Chcę kupić Galanta! - Galant 2.0/2.5
Ek Chuak - 17-08-2012, 13:47 Temat postu: Galant 2.0/2.5 Witam wszystkich.
Na początku chciałbym zaznaczyć, że forum śledzę od pewnego czasu. Przeczytałem sporo tematów, lecz nie uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Przymierzam się do zakupu Galanta z silnikiem 2.0/2.5 i z tym też wiążż się moje obawy, a konkretnie z spalaniem.
Znalazłem temat ogólny http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5675 i kilka wątków pobocznych, lecz jak podkreśliłem powyżej, nie uzyskałem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi i z tym też z wielką prośbą zwracam się do Was.
Do niedawna (do wczoraj) byłem niemalże pewien czego dokładnie chcę (komfortowy auto segment D, o nieprzeciętnej linii nadwozia, średnim spalaniu LPG 12l i kosztach eksploatacji w granicach zdrowego rozsądki, jak na Japończyka.) Obecnie odnoszę wrażenie, że wiem jeszcze mniej, niż przed ogólnym zapoznaniem się z informacjami na temat tego samochodu.
Do sedna sprawy.
Głównie interesuje mnie spalanie obu jednostek 2.0 i 2.5 w LPG z manualną skrzynią biegów
- jazda ekonomiczna, hamowanie ślinikiem, miasto, trasa, średnie. 14l trasa i 17/18l miasto nie jest dla mnie do przyjęcia, dlatego też postanowiłem napisać ten temat. Na autocentrum znalazłem bardzo pozytywne opinie odnośnie zużycia LPG, 10l trasa 12l średnie 14l w porywach do 15l miasto, (2.5l V6) lecz zwątpiłem w te dane po przeczytaniu tematu na tym forum.
- jaka jest różniąc w spalaniu 2.0 a 2.5.
- czy model z automatyczną skrzynią biegów w porównaniu do manualnej spala więcej (mimo iż prawdopodobnie znam odpowiedź na to pytanie chciałbym ją usłyszeć)
- podobno wielowahaczowe zawieszenie nie wytrzymuje naszego poligonu, Czytałem temat o regeneracji wahaczy, i przód (prawą i lewą stronę) można zrobić już za nieco ponad 600zł. Nic natomiast nie znalazłem o wahaczach tylnych, prócz tego, że kosz jednego wynosi 500zł (i myślę, że jest to cena zbyt wysoka jak na tylko jedne element zawieszenia).
- średnie koszty wymiany popychaczy + robocizna, synchronizatory i łożyska w skrzyni biegów + robocizna. Prawdopodobnie umknął mi gdzieś ten temat więc i jeśli była by taka możliwość prosiłbym o podrzucenie linku.
Prosiłbym również by ktoś odniósł się do informacji z portalu http://4x4.pl/auto_testy/31_MITSUBISHI.html. Czy dane na temat kosztów eksploatacji, części mają odzwierciedlenie realne.
Napaliłem się na ten samochód jak cholera, lecz prócz zauroczenia, chciałbym pokierować się również rozsądkiem, by nie okazało się, że koszty spalanie, codziennej eksploatacji są dla mnie za wysokie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość, gdyż moja znajomość samochodu opiera się wyłącznie na kierowaniu nim, a wszystkie informacji związane z mechaniką pojazdu są bardzo powierzchowne i zaczerpnięte wyłącznie z sieci.
szuflada - 17-08-2012, 14:53
co do porównaniu spalania lpg to z automatem chyba trzeba liczyc 1-2 l wiecej na 100km, z manualem można się zmieścić 11-12 l w mieście. Trzeba pamiętać że średnie spalanie głównie zależy od operatora przy kierownicy
Jeśli chodzi o wahacze to na aledrogo przód komplety ostatnio był po 680 zł, hydropopychacze kupisz w granicach 18 zl za sztuke ( wymiana jest bardzo prosta i ktoś to nie jest mechanikiem spokojnie to ogarnie)
ogolnie wg mnie części może są dość drogie ale dostępne
matrixadam - 17-08-2012, 16:12
Mogę się wypowiedzieć w kwestii spalania. Mam automat 2.5 V6 i jeśli chodzi o trasę, to spokojnie robię 100 km za 11 litrów. Nie jeżdżę szybko, ale dość dynamicznie. W mieście mieszczę się w granicach 13 litrów bez większych problemów oczywiście jeżdżąc dynamicznie. W kwestii spalania trudno porównać nawet dwa takie same silniki w tym samym aucie, gdyż zależy to między innymi od przebiegu auta oraz jego wieku (z tego co zaobserwowałem z własnego doświadczenia). Wiadomo też, że każdy jeździ inaczej.
m6riano - 18-08-2012, 18:52
Ek Chuak, bierz v6 w tiptronicu i sie nawet nie zastanawiaj...spalanie to jedno..komfort podróżowania to drugie..a awaryjność MT na rzecz AT to trzecie..;-)
(mówi ci to ktoś kto zajechał 4 manuale w galu)
Ek Chuak - 20-08-2012, 12:41
Potrzebuje samochodu do jazdy spokojnej, lecz dynamicznej, ze sporym zapasem mocy. Jazda od świateł do świateł, gaz hamulec, wyścigi nie interesują mnie, wystarczy dobry aktywny 3 way car audio a mogę i jeździć nawet 10kmk/h
Spalanie zależy od kierowcy, kiedyś słyszałem takie słowa "duży silnik pali tyle, ile chce kierowca" nie wiem jak jest w praktyce ponieważ nigdy nie miałem okazji tego sprawdzić. Przestraszyłem się spalania 17l w mieście 14l trasa ponieważ na taki luksus mnie niestarć, a codziennie mam do zrobienia troszkę km. Kosztów napraw (prócz zawieszenia) nie obawiam się, ponieważ są one porównywalne z kosztami innych marek segmentu D. Nie miałem nigdy okazji prowadzenia samochodu z automatyczną skrzyniom biegów, podejrzewam że komfort jest nieporównywalny, natomiast wyższe spalanie, koszty naprawy sprzęgła hydrokinetycznego odstraszają mnie. (chyba jeszcze nie czas dla mnie na tiptronic)
Dziękuje Wam za posty, co nieco Wasze wypowiedzi rozjaśniły mi sytuację.
Dokładnie mam jeszcze dwa pytania.
- czy w Galancie jest zamontowany komputer pokładowy, który pokazuje spalanie. Jeśli nie, czy istniej możliwość zamontowania uniwersalnego, i czy dane które pokazuje mają realne odzwierciedlenie?
Kod: | Rok produkcji: 1998 Przebieg (km): 180000
Pojemność silnika (cm3): 2498 Moc silnika (KM): 163
Skrzynia biegów: Manualna Rodzaj paliwa: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna Liczba drzwi: 4/5
Kolor: Fioletowy Stan: Używany
Uszkodzony: Nie
Wyposażenie: ABS, Wspomaganie kierownicy, Centralny zamek, Klimatyzacja, Poduszka powietrzna, Elektryczne szyby, Tempomat, Lakier metallic, Alufelgi, Elektryczne lusterka,
Informacje dodatkowe: Sprowadzony,
Do zaoferowania mam samochód osobowy Mitsubishi Galant SPORT ,
silnik V6 2,5
rok 1998
Cena 8 900 zł zawiera:
opłaconą akcyzę
badanie techniczne
tłumaczenie dokumentów
Wystawiam fakturę zakupu (kupujący nie płaci podatku od czynności cywilno-prawnych w wys.2% ) |
- http://allegro.pl/mitsubi...2556034574.html
Czytałem o tym handlarzu na forum, natomiast brak lewarka, fabrycznego car audio i lampy z anglika są dla mnie wybaczalne w zamian za opłaconą akcyzę 2.5l
Na razie szukam samochodu niedaleko miejsca zamieszkanie, jeśli natomiast nie znajdę będę myślał dalej.
Tomek - 20-08-2012, 12:49
Ek Chuak napisał/a: |
- czy w Galancie jest zamontowany komputer pokładowy, który pokazuje spalanie. Jeśli nie, czy istniej możliwość zamontowania uniwersalnego, i czy dane które pokazuje mają realne odzwierciedlenie? |
1. nie oryginalnie, ale można uniwersalny (jest o tym osobny temat)
2. tak, można
3. jak dobrze skalibrujesz, to dość dokładnie
Ek Chuak napisał/a: | Czytałem o tym handlarzu na forum, natomiast brak lewarka, fabrycznego car audio i lampy z anglika są dla mnie wybaczalne w zamian za opłaconą akcyzę 2.5l |
to co wypisałeś, to są raczej pomniejsze grzeszki tego pana
jeśli mam za polifta Elegance 2.5 opłaconego dać 8 tyś, to ja dziękuję
a tego sporta, co pokazałeś to wrzuć go normalnie w osobny temat, wg wzoru
Ek Chuak - 20-08-2012, 13:13
Przed chwilą znalazłem ciekawy model uniwersalnego komputera pokładowego. Cena dość przystępna.
http://www.telwis.pl/uniw...-ukp-p-119.html
Faktycznie, 8 tys minus ok 1350 zł może okazać się wrakiem.
Samochód chcę kupić do 10 tys + ok 3,5tys instalacja LPG. Nie wiem czy za taką cenę mogę dostać coś w miarę dobrego.
OK, utworzę oddzielny temat.
Tomek - 20-08-2012, 13:18
o tym masz cały temat:
http://forum.mitsumaniaki...hlight=komputer
ostatnie kilkadziesiąt stron tematu jest o UKP
Ek Chuak napisał/a: |
Samochód chcę kupić do 10 tys + ok 3,5tys instalacja LPG. Nie wiem czy za taką cenę mogę dostać coś w miarę dobrego. |
w tej cenie dostaniesz coś fajnego, tylko poszukaj trochę i poczekaj
i broń boże nie przypalaj się na pierwsze auto, które zobaczysz
Ek Chuak - 20-08-2012, 13:47
Dzięki za odpowiedź i podrzucenie linka.
Na oględziny będę musiał wziąć ze sobą kogoś trzeźwo myślącego, a najlepiej osobę, której samochód ten nie podoba się.
W każdym bądź razie pozostaje szukać, a nie będzie to proste ze względu na małą popularność tego samochodu.
|
|
|