To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Caris ma :)

bart1924 - 04-08-2012, 19:32
Temat postu: Caris ma :)
Witam wszystkich po małej przerwie!

Po czterech latach moja Carisma została sprzedana (maj 2012), a teraz jestem szczęśliwym posiadaczem następnej, tyle, że młodszej (2001r. silnik 1.6) :)

Samochód jeździł po niemieckich drogach do 2010r, a następnie został osobiście sprowadzony jak się okazało przez jednego z forumowiczów.
Do samochodu dostałem komplet kół zimowych na felgach stalowych, nowe klocki hamulcowe na przód, radio CB z anteną (sprzedane).
Ogólnie stan Cari określam na bardzo dobry, jedyne co musiałem wymienić to łożysko amortyzatora (80zł oryginał). Mój sprytny mechanik przy wymianie rozwalił mi manszete i stwierdziłem, że zamiast zrobić dolewkę oleju do skrzyni to wymienię cały.

Z pozostałych rzeczy, standardowo wymieniłem:

- pasek rozrządu SUN,
- napinacz KOYO,
- pompa wody GMB,
- pasek alternatora BANDO,
- pasek wspomagania, klimy BANDO,
- simmering wału, wałka NOK,
- płyn chłodniczy PRESTONE,
- filtr, olej MOTUL 6100

W niedalekiej przyszłości planuję:

- wymienić płyn hamulcowy,
- wymienić filtr paliwa,
- polerka przednich lamp,
- zakup nowych opon na zimę,
- zakup felg aluminiowych 15” na zimę,
- zakup gumowych dywaników na zimę.

t0m3k - 04-08-2012, 22:34

:) oby służyła jak najdłużej :) widze że podstawowe rzeczy ( patrz rozrząd ) zrobione :)
bart1924 - 05-08-2012, 00:47

Stan samochodu jest świetny, więc mam nadzieje, że posłuży mi jeszcze dłuuuugo :) Rozrząd zawsze na pierwszym miejscu! 8)
bart1924 - 19-08-2012, 15:50

Dzisiaj co prawda niedziela, ale to jedyny dzień w którym mogę zrobić coś przy miśku.
Wybór padł na wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów i małe czyszczonko :)

Tutaj pokrywa przed czyszczeniem...

... a tutaj po

Jakiś czas temu kupiłem preparat do odrdzewiania "Brunox", a że ładna pogoda to postanowiłem go przetestować.
Na pierwszy ogień poszły obejmy trzymające chłodnicę. Wyczyściłem z luźnej rdzy i jak na razie sobie ładnie schną, drugą warstwę zamierzam położyć za ok. 4h, a jutro się przekonam czy rzeczywiście usunie rdzę.

bart1924 - 23-08-2012, 20:54

Wreszcie zabrałem się za renowacje przednich lamp, nie wiedziałem, że efekt będzie aż tak dobry!

Zaopatrzenie:
-papier wodny 500,
-papier wodny 1200,
-papier wodny 2000,
-papier wodny 2500,
-rolka taśmy lakierniczej,
-pasta lekkościerna tempo,
-lakier akrylowy bezbarwny,
-rozpuszczalnik,
-woda w atomizerze.

Lampa przed:

Lampy po:

moniaquba - 25-08-2012, 12:29

Ładne autko :)
Szerokości i bezawaryjności!!! :mrgreen:

kimo - 25-08-2012, 17:37

zazdroszcze lamp, może w końcu ja się za nie porządnie wezmę bo raz próbowałem i odechciało mi sie trzeć 8)
bart1924 - 25-08-2012, 19:23

moniaquba napisał/a:
Ładne autko :)
Szerokości i bezawaryjności!!! :mrgreen:

Dziękuję bardzo :!:

kimo napisał/a:
zazdroszcze lamp, może w końcu ja się za nie porządnie wezmę bo raz próbowałem i odechciało mi sie trzeć 8)

Z tarciem padaka bo musiałem to robić ręcznie, też już się raz za nie zabierałem i po 10min dałem sobie spokój :D

grzesiekryn - 10-09-2012, 08:53

Moja Cari :( znaczy sie juz nie moja ja rozrząd wymieniałem chyba był wpożadku ?? no ale taki zabieg nie zaszkodzi
grzesiekryn - 10-09-2012, 08:56

a i płyn hamulcowy był wymieniony zaraz przed sprzedażą a filtr paliwa z tego co pamiętam pasuje wymienić bo miałem to zrobić ale nie zdążyłem
wojzi - 10-09-2012, 12:51

Cari łada i co cieszy dbasz o nią.
grzesiekryn - 10-09-2012, 14:36

Ciesze sie że trafiło w dobre ręce :) az łzy stają w oczach no ja mam teraz A3 bo mojej pani sie takie podoba od zawsze :)
grzesiekryn - 10-09-2012, 14:39

a i przemaluj drzwi z tyłu z prawej strony bo widać na nich cienie ale to jeszcze w niemcowni tak było ciezko to zauwazyc no ale jednak ....
grzesiekryn - 10-09-2012, 14:41

teraz tak czytam i olej w skrzyni tez byl wymieniony :) no ale moze i dobrze ze zalałes nowym :)
bart1924 - 10-09-2012, 18:43

haha jest i poprzedni właściciel :D
Dobrze, że płynu hamulcowego jeszcze nie kupowałem :)

Olej w skrzyni wymieniłem bo sporo poleciało jak poszła guma, także pomyślałem, że od razu spuszczę cały.
Teraz przeszedłem na olej silnikowy Liqui Moly pełen syntetyk, nie bierze absolutnie nic, a silnik ciszej pracuje.

Niedługo będę oddawał samochód do lakiernika bo ma mi prewencyjnie zrobić tylne nadkola, wyczyści nalot, coś tam ma wstrzykiwać i coś jeszcze robić, także pomyślę czy nie powiedzieć mu, żeby prysnął drzwi i może lusterka.

Powiem Ci, że samochód sprawuje się super, także tylko lać i jeździć :) nawet miałem już kilku kupców na nią :)