To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Fabry, malowanie ścian

Tomek - 07-08-2012, 09:46
Temat postu: Fabry, malowanie ścian
miałem ścianę pomalowaną zwykłą farbą (Dulux)
moja żona uparła się, żeby to malować lakierem (w kuchni), tak jak mieliśmy zrobione w poprzednim mieszkaniu
lakier tak jak poprzednio wodny, bezzapachowy Domalux
efekt niestety bardzo przeciętny, więc postanowiłem wrócić do poprzedniej wersji
teraz pytanie, jak to pomalować??
czy zwykła farba się chwyci tego lakieru?? czy może jakiś grunt, czy co?

krzychu - 07-08-2012, 10:53

Chyba czeka Cię drapanie ściany...
Bizi78 - 07-08-2012, 11:18

Gdzieś czytałem, że już raz pomalowanych ścian się nie gruntuje ponieważ grunt nie wniknie w ścianę tylko pozostanie na wierzchu tworząc śliską powłokę, po której będzie się ślizgał wałek. W mojej dotychczasowej praktyce malarskiej (tylko dodam że przemalowywałem zwykłe farby nie jakiś lakier jak w twoim przypadku) jak ściana była czysta to ją gruntowałem gruntem tytana (pół na pół rozcieńczonym z wodą) i dopiero malowałem. Jak ściana była brudna (kuchnia) najpierw zmywałem mydłem malarskim, następnie grunt 50/50 i farba.

tomek84, najlepsze wyjście to napisz na stronce producenta tego lakieru (przeważnie jest podstrona z możliwością zadania pytania lub kontaktu) czy zwykła farba na to chwyci :wink: .

A tak z zupełnie innej beczki czy Domalux nie produkuję wyłącznie lakierów do drewna :?: .

Tomek - 07-08-2012, 11:25

Bizi78 napisał/a:

A tak z zupełnie innej beczki czy Domalux nie produkuję wyłącznie lakierów do drewna :?: .

no to raczej, że był to lakier do drewna
którym już malowałem ścianę w poprzednim mieszkaniu, w celu zrobienia powłoki zmywalnej
wtedy wyszło bardzo dobrze, teraz tak sobie

zresztą to jest tylko rozwiązanie tymczasowe (ściana pomiędzy blatem a górnymi szafkami), potem będzie tam szyba czy inne dziadostwo, także tym, się nie przejmuję

dochodzą jeszcze 2 kawałki ściany po bokach (rozmiarów ok. 60x70 cm), które chcę z powrotem pomalować na zwykłą farbę

[ Dodano: 07-08-2012, 11:29 ]
Bizi78, dzięki za poradę, napisałem do nich, zobaczymy czy i co odpiszą
w sumie to zrobię sobie dzisiaj testa na ścianie, gdzie będzie potem zabudowa i tam zobaczymy czy będzie ta farba schodzić czy nie

Krzyzak - 07-08-2012, 11:30

przeczytałbym kartę produktu - tam powinno być napisane czym usunąć starą powłokę i czy nowa nadaje się na kładzenie na lakier
z doświadczenia powiem, że wszystkie farby bym drapał i dawał od nowa
z innego doświadczenia powiem, że zmieniając kolor pomalowałem na starą farbę, ale w kolejności:
- farba jasnoszara (jak tynk cementowo-wapienny)
- farba biała (gęsta - dulux, śnieżka czy inne tego typu)
- 1x kolor

kiedyś malowałem 2x kolor, ale podkład musi być przynajmniej rozjaśniony, bo na sam tynk to nawet 3x kolor i tynk przebija...

dawno temu zamiast gruntu używałem białej ekonowinki - była tańsza od gruntu (bo to szajs nad szajsami) i przy okazji rozjaśniała na coś co ślepy by określił jako biały...

Bizi78 - 07-08-2012, 13:00

tomek84, przed zrobieniem testu weź papier ścierny na gąbce (dostaniesz w każdym markecie budowlanym) tylko jakiś drobniejszy i zmatowij powierzchnię przed malowaniem.
Krzyzak, przy jasnych kolorach na świeżą gipsówkę wystarczą dwie warstwy, co do ciemnych to jak dla mnie minimum 3 warstwy w dłuższych odstępach aby poprzednia warstwa dobrze wyschła :D .

Krzyzak - 08-08-2012, 06:56

Bizi78 napisał/a:
na świeżą gipsówkę
to jest słowo klucz - tynk gipsowy jest biały :)
ale tu byłbym ostrożny, bo są 2 rodzaje - miękki i twardy
ten miękki to się rysuje od pierdnięcia w pokoju obok, więc nie polecam - dla wielu osób to trauma na kawał życia, że świeże tynki po roku wyglądają na kostropate ;)

bastek - 09-08-2012, 06:44

ale ja was lubię z tymi tematami budowlanymi....
a na nowe, zgruntowane ściany jaki rodzaj farby? skłaniam się ku zmywalnym, tzw latexowymi, przy dzieciach się brudzi i nawet łatwo to się myje....

Krzyzak - 09-08-2012, 07:09

bastek napisał/a:
skłaniam się ku zmywalnym, tzw latexowymi
mam takie, są spoko, malowałem głównie duluxem (niestety jakość spadła totalnie w ciągu 5 ostatnich lat) oraz Śnieżką (jakość się mocno poprawiła) czy tam Magnatem też :)
ważne, żeby dać matową, bo w łazience wziąłem omyłkowo połysk - odradzam!
bastek napisał/a:
przy dzieciach się brudzi i nawet łatwo to się myje

zgodzę się tylko z pierwszą częścią powyższego zdania :)
w sumie, to zmywanie dotyczy tylko tego, co zostało "chlapnięte"
jak zarysuje kapciem czy kawałkiem plastiku, to niczym nie zmyjesz...

Andrew - 09-08-2012, 07:50

Ja np. w korytarzach w całym domu zamiast malowania robię tynki ozdobne, tzw. stiuki. Są one lakierowane i łatwo zmywalne. Poza tym dam chyba też sufit z tego w kuchni...
bastek - 09-08-2012, 15:00

Andrzej, nad stiukiem się też zastanawiałem. ale pomysł umarł, może faktycznie wrócic do niego?
Andrew - 09-08-2012, 15:04

bastek napisał/a:
ale pomysł umarł, może faktycznie wrócic do niego?

Nie wiem jak uważasz. Mój sąsiad to robi i mnie namówił... Poza tym coś w tym stylu ma wkomponować między płytki w łazience i powyżej oraz w WC powyżej płytek. Jak będzie gotowe mogę Ci zdjęcia podesłać :wink:

bastek - 09-08-2012, 15:26

stiukiem pomaluję część kominka. będzie dośc rozległy, więc całego z kamienia nie zrobię.
jacek11 - 12-08-2012, 00:57

a jak się to kładzie?jak trzeba przygotować podłoże?będzie trzymało na farbie?czy trzeba zdzierać do tynku..
bastek - 12-08-2012, 09:06

nie iwiem, bo to nie ja robię :oops: jak mi zrobią, napiszę