[02-06]Lancer CS0 - kontrolki w zegarach
Misiek :) - 26-08-2012, 16:52 Temat postu: kontrolki w zegarach Witam, temat niby pokrewny do tematu o podświetleniu deski, ale aby tam nie robić za duzo off topicu zakładam nowy temat.
Ostatnio wyjąłem zegary i zobaczyłem kilka kontrolek w których nie ma gniazd na żarówki.
Przyłożyłem żarówkę (od podświetlenia deski) wąsami i w żadnym po przekręceniu kluczykiem/włączeniu świateł nie świeciły się
Oto są te kontrolki (zdjęcia robiłem komórką pod światło, więc jakość nie powala):
Czy one mogą/powinny się świecić, i ewentualnie jak mogę je podłączyć aby działały?
Lancer cs9a 2,0 dohc 2005 wersja przedlift, z zegarami poliftowymi i nazwa katalogowa poliftowa (o ile pamiętam invite czy intense, odpowiednik wersji sport)
krzychu - 26-08-2012, 18:36
U mnie te 2 światełka normalnie działają jak mam włączone postojówki.
Z tego co pamiętam to olej tez normalnie mi się świeci (jak nie ma ciśnienia - np. wyłączony silnik na zapłonie).
Zegary poliftowe.
Misiek :) - 26-08-2012, 19:19
Ja przykładałem żarówkę wąsami to nie reagowała. Nawet do świateł przekładałem gniazdo od długich i nic
cefaloid - 29-08-2012, 16:02
krzychu napisał/a: | U mnie te 2 światełka normalnie działają jak mam włączone postojówki.
Z tego co pamiętam to olej tez normalnie mi się świeci (jak nie ma ciśnienia - np. wyłączony silnik na zapłonie).
Zegary poliftowe. |
Ale to nie jest kontrolka oleju i pozycyjnych. To są dodatkowe, obok.
Są one chyba od świateł mijania i jakiegoś podgrzewacza oleju (?) dla krajów skandynawskich. Jak ja to kiedyś sprawdzałem to wszystkie te kontrolki są nigdzie nie podłaczone. Brak ścieżek łączących je gdziekolwiek.
Misiek :) - 29-08-2012, 16:51
Więc mógłbym teoretycznie podłączyć kontrolkę od świateł (przylutować do oświetlenia deski)
A co z resztą?
Mam salonowe pl auto, więc raczej nie mam skandynawskiego wypasienia
cefaloid - 01-09-2012, 10:08
Też o tym pomyślałem, bo jak najbardziej można dolutować kabel i będzie działać. Ale w obu wtyczkach dochodzących do liczników nie ma sygnału zapalenia świateł mijania więc nie ma gdzie się dołączyć. A prowadzenie przewodu gdzieś w głąb auta sobie odpuściłem.
krzychu - 01-09-2012, 14:28
cefaloid napisał/a: |
Ale to nie jest kontrolka oleju i pozycyjnych. To są dodatkowe, obok.
|
Faktycznie oleju jest trochę inna, ale te od pozycyjnych to czemu nie?
Wojti75 - 02-09-2012, 17:38
Witam !
Też patrzyłem ostatnio przy wymianie żarówek, że jest gniazdo bez linii połączenia kontrolki zapalonych świateł. A jakby dolutować na tej tablicy zegarowej maleńki drucik łączący np z podświetleniem deski to winien wtedy działać. A może sie myle.
@cefaloid. Dzięki Zegarek zamontowałem jest super ale może później opisze to w odpowiednim poście.
_Mani_ - 11-09-2012, 20:18
U mnie jak u krzycha też pozycje się świecą
|
|
|