym kablem do masy auta to powinna zapalić się lampka a jak dotkniesz drugim to powinien odezwać się sygnał pozostawienia włączonych świateł.

EDIT:
Wpisz w szukajkę "krańcówka" było już sporo tematów na ten temat.

amp - 01-08-2012, 20:11

Bizi78, już ogarnąłem i świeci - dzięki za pomoc z tym, że pierwszy kabel jest odpowiedzialny za włączenie lampki, a drugi za automatyczne zamykanie drzwi jeżeli ich nie otworzę, a nie od sygnalizacji zostawienia włączonych świateł. Nie wiem jak w innych carismach, ale moja ze Skandynawii ma ten system, że nie da się wyłączyć świateł.

W skrócie jeżeli ktoś miałby taki sam problem: odciąłem tą całą czujkę i podmieniłem ją za tą od drzwi pasażera (oczywiście kupiłem drugą, a nie odciąłem tamtą od pasażera:P) pominąłem ten kabelek od automatycznego zamykania drzwi (jasnozielony kabel).

Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze.

glina - 01-08-2012, 20:14
Temat postu: Re: Czujnik otwierania drzwi
amp napisał/a:
Cześć. Mam pytanko, ponieważ przy otwarciu drzwi kierowcy na desce rozdzielczej nie pokazuje się światełko, że są drzwi otwarte. Początkowo chciałem podmienić ten czujnik na którykolwiek z innych drzwi jednak w tamtych wygląda on zupełnie inaczej - ktoś może mi wytłumaczyć czemu? Byłem na szrocie i wyciągnąłem od carismy ten czujnik jednak też on nie działa i swoją drogą tamta carisma też tak miała, że trzy czujniki takie same, a ten od kierowcy inny. Ktoś wie co może być tego przyczyną? Chodzi mi o to, że ustawiłem sobie lampkę, że zapala się przy otwieraniu drzwi (dzięki xluki) i łapie wszystkie drzwi tylko nie tych od kierowy. Pozdrawiam

wyjmij i wyczysc czujnik (delikatnie otworz go ostrym nozykiem, zeby nie polamac plastikowych zaciskow)
tam sa 4 blaszki z czego 2 sa na stykach (zwykle brudne/zasniedziale) a 2 nieuzywane
przekrec o 90 stopni
brudne blaszki wyczysc
zloz czujnik spowrotem
nastepne 10 lat bedzie dzialac jak nalezy
welcome to mitsubishi sensors :)

wichura1 - 01-08-2012, 23:22

amp napisał/a:
Bizi78, już ogarnąłem i świeci - dzięki za pomoc z tym, że pierwszy kabel jest odpowiedzialny za włączenie lampki, a drugi za automatyczne zamykanie drzwi jeżeli ich nie otworzę, a nie od sygnalizacji zostawienia włączonych świateł.........

Centralny nie zamknie się automatycznie, jeżeli otworzysz, którekolwiek drzwi. Drugi obwód jest od brzęczyka zapalonych świateł. Też mam automat właczający światła, bo mam wersję skandynawską. Widocznie nie znasz wszystkich możliwości tego włącznika, on nie włącza podświetlenia klawiszy klimatronika i w nocy musisz przekręcić włącznik świateł. Po przekręceniu, klawisze klimatronika świecą, panel klimatronika gdy nie dotykasz klawiszy przygasa po 3 sekundach (żeby nie razić po oczach). Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki świecą postojówki, a gdy otworzysz drzwi piszczy brzęczyk.

JacekeR - 02-08-2012, 21:17

A w którym miejscu znajduje się czujnik w bagażniku? Zaczeło mnie to irytować ze się zamyka zamek po otwarciu bagażnika.
wichura1 - 02-08-2012, 21:41

Zamyka się bo nie otworzyłeś drzwi. Podobno można wyłączyć automatyczne zamykanie, ale ja nie wiem jak. Może są jakieś zworki w sterowniku zdalnego sterowania.
plecho1 - 02-08-2012, 22:49

W klapie krańcówka znajduje się w zamku.
JacekeR - 02-08-2012, 23:31

wichura1 napisał/a:
Zamyka się bo nie otworzyłeś drzwi.

Po otwarciu bagażnika też nie powinny się zamykać a u mnie się zamykają.
plecho1 napisał/a:
W klapie krańcówka znajduje się w zamku.

tego mogłem się spodziewać, czyli muszę znów sie dostać do zamka. Ech

amp - 03-08-2012, 01:49

JacekeR, trochę offtop: z lewej strony przy drzwiach masz naklejkę carisma - http://www.webproj.pl/MC/...Mit_wzory_1.jpg mit-12, zgadza się? jak klej trzyma? bo też się zastanawiam nad kupnem
JacekeR - 03-08-2012, 07:55

Mam po obydwu stronach i trzyma się (jak na razie) doskonale mam je dopiero miesiąc.
plecho1 - 04-08-2012, 00:43

JacekeR, u mnie na początku po otwarciu bagażnika centralny się zamykał i lampka w kabinie świeciła słabiej niż przy otwarciu drzwi. Wyjąłem cały zamek i popsikałem do środka w miejscu gdzie jest krańcówka preparatem do czyszczenia połączeń elektrycznych. Na jakiś czas krańcówka zaczęła działać właściwie ale po pewnym czasie znów przestałą dobrze łączyć. Jak będę miał czas, to spróbuję rozebrać zamek, jeśli się da i wyczyszczę tę krańcówkę. Jeśli uda się to zrobić, to na pewno się tutaj odezwą.