To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - Metaliczny dżwięk przy cofaniu na skręconych kołach

herr_flick - 26-08-2012, 18:09
Temat postu: Metaliczny dżwięk przy cofaniu na skręconych kołach
Jak w temacie, nie ma znaczenia czy koła skręcone w prawo czy w lewo i przytrafia się przy około 60-70% manewrów cofania. Dźwięk piskliwy jakby coś tarło.
robertdg - 26-08-2012, 18:18

Sprawdź stan hamulcy (okładziny cierne)
herr_flick - 27-08-2012, 00:56

Na początku miałem piszczenie/tarcie podczas hamowania, okazało się że trzeba było wymienić blaszki na nowe. Obecnie podczas hamowania wszystko jest ok. Jedynie w trakcie cofania na skręconych kołach jest ten dźwięk i jest inny niż ten od blaszek. Natomiast hamulce robiłem w listopadzie 2011 więc trochę za wcześnie.
robertdg - 27-08-2012, 08:22

Jednakże warto sprawdzić czy coś nie wpadło pod osłone albo się nie zapiekł jakiś mechanizm
plecho1 - 27-08-2012, 09:24

Może trze tarcza o osłonę tarczy. Jeśli ktoś niechcący ją wygiął w stronę tarczy a łożysko w kole ma delikatny luz, to może się tak dziać.
herr_flick - 27-08-2012, 18:30

ok, trzeba to sprawdzić
Hugo - 30-08-2012, 18:25

robertdg napisał/a:
zapiekł jakiś mechanizm
Dokładnie. Stawiam na zapieczenie jakiejś prowadnicy.
Obywatel - 30-08-2012, 22:48

Te Lancerki mają taką przypadłość związaną z hamulcami, że po czasie - w miarę jak nazbierają się zanieczyszczenia w elementach przednich hamulców - mogą z układu wydobywać się różne piski i metaliczne dźwięki. Oczyszczenie i przesmarowanie usuwa te objawy. Ja musiałem to robić już dwa razy.

Dodać należy, że to nie jest nic groźnego - hamulce nie blokują się, auto nie przyhamowuje, nic się nie grzeje. Po prostu mamy do czynienia z nieciekawymi efektami akustycznymi i nic więcej.

Anonymous - 06-09-2012, 13:45

Herr - też tak miałem kiedyś i przyczyną była już "zjedzona" osłona tarczy z przodu, długo nie wiedziałem co to za dźwięk i nie mogłem go zlokalizować poza tym że dobiega z kół. Przez przypadek wyszło że to osłony - przy skręconych kołach się odginały i tarły o tarcze :D