Outlander II Ogólne - OLEJ-zamiana
zibiiwo - 24-08-2012, 18:04 Temat postu: OLEJ-zamiana Panowie-czy zmieniając olej CASTROL na MOBIL1(silnikowy 5w30) należy płukać(czyścić silnik),czy też spuszczamy starocia i dolewamy nówkę i finito ?
mitsu00 - 24-08-2012, 18:31 Temat postu: Re: OLEJ-zamiana
zibiiwo napisał/a: | Panowie-czy zmieniając olej CASTROL na MOBIL1(silnikowy 5w30) należy płukać(czyścić silnik),czy też spuszczamy starocia i dolewamy nówkę i finito ? | Zlewasz i wlewasz. Oleje maja te same parametry i wlasciwosci.
desti - 02-09-2012, 08:17
Ale to że na Mobilu silnik będzie ciszej chodził to ściema
Ja słyszę dużą różnicę jak zmieniam z Castrola na Castrola te same parametry oleju
Oczywiste jest że na przepracowanym oleju silnik chodzi głośniej i jak się zmienia na świeży to że będzie ciszej.
kampie89 - 09-09-2014, 12:55
Witam, jestem tu nowy i zaczynam przygodę z Outlander II. Prosze o poradę w wyborze oleju do mojego 2.4 Mivec, nie znalazłem karteczki, albo juz gdzieś ją zgubiłem. Czy mogę dać mu 5W30? Stan licznika to 178tys.
rezon - 09-09-2014, 15:28
możesz mu zalać 5W-30 http://www.millersoils.co.uk/whichoilpl.asp
kampie89 - 10-09-2014, 11:09
Polecicie mi jakies dobre oleje ktorymi moge zalac mojego Outka.
Chcialbym wymienic w silniku, skrzyni cvt, oraz w napędach. Prosze o konkretna nazwe i rodzaj. Jestescie bardziej doswiadczeni niz ja, wiem tylko tyle ile z forum wyczytalem, bo w manualu nic konkretnego nie napisali.
rezon - 10-09-2014, 22:07
w linku, który Ci napisałem masz wymienione wszystkie oleje, jakie są potrzebne - trzeba tylko wybrać samochód. Na Millersie sam jeżdziłem Outkiem 40kkm i teraz 80kkm Superbem.
paweldm - 11-09-2014, 21:19
Ja co którąś wymianę oleju przed spuszczeniem dodaję plyn do płukania liqui moli nazwy nie pamiętam ale na allegro można nabyć, a przy wymianie oleju po spuszczeniu starego wlewam przed wkręceniem korka spustowego ok. 200ml (szklankę) nowego oleju aby dokładniej spuścić stary.
kampie89 - 11-09-2014, 22:25
Przejrzałem oferte podaną w linku i zdecydowałem się wziąśc wszystkie oleje Millersa, według ich specyfikacji. Dzięki za informacje
toppk - 19-09-2014, 19:31
desti napisał/a: | Oczywiste jest że na przepracowanym oleju silnik chodzi głośniej i jak się zmienia na świeży to że będzie ciszej. |
Niby na jakiej zasadzie miałby "chodzić" ciszej?
Zimą, po odpaleniu, przy zmianie oleju z mineralnego na syntetyczny, to może mniej klekotać, ale na rozgrzanym oleju, czy to nowym, czy starszym tej samej klasy, chodzi ciszej tylko na zasadzie Placebo, bo na pewno nie na zasadach fizyki.
Tak już ludzki mózg jest skonstruowany, że po wymianie oleju silnik pracuje ciszej i lepiej przyśpiesza, a po wymianie klocków auto lepiej hamuje
[ Dodano: 19-09-2014, 19:45 ]
paweldm napisał/a: | Ja co którąś wymianę oleju przed spuszczeniem dodaję plyn do płukania liqui moli nazwy nie pamiętam ale na allegro można nabyć, a przy wymianie oleju po spuszczeniu starego wlewam przed wkręceniem korka spustowego ok. 200ml (szklankę) nowego oleju aby dokładniej spuścić stary. |
Ja natomiast uszczelniam korek wlewu oleju, podłączam sprężarkę, bęben maszyny jest pusty, następuje zwolnienie blokady, mechanik odkręca korek spustowy i na hasło "JUŻ!" tłoczę powietrze, żeby wszystkie opiłki wyleciały.
Wygląd oraz mina mechanika po wyjściu z kanału - bezcenna. Za resztę płacę kartą MasterCard
Nie no, sorry, że tak trochę ironicznie, ale Twój sposób wymiany oleju mnie po prostu powalił na łopatki - dawno się tak nie uśmiałem, dzięki
paweldm - 14-12-2014, 21:01
Możesz cos jaśniej, może i ja się pośmieję.
tomaszb7887 - 31-05-2016, 20:33
dobre
Moody - 31-05-2016, 21:39
paweldm napisał/a: | ]Ja co którąś wymianę oleju przed spuszczeniem dodaję plyn do płukania liqui moli nazwy nie pamiętam ale na allegro można nabyć, a przy wymianie oleju po spuszczeniu starego wlewam przed wkręceniem korka spustowego ok. 200ml (szklankę) nowego oleju aby dokładniej spuścić stary. |
Te 200ml to może i nadmiarowo ale dlaczego zaraz śmieszne to nie wiem. Płukankę zrobiłem tylko jak przeszedłem z Totala na Millers Oils (mechanik robił wielkie oczy na ten zabieg).
krecisie - 01-06-2016, 06:14
Uważam że takie przelanie nowym olejem wcale nie musi być złym pomysłem. Jak spuszczasz wodę z umywalki czy wanny to też ci najczęściej zostaje trochę ciężkiego osadu z brudu i mydła na ściankach . Zasada jest wg mnie podobna i zawsze cięższy materiał osiądzie . Oczywiście budowa komory silnika jest inna i inne kąty nachylenia powierzchni tak czy inaczej na pewno nie zaszkodzi przelać silnik niewielką ilością oleju by spłukać to co zostało..no chyba że się ma kompresor i tak jak kolega wyżej napisał. albo rozbiera silnik i pucuje części szmatką
|
|
|