To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kwadratowa tablica na przedni zderzak

tresorex - 29-08-2012, 00:34
Temat postu: [EAxx] Kwadratowa tablica na przedni zderzak
W EA na zderzaku jest idealne miejsce na kwadratową tablicę. Żeby zamontować prostokątną trzeba przykręcać do metalowego stelażu ale wtedy mocno odstaje od zderzaka co mi się bardzo nie podoba.

Co sądzicie o kwadracie z przodu?

Na coltmanii zarejestrował się kiedyś enanthate (nie wiem jaki ma nick tutaj) ze swoim SE kombi i ma taką tablicę:

Gdzieś po innych forach znalazłem dyskusje gdzie przytaczano cytaty z paragrafów że tablica dwurzędowa (kwadratowa) nie może być z przodu w osobówce...

Co sadzicie o takim rozwiązaniu? Bo jest tylko jedno podejście do "zakupu" kwadratu (chyba że zgłoszę kradzież i wystąpię o wystawienie nowej tablicy już jednorzędowej)...

Hugo - 29-08-2012, 07:58

Porażka...
tresorex napisał/a:
Żeby zamontować prostokątną trzeba przykręcać do metalowego stelażu ale wtedy mocno odstaje od zderzaka co mi się bardzo nie podoba.
To jest pierwsza rzecz do wywalenia w każdym Mitsubishi. Odkręcasz 2 śruby M6 (klucz 10) i wyrzucasz tą beznadziejną i zardzewiałą blachę, a tablice montujesz bezpośrednio do zderzaka.
robertdg - 29-08-2012, 07:59

enanthate vel kuzi nie korzysta już z tego forum.
Kwadratowa tablica prawnie nie może być montowana z przodu, jednakże jeżdżąc po kraju głownie na amerykańskich VAN-ach mozna zauważyć taki sam zabieg (kwadrat z przodu), jeśeli zdecydujesz sie na taki montaż to musisz sobie zdawać sprawę z tego, że robisz to na własną odpowiedzialność.

cns80 - 29-08-2012, 08:02

tresorex napisał/a:
Na coltmanii zarejestrował się kiedyś enanthate (nie wiem jaki ma nick tutaj) ze swoim SE kombi i ma taką tablicę:
Na początku miał taki sam, później miał "kuzi", a teraz go już chyba nie ma w ogóle na tym forum.

tresorex napisał/a:
Gdzieś po innych forach znalazłem dyskusje gdzie przytaczano cytaty z paragrafów że tablica dwurzędowa (kwadratowa) nie może być z przodu w osobówce...
Bo nie może. Chociaż np. harpagan w Colcie ma.

tresorex napisał/a:
Co sadzicie o takim rozwiązaniu? Bo jest tylko jedno podejście do "zakupu" kwadratu (chyba że zgłoszę kradzież i wystąpię o wystawienie nowej tablicy już jednorzędowej)...
Dla mnie to syf. Wygląda jak tablica ogłoszeń. Co innego jak jest zamontowana z lewego boku jak u harpagana, albo jak w Alfach i Evo. Tyle że to chyba do Gala nie pasuje, bo zderzak ma w tym miejscu inny kształt.
tresorex - 29-08-2012, 08:37

Hugo napisał/a:
Porażka...
tresorex napisał/a:
Żeby zamontować prostokątną trzeba przykręcać do metalowego stelażu ale wtedy mocno odstaje od zderzaka co mi się bardzo nie podoba.
To jest pierwsza rzecz do wywalenia w każdym Mitsubishi. Odkręcasz 2 śruby M6 (klucz 10) i wyrzucasz tą beznadziejną i zardzewiałą blachę, a tablice montujesz bezpośrednio do zderzaka.

Ok, rozmyśliłem się:D

Pokażesz jak Ty ją masz zamontowaną we wgłębieniu zderzaka?

Owczar - 29-08-2012, 13:55

tresorex, nie montuj we wgłębieniu, zakryje je tablicą. Wkręty daj w innych miejscach tak by tablica opierała się o elementy poza wgłębieniem.
Tomek - 29-08-2012, 14:00

kwadratowa tablica z przodu nie dość, że nielegalna, to moim zdaniem brzydka

wgłębienie o którym mowa idealnie zakryje tablica
jak kupiłem Galanta to obie tablice miał przynitowane do zderzaka i klapy, + klejone na taśmie (wada to ew. demontaż i też nielegal, bo ponoć nie można w tablicach wykonywać otworów)
IMHO bardzo dobre i ładne rozwiązanie
teraz mam ramki i z przodu i z tyłu i też może być

Hugo - 29-08-2012, 14:29

tresorex napisał/a:
Pokażesz jak Ty ją masz zamontowaną we wgłębieniu zderzaka?
Mam przykręconą na wkręty normalnie do zderzaka. Plusem jest min. to, ze oststnio jak walnąłem psa to nie musiałem jej szukać po drodze tylko się zagięła. Wyprostowałem i jazda. Oczywiście nie mam żadnych ramek, bo w zderzaku nie ma dla nich miejsca (wgłębienia) i wygladałoby to kijowo. Jeśli już chcesz montować tablice w ramkach to przykreć ja razem z ramką do zderzaka, bo tablice tylko wsunięte w ramki często wypadają.
Tak to mniej więcej wygląda:
http://www.fotosik.pl/pok...afb2e5af68.html

Tomek - 29-08-2012, 15:13

Hugo napisał/a:
bo tablice tylko wsunięte w ramki często wypadają

zależy od jakości ramek
ja miałem jakieś dziadowskie ramki (twarde tworzywo), popękały w zimie i zgubiłem tablice, na szczęście na myjni

tresorex - 29-08-2012, 18:14

Ok, będę montował bez ramek do zderzaka ale postaram się przykręcić we wgłębieniu.
moniaquba - 29-08-2012, 19:02

Po montażu pokaż fotkę - efektu :mrgreen: podzielam zdanie chłopaków ten kwadrat brzydki :) Z tyłu w autach wersji USA ma to swój urok ale nie tu... :)
Jogurt - 29-08-2012, 23:19

tresorex, zawsze możesz kupić taką blaszkę jak ma Fafał w Bandycie. Tyle że to też nielegalne ale wygląda 100x lepiej niż kwadrat.
polaff - 30-08-2012, 07:12

Jogurt napisał/a:
Tyle że to też nielegalne ale wygląda 100x lepiej niż kwadrat.
biorąc pod uwagę (pożal się Boże) stan wiedzy naszej policji nikt nawet nie zareaguje...
Owczar - 30-08-2012, 09:22

polaff napisał/a:
biorąc pod uwagę (pożal się Boże) stan wiedzy naszej policji nikt nawet nie zareaguje...

Ja nie wiem jak u Was policja, ale na Mazowszu, nawet w małych miejscowościach, takie samowolki są tępione. Zresztą jestem zwolennikiem takiego reagowania na przeróbki, bo każdy by robił co chce i jak chce.

cns80 - 30-08-2012, 10:05

polaff napisał/a:
Jogurt napisał/a:
Tyle że to też nielegalne ale wygląda 100x lepiej niż kwadrat.
Do czasu. Akurat jak będziesz wyładowany po brzegi i 700 km od domu z rodziną na wakacjach to akurat znajdzie się ten co wie, albo w wyniku twojego zachowania mu się przypomni :)