[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - "Terkotanie" z tyłu na nierównościach
Silverrr - 16-08-2012, 20:13 Temat postu: "Terkotanie" z tyłu na nierównościach Witajcie Niedawno zacząłem słyszeć terkotanie podczas jazdy na nierównościach (obojętnie jak dużych). Przy większych prędkościach mocniej, przy mniejszych słabiej. Odgłos przywoływał mi na myśl, że poluzowała się może jakaś płytka lub coś podobnego i sobie podskakuje wesoło. WYDAWAŁO mi się, że odgłos pochodzi z przodu pojazdu. Dopiero kolega, który ze mną jechał wychylił głowę przez okno i stwierdził definitywnie, że to z tyłu, choć rzeczywiście ze środka słychać jakby to był przód.
Przerdzewieniu ulega srebrna płytka znajdująca się bezpośrednio nad tłumikiem. Jest to niby jakaś osłona termiczna... Mam auto z 2008r. mechanik założył mi nową śrubkę, przykręcił blachę trochę solidniej i jako tako problem został rozwiązany. Z tego co się dowiedziałem, w autach z 2009 i 2010 o wiele szybciej to gnije... Ech, oszczędność i produkcja "na sztukę"...
Gdyby Wam się takie coś przydarzyło to pierwsze co sprawdźcie osłonę termiczną Na 99% to będzie Można w ogóle wywalić w cholerę... to chyba tylko zbędny gadżet.
zenker - 17-08-2012, 16:00
dzieki wielkie wlasnie mialem jechac z tym na serwis u mnie to samo wlasnie sie dzieje tak patrzyłem i wlasnie myslalem ze to ta oslona poniewaz z prawej strony niema srubki mozna przykrecic to?? nad tym jest kolo zapasowe nic sie nie stanie jak wkrece tam srubke jak ty to masz dzieki za odp pozdrawiam
Silverrr - 19-08-2012, 22:58
Nad tą blachą idą dwa mocowania. Polecam do tego wkręcić lub przewiercić blaszkę i plastikowym zaciskiem przymocować. Ja niedługo chyba w ogóle to wywalę bo znowu mi terkocze...
zenker - 26-08-2012, 12:46
doszedłem co mi tak stukało na nierownosciach jak ktos tez ma tak nich sobie to sprawdzi byłem w aso i wymienili mi sruby w zaciskach z tyłu poniewaz w lewym kole zacisk stukal na nierownosciach o tarcze wiec wyobrazacie sobie co sie dzialo na nierownosciach dziwna sprawa nigdy w samochodzie mi sie takie coś nie przydazyło powoli się zastanawiam czy lancery wogole coś maja wspólnego z japończykiem haha:)o lakierze nie wspomne bo jest oddzielny tego temat porazkaaaa mam całą maske już białą kolor auta niebieski:) pozdrawiam wszystkich
RalfPi - 26-08-2012, 13:17
zenker napisał/a: | doszedłem co mi tak stukało na nierownosciach jak ktos tez ma tak nich sobie to sprawdzi byłem w aso i wymienili mi sruby w zaciskach z tyłu poniewaz w lewym kole zacisk stukal na nierownosciach o tarcze wiec wyobrazacie sobie co sie dzialo na nierownosciach dziwna sprawa nigdy w samochodzie mi sie takie coś nie przydazyło powoli się zastanawiam czy lancery wogole coś maja wspólnego z japończykiem haha:)o lakierze nie wspomne bo jest oddzielny tego temat porazkaaaa mam całą maske już białą kolor auta niebieski:) pozdrawiam wszystkich |
Może Lancer nie jest najbardziej dopracowanym samochodem jaki można sobie wyobrazić, ale póki co na Forum jest moim zdaniem bardzo mało poważnych usterek/awarii.. Temat zazwyczaj kończy się na stukaniu/pukaniu/terkotaniu... i lakierze - tylko Maniax'owi86 polakierowali jak trzeba
A generalnie wszyscy są zadowoleni
QaDo - 05-09-2012, 16:33
Druga możliwość i częsta przypadłość gdy tył aż bije jakby trafiony był amorek - gumy od łącznika stabilizatora. Przy przebiegu 70tys norma
Z tego co wiem są tylko oryginały... koszt 36zł sztuka. Zamienniki mają mniejszą grubość bynajmniej na pewno do CY8A
x-tro - 18-10-2012, 22:01
QaDo napisał/a: | Druga możliwość i częsta przypadłość gdy tył aż bije jakby trafiony był amorek - gumy od łącznika stabilizatora. Przy przebiegu 70tys norma
Z tego co wiem są tylko oryginały... koszt 36zł sztuka. Zamienniki mają mniejszą grubość bynajmniej na pewno do CY8A |
Potwierdzam powyższe, przebieg lekko ponad 80tysKM, siedząc w kabinie tłukło na większości nierówności - również wydawało się tak jak by to było z tyłu. Pojazd dociążony - pojazd cichszy (oczywiście nie tędy droga . 2 dni temu byłem w ASO. Konieczna była wymiana końcówek kierowniczych (jeśli dobrze pamiętam - więc zupełnie nie z tej strony ... )
wymieniono:
http://ycbearing.en.aliba...M_4422A018.html
Potem geometria i nie powiem, prowadzi się jak nowy...
QaDo - 26-12-2012, 00:05
Dotatkowa info i bardzo możliwa:
Pukanie nawet udczuwalne w okolicy drążka zmiana biegów to pukanie w tylnych kołach klocków/szczęk hamulców po prostu masakra Tego szajsu nie wybaczę mitsubishi.
Zresztą podobny efekt osiągniemy kopiąc w koło, a niestety alu i inne badziewia niosą wibrację
|
|
|