Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Problem z autem !!!
qru - 08-08-2012, 20:34 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Problem z autem !!! Witam. Chciałbym prosić was o pomoc . Rok temu wymieniłem rozrząd wraz z pompą wody oraz oddałem turbinę do regeneracji ( dymił , osłabł ) .
Po wymianie rozrządu zaczął się mulić , nie miał już takiego przyspieszenia jak przed wymianą, lecz mechanik zapewniał , że to nie przez to.
Carisma czasami gaśnie podczas ruszania. Wczoraj jak chciałem ruszyć , silnik zgasł i zapaliła się kontrolka CHECK ENGINE . Zapaliłem go i pojechałem do domu.
Po tym strasznie się zmuliła . Z silnika słychać takie zasysanie powietrza . Do 2500 obrotów ładnie chodzi i wgl. , a po 2500 obrotów własnie coś szumi . Zaczął też głośniej chodzić .
Dzisiaj byłem w warsztacie na Diagnostyce komputerowej Silnika .
Wykazało sporo błędów.
LINK DO FOTKI Z BŁĘDAMI: http://img440.imageshack....80/carismap.jpg
Proszę o pomoc . Pozdrawiam.
Saqu - 09-08-2012, 08:37
dolot szczelnie poskładał? skoro zaczęło się po wymianie rozrządu to musiał coś źle poskładać.
drtymf - 09-08-2012, 13:00
Z błędów masz tak :
18 - czujnik przepływu powietrza,
29-33 - wtryskiwacze
28- zawór regulacji ciśnienia paliwa
27 - zawór wastegate
34 - świeca żarowa
Na początek sprawdziłbym czy dobrze poskładał dolot i rurki podciśnienia na co wskazuje syk i błędy 18 i 27.
Świecą żarową bym się na razie nie przejmował - do wymiany pewnie któraś.
No i błędy 27 i 29-33 mogą świadczyć o źle pospinanych kablach od wtrysków, uszkodzeniu pompy wysokiego ciśnienia , uszkodzeniu czujnika ciśnienia paliwa ew. innych problemach z układem wtryskowym.
Radziłbym najpierw rury dolotowe i podciśnienia posprawdzać, rozrząd czy jest dobrze ustawiony i pompę wtryskową lub regulator ciśnienia paliwa. W serwisówce po angielsku masz co krok po kroku sprawdzić w przypadku powyższych błędów.
qru - 09-08-2012, 20:25
Byłem u mechanika . Powiedział żebym wymienił Filtr Paliwa. Dzisiaj kupiłem . Jutro jadę do mechanika wymienić . zobaczymy...
W poniedziałek mam podjechać jeszcze raz na komputer do tego gościa (już za free) . I ma dokładnie powiedzieć co jest...
Ten dolot to o co chodzi dokładnie ? Gdzie to jest ?
Pozdrawiam
Saqu - 09-08-2012, 22:54
olej filtr paliwa. auto postawiłeś do roboty, odbierasz i takie jaja? że niby filtr się nagle zapchał? no bez jaj...
dolot masz od filtra powietrza, poprzez turbinę, "intelkulel" do silnika. będzie nieszczelny, będą jaja... tak samo z tymi podciśnieniami.
qru - 18-08-2012, 00:13
sprawdziłem dolot. Wszystko szczelne.
Wymiana Filtra Paliwa troszkę pomogła. Równiej chodzi.
Podejrzewam , że może być coś z tłumikiem.
- Głośno chodzi
- Podczas gazowania dymi
- Jak wkładałem rękę za turbinę, a syn dodał gazu to poczułem tam pod turbiną powietrze .
Ten wiatraczek w Turbinie ma ciężko chodzić czy powinien lekko ?
Bo jak ściągnąłem tą rurę co idzie z Filtra Powietrza do Turbiny to tam jest wiatrak i on bardzo ciężko chodzi.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 09-09-2012, 13:48 ]
Pomożecie ?
|
|
|