Nasze Miśki - Dodge Colt
t_o_mis - 01-09-2012, 00:56 Temat postu: Dodge Colt Witam wszystkich!!
Nadszedł czas by opisać nieco mojego Colcika.
Colciak do Polski przypłynął w 1992r i od tego czasu był w posiadaniu mojego wujka, który jeździł nim okazyjnie (przyjeżdżał nim na weekendy z miasta do mnie na wieś). Tak...potem jego historia jest dla mnie mglista...po prostu nie pamiętam - dzieciak byłem
Na moim podwórku stoi gdzieś od 1999r kiedy to wujek wyjechał do USA na stałe a Colta tato odkupił. Używane było głównie jako drugie auto(pierwszym był VW Golf I - i dobrze ) i towarzyszyło mi w długich wyjazdach po szpitalach - Kraków - Rzeszów - Kielce - Lublin.
Przez te wszystkie lata Colt jeździł bezawaryjnie i niezawodnie pięknie reprezentując swoje rdzenne pochodzenie. Wtem pewnego dnia nagle i niespodziewanie iskierka życia w moim ukochanym aucie zgasła. Nikt nie był w stanie go uruchomić. Laweta zawiozła Colcika na długi czas do mechanika (spędził tam 3 miesiące) zanim mechanikowi udało się go "przywrócić do życia" na mocnej kroplówce.
Okazało się, że przepalił się jakiś obwód na płytce komputera i mechanik auto uruchomił ale auto nie miało w ogóle wolnych obrotów. I tak końcową diagnozą była śmierć komputera i jedynym ratunkiem wszczepienie nowego.
Ha...ale żeby to było takie proste....zdobyć komputer do auta w tej wersji w Polsce wtedy na moje możliwości było nierealne. Komputer z wersji EU nie podchodził. Auto już prawie było przeznaczone na żyletki gdy zadzwonił wujek z USA.
W Stanach nie było takiego problemu z nabyciem komputera tylko wymagany był stary na wymianę/utylizację. Koszt tego przedsięwzięcia był spoooory ale udało się ściągnąć nowe "życie" dla Colcika i zaraz po zamontowaniu odezwał się pełen wigoru i chęci do pracy
To było jedyna - jak do tej pory - najpoważniejsza i najdroższa usterka w ciągu istnienia Colciaka.
Ja Coltem jeżdżę odkąd dostałem prawko do ręki czyli od 2008r i jestem z niego niezwykle zadowolony. Uff....to i tak nie wszystko pewnie ale tak z grubsza
Kilka starszych zdjęć:
Tak mój Colcik spędza wolny czas w zimie:
Z racji tego, że jest to wersja USA wyróżnia się od EU m.in.:
-światła obrysowe(zamiast kierunkowskazów oraz po bokach tylnego zderzaka)
-wysunięte zderzaki (wg mnie najpiękniejsza wersja Colta C5x jest właśnie z tymi zderzakami)
-automatyczne pasy bezpieczeństwa
-antena w błotniku po stronie pasażera
-rejestracja tylna w zderzaku
Mój Colt z wyposażenia luksusowego posiada jedynie skórzaną tapicerkę nie posiada natomiast żadnych ABSów i wspomagań itp. rzeczy.
Wymieniłem w nim zegary na te z wersji GTI oraz dokupiłem prawe lusterko i zegarek wewnątrz gdyż fabrycznie ich nie było.
A na koniec trzaśniemy techniczne detale:
Marka: Dodge
Model: Colt
Kraj pochodzenia: USA
Rok produkcji: 1989
Silnik: 4G15 8V
Skrzynia biegów: 4-stopniowa manualna
Hugo - 01-09-2012, 10:47
Fajny i fajnie napisana historia. Powiedz mi czy to auto rdzewieje?
wilukce - 01-09-2012, 11:27
Ładny samochód. Sam bym chciał mieć takiego, ale ciężko kupić w dobrym stanie. Jak coś się pojawia wartego na aukcji to od razu znika...
Wrzucaj fotki i informuj na bieżąco o naprawach )
Powodzenia !
t_o_mis - 01-09-2012, 11:28
owszem rdzewieje ale po 20 latach stania pod chmurką ma do tego przyzwolenie .
Była rdza na progach i przednim nadkolu ale to już zrobione, a teraz rdza go męczy na tylnych nadkolach, lekko na klapie bagażnika i drzwi kierowcy od dołu.
A reszta jest w sumie bez zarzutu
moniaquba - 01-09-2012, 11:42
Ładne autko.. Jestem zdziwiony że 4-biegowa skrzynia...
Hugo - 01-09-2012, 12:22
Zapytałem, bo z doświadczenia i obserwacji wiem, że amerykańskie wersje japońskich aut mają nieporównywalnie lepszą blacharkę niż te na Europę.
tomusn - 04-09-2012, 00:12
moniaquba napisał/a: | Ładne autko.. Jestem zdziwiony że 4-biegowa skrzynia... |
tu bym się nie dziwił akurat, najprostsze wersje miały 3-biegowy automat i nawet zegarka nie miały.
skórzana tapicerka mnie lekko dziwi zwłaszcza przy plastikowych zderzakach i braku listew. nie mam dokładnej specyfikacji Dodge Colta, ale tak było w Mirage
mystek - 04-09-2012, 06:56
Witamy na forum
Mój mirage wygląda bardzo podobnie, ale dziwi mnie, że tylny zderzak u Ciebie jest wyprofilowany pod prostokątną tablicę? Czy masz wnękę na kwadratową, ale przyczepioną masz prostokątną?
t_o_mis - 04-09-2012, 09:59
Wnęka na tablice jest kwadratowa ale Pan urzędnik w komunikacji "znał się lepiej" ode mnie i mimo iż mówiłem mu ze potrzebuje kwadratowej dostałem prostokątną
no i ją tak przymocowałem bez uginania.
tomusn napisał/a: | skórzana tapicerka mnie lekko dziwi |
mnie właśnie też bo według VIN-u "piece class" to economy...ale nie udało mi się nigdzie znaleźć specyfikacji Dodge tego modelu
mystek - 04-09-2012, 13:45
mam nadzieję, że nie przewierciłeś zderzaka? :>
t_o_mis - 04-09-2012, 20:46
mystek napisał/a: | mam nadzieję, że nie przewierciłeś zderzaka? :> |
nigdy w życiu
zrobiona jest "specjalistyczna" konstrukcja na uchwyty oryginalne
t_o_mis - 08-09-2012, 20:41
Przewalałem ostatnio graty w domu i znalazłem stare zdjęcie Colciaka jeszcze ze Stanów jak jechał na statek.
moniaquba - 08-09-2012, 21:54
Super pamiątka Powrzucaj fotki ze Stanów jak masz inne Powiedz mi jak CI pali ten Colciak??
mystek - 08-09-2012, 22:17
Super fotka! Powrzucaj zdjęcia, jak Moniaquba pisze
Zielu - 08-09-2012, 23:35
Wspaniała pamiątka
Fajnie powspominać dawne czasy...
|
|
|