To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - Pinin 2,0GDI powazna awaria :(

Anonymous - 21-12-2006, 19:22
Temat postu: Pinin 2,0GDI powazna awaria :(
witam.

w moim pininie cosik sie zepsulo - odpala i chodzi, natomiast pali doslownie 100l/100km + wyrzuca z rury kilka mb wygaru paliwowego. Wszystko wskazuje na to ze zalewaja go potworne ilosci benzyny, a niestety nie mam zadnego speca od mitsu i nikt nie moze mi pomoc zdiagnozowac usterki. Serwisu oczywiscie boje sie jak ognia :(

Tym sposobem pininek juz 3miesiace stoi biedny miedzy iglakami ozdabiajac ogrodek.

Czy ktos z was zna moze ten problem? A moze znacie jakiegos uczciwego fachowca we Wroclawiu lub okolicy ktory pomoze usunac problem?

pozdrawiam
Krzysiek

Bartek - 21-12-2006, 22:16

Zaczął bym od:
- sprawdzenia oscyloskopem (jednocześnie) czujników położenia wału i wałka rozrządu
- sprawdzenia działania pierwszej sondy lambda
- sprawdzenia działania czujnika temperatury silnika
- wyczyszczenia dolotu (całego od przepustnicy aż po zawory ssące) + kanałów EGR z węgla - ze swojego 2.4 ostatnio po zatankowaniu syfu wygarnąłem łopatę węgla ;)

tyle na początek....

saphire - 21-12-2006, 22:27

Jeśli pali jak smok to może lambda uwalona. Było sporo o tym na forum więc poszukaj, poczytaj, pomierz...
Bartek - 21-12-2006, 22:33

Przy spalaniu 100/100 to raczej nie lambda...... prędzej czujnik położenia wału - dość częsta usterka (nawet opisana w workshop manualu) polegająca na generowaniu przez ten czujnik ciągu losowych impulsów..... ECU dostaje na każdy obrót silnika kilka, jak nie kilkanaście impulsów......
Anonymous - 21-12-2006, 22:51

jutro podejme jakies pierwsze dzialania... w sumie to olalem temat, bo autko stoi od sierpnia w bezruchu, dzisiaj odpalilem maszyne i doszedlem do wniosku ze samo sie nie naprawilo :(

warto zrobic tez diagnostyke komputerowa?

Krzysiek

Bartek - 22-12-2006, 08:48

W sumie na razie nie.... kody błędów odczytasz sam, a na więcej w naszych "serwisach" liczyć nie powinieneś.....
Gene - 22-12-2006, 13:17

straszna sprawa, wspolczuje :cry:

rozmawialem z gosciem z serwisu i jak to zwykle bywa odpowiedz jest taka:
"to moze byc wszystko, oby nie sprawa silnika bo z GDI byly juz rozne problemy"

Anonymous - 22-12-2006, 16:27

Jesli jesteś z Wrocka to polecam
Japanserwis ul. Nasypowa 24 tel. 0717930087
robią moje Pajerko i jestem zadowolony