Carisma - Ogólne - CARISMA 1.8 GDI kupiona.
technik1987 - 17-08-2012, 11:01 Temat postu: CARISMA 1.8 GDI kupiona. Witam Zakupiłem Carisme 1.8 GDI 2000 rok wejsja Elegance.
Otóż mam pytanie co mam do niej kupic części chce wymienic nowe takie jak: Tarcze+ klocki jaka firma? i zeby byly ok.
Filtry(komplet)-?
i jaki olej do tego silnika?
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.
radek8622 - 17-08-2012, 11:32
Tarcze brembo klocki ferrodo premier dobry zestaw.Filtr knecht oleju, powietrza kup zwykły.Paliwa też warto zmienić.Co do oleju to zależy co miałeś lane ogólnie dużo ludzi leje 5W30.Ja mam z przed liftu GDI i leje 10W40 bo wczesniej był ten zalewany a olej comma nie narzekam na niego.
technik1987 - 17-08-2012, 13:10
to naleje 10 W 40 tak jak mowisz- dzieki za pomoc dobry człowieku!
Saqu - 17-08-2012, 13:49
lej coś rzadszego niż ten 10w40. filtra paliwa nie wymienisz. to nie masz go co szukać.
volve - 17-08-2012, 16:52
technik1987 napisał/a: | Tarcze+ klocki jaka firma? |
Ja od siebie mogę zdecydowanie polecić klocki TRW, trochę kosztują, ale w porównaniu z Boshem są super Tarcz nie wymieniałem, więc na razie nie wiem co polecić.
technik1987 napisał/a: | Filtry |
Filtr oleju tak jak kolega polecał. Dodaj jeszcze filtr powietrza jeśli potrzeba
technik1987 napisał/a: | i jaki olej do tego silnika? |
Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad 5W40, sam leję takiego właśnie Valvoline i polecam.
Do tego całego zestawu o którym pisałeś pomyślał bym nad rozrządem. Jeśli nie masz pewności co do tego, kiedy był wymieniany, to zajmij się tym jak najszybciej, nie ma sensu ryzykować.
I na koniec polecam dotrzeć do naszego podforum grupy zachodniopomorskiej oraz zawitać czasem na spota
zwolin - 18-08-2012, 00:32
volve napisał/a: | Tarcz nie wymieniałem, więc na razie nie wiem co polecić. |
ATE
a najlepiej ATE+ATE, tylko nie patrzeć do katalogu IC, bo oni tam ceną zabijają. Na alle.... trzeba poszukać.
technik1987, żebyś miał z głowy, to czyszczenie przepustnicy, sprawdzenie (oczyszczenie) cewek zapłonowych (trzeba wyjąć fajki, i sprawdzić, czy nie są zabrudzone olejem), ew wymiana świec i rozrząd oczywiście.
Wymiana płynu hamulcowego moim zdaniem obowiązkowo.
Płyn chłodniczy do sprawdzenia.
Płyn w układzie wspomagania i sprzęgła min do sprawdzenia (ja wymieniłem i mam z głowy).
Do sprawdzenia paski.
Do wymiany filtr kabinowy (za schowkiem).
A, i jak chcesz mieć działające GDI, to możesz się zacząć za evoscanem i kabelkiem zacząć rozglądać
technik1987 - 08-09-2012, 14:46
dajcie jakis fajny tani sklep z tarczami i klockami do carismy mojej bo duzo tego jest i ceny rożne ale nie ma konkretów i nie chce kupic bubla. a i pytanie czy do wymiany klockow i tarcz trzeba dokupic zestaw naprawczy? dzieki za pomoc i pozdrawiam mam na układ hamulcowy ( tarcze i klocki) z 550 zl moze byc tanszy zestaw jezeli ktos takowy zna
zwolin - 09-09-2012, 16:07
technik1987, może jeszcze kupić i wysłać?
Sprawdź jaką masz średnicę tarcz (na 99% 281mm, ale w carismach rózne cuda się zdarzają).
Tu http://sklep.intercars.co...notitle=1&wsk=O sprawdź numery katalogowe i googlaj. Generalnie można zalożyć, że jakieś 25-30% poniżej katalogu IC powinno się dać te części kupić.
Co do marek, to tak jak już wielokrotnie pisaliśmy ATE+ATE, Brembo+Ferodo, TRW....
Zależy od sposobu użytkowania i budżetu. Znam takich, co i z kashiyamy są zadowoleni.
Zestaw naprawczy kupujesz jak masz co naprawiać. Normalnie, to potrzebujesz szczotkę drucianą (małą, miękką), klucze i smar silikonowy (takie małe niebieskie tubki - znany częściej jako smar do hamulcy )
|
|
|