To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Dodatkowe światła dalekosiężne

kkriss - 31-08-2012, 12:43
Temat postu: [EAxx] Dodatkowe światła dalekosiężne
Witam
W związku, iż w swoim miśku narzekam trochę na światła drogowe, zastanawiam się nad dodatkowymi światłami dalekosiężnymi które działałaby razem z drogowymi, takie np. okrągłe lub prostokątne obok zwykłych reflektorów.

Ale czy jest to legalne, bo trudno mi znaleźć jednoznaczną wykładnie?

Macie jakiś pomysł gdzie/jak to zamontować?

Wiem, że niektóre galanty mają seryjnie dalekosiężne, ale ja ich nie mam - mam tylko halogeny, choć obok nich jest jeszcze wiązka do podłączenia czegoś..

Ogólnie chodzi mi o to, aby nie wydać majątku, a lepiej widzieć na drodze gdzie nikogo nie ma.

Owczar - 31-08-2012, 14:47

Avance miał dodatkowe światła dalekosiężne. Ale nie wiem skąd wniosek, że drogowe w galancie są słabe. Prawdopodobnie masz już wypalone odbłyśniki...
Tomii - 31-08-2012, 14:54

Owczar napisał/a:
Avance miał dodatkowe światła dalekosiężne. Ale nie wiem skąd wniosek, że drogowe w galancie są słabe. Prawdopodobnie masz już wypalone odbłyśniki...

albo lampy źle ustawione

Hugo - 31-08-2012, 15:21

Owczar napisał/a:
Prawdopodobnie masz już wypalone odbłyśniki...
Raczej się to nie zdarza w tych autach. Rozbierałem kilka reflektorów od EA i odbłyśniki w każdym były jak nowe.
Tomii napisał/a:
lampy źle ustawione
Też się ku temu skłaniam. Albo kiepskie żarówki (stare). Choć ja mam u siebie też byle jakie, a światła drogowe świecą doskonale. Brak zastrzeżeń co do zasięgu i skuteczności.
komarsnk - 31-08-2012, 16:24

Hugo napisał/a:
Brak zastrzeżeń co do zasięgu i skuteczności.

Dla mnie również. Możliwe, że tylna zawiecha Ci siadła i świecą w kosmos :D

kkriss - 31-08-2012, 17:46

mam zamienniki depo i długich coś nie mogę ustawić, jeszcze powalczę, ale pomijając to, czy wiecie czy dodatkowe dalekosiężne są legalne?
xluki - 31-08-2012, 18:31

kkriss napisał/a:
mam zamienniki depo
w tych zamiennikach często odbłyśniki się wypalają... niestety wiem z doświadczenia... skutkiem są słabe światła.
robertdg - 31-08-2012, 21:04

kkriss napisał/a:
wiecie czy dodatkowe dalekosiężne są legalne?
Posiadające homologacje i prawidłowy montaż jak najbardziej, wytyczne odnośnie prawidłowego montazu udzielą Ci panowie diagności na dowolnej stacji diagnostycznej (zawsze mają najświezsze informacje co do ustaw), ewentualnie mozna poszukać w necie
Sir_Futur - 01-09-2012, 08:29

Daj sobie spokój z dodatkowymi światłami. Przyjdzie Ci potem do głowy żeby założyć dzienne i będziesz miał przód jak w ciężarówce. Znajdź używane lampy od Galanta z Europy (ok. 130 - 150 szt.) a zamienniki DEPO zastosuj jako oświetlenie garażu. :)
Hugo - 01-09-2012, 10:39

kkriss napisał/a:
mam zamienniki depo
I koniec tematu.
Sir_Futur napisał/a:
Znajdź używane lampy od Galanta z Europy (ok. 130 - 150 szt.) a zamienniki DEPO zastosuj jako oświetlenie garażu
Nic dodać, nic ująć.
Jackall - 01-09-2012, 13:07

Sir_Futur napisał/a:
Znajdź używane lampy od Galanta z Europy
Ewentualnie z anglika lub z uszkodzonymi zaczepami/kloszem i przełóż same lustra od drogowych :wink: będzie sporo taniej
kkriss - 28-09-2012, 04:26

Dobra światła jakoś ustawiłem, dziwnie je się ustawia, bo te kapsle zmieniają ustawienia po skosie, ale jakoś dało radę poprawić.

A wracając do tematu ostatnio w AŚ lub w motorze pisali, że wg przepisów mozna mieć dodatkowe 2 światła długie, czyli w sumie 4 i nie ma zbytnio wymogów jak je umieszczać na samochodzie.

Pozdrawiam

i9i - 28-09-2012, 07:44

Długich to można mieć całą listwę na dachu albo i więcej, byleby nimi nikogo nie oślepiać czyt. wyłączać kiedy trzeba
kkriss - 29-09-2012, 19:55

i9i, rozmawiamy o długich, więc wiadomo, że używamy ich na ciemnej drodze gdy nikogo nie ma.
Ale w przepisach jest o maksymalnie 4 światłach długich/drogowych, więc raczej cała listwa odpada, chyba że lampy zasłonięte.

i9i - 29-09-2012, 20:52

kkriss napisał/a:
chyba że lampy zasłonięte
albo nazwiemy je "szperacze" i damy "osobny włącznik", co prawda używa się ich tylko na postoju, ale ciężko udowodnić, że się na nich jechało. Taka mała luka w przepisach.