[XX-92]Colt C50 i starsze - Slizgajace sie sprzegło
Anonymous - 24-12-2006, 00:20 Temat postu: Slizgajace sie sprzegło witam ostatnio przy rozpedzaniu mojego colcika stwierdziłem ze gdy bardziej wciskam pedał gazu obroty rosnom silnik wyje a colcik niepszyspiesza,mysle ze na 90% sprzegło sie slizga i trzeba podciagnac linke ale niewiem jak do tego sie zabrac bo w poprzednim moim samochodzie (fiat 126p)było to duzo prostsze i mniej skomplikowan niz w misku. z góry dziekuje pozd. MITSUMANIAKÓW
BUBU - 24-12-2006, 00:33
Tarcza , docisk i łozysko oporowe do wymiany .
Szczere ale prawdziwe .
Pzdr.
Anonymous - 24-12-2006, 00:47
nie no nawet nistraszcie mne niemozna podciagnac linki mój colcik ma przejechane 130000km a ile takie podzespoły i wymiana ok kosztuje
Hugo - 24-12-2006, 10:38
damianrally napisał/a: | mysle ze na 90% sprzegło sie slizga i trzeba podciagnac linke ale niewiem jak do tego sie zabrac bo w poprzednim moim samochodzie (fiat 126p)było to duzo prostsze i mniej skomplikowan niz w misku |
Chyba nie wiesz co piszesz. Żeby naciągnąć linkę sprzęgła w 126p trzeba mieć kanał lub z góry próbować za silnikiem, ale wtedy ręce pozdzierane itp. W Colcie otwierasz tylko maskę i już regulujesz. Jest to operacja prostsza niż otwarcie drzwi
josie - 24-12-2006, 11:21
damianrally napisał/a: | mysle ze na 90% sprzegło sie slizga i trzeba podciagnac linke |
No to by może i zadziałało, tyle, że w drugą stronę, tj. jakby Ci nie wysprzęglało, biegi zgrzytały, podciągasz linkę i jest OK. A jak się tarcza ślizga (pedał sprzęgła puszczony), to w tym momencie lika jest luźna, jak ją jeszcze napniesz, to co najwyżej będzie się ślizgać bardziej. Chyba, że masz wstępnie tak naciągniętą, że przy puszczonym pedale ona się nie luzuje i nie pozwala docisnąć tarczy - wtedy trzeba ją poluzować
Anonymous - 24-12-2006, 15:45
Im szybciej sie za to wezmiesz tym lepiej dla Twojej kieszeni. O ile juz nie za dlugo palisz docisku. Ja mialem ten sam problem i mi tutaj doradzili jak najszybsza wymiane tarczy + lozyska. Obylo sie bez wymiany docisku, ktory jest najdrozszy.
krzys78 - 24-12-2006, 19:48
A wyobraźmy sobie,że taki colt nie ma linki tylko przewód i jakiś płyn w tymże przewodzie... bo jakoś tak nie widać który to colcik. Mój CJ0 ma na ten przykład hydrauliczne.
Anonymous - 24-12-2006, 21:09
witam mam colcika 1990r poj 1300 a najdziwniejsze jest to ze dzis jest wszystko ok sprzegło sie juz nieslizga a nic nierobiłem zaczym wczoraj jeszcze niezle dawało o sobie znac szczegulnie przy wjazdach pod górke.
serdesznie dziekuje za udzielone mi cenne informacje w przyszłosci jak bardziej poznam swoje autko postaram sie odwdzieczyc
josie - 25-12-2006, 00:29
damianrally, miałem tak samo - raz się ślizgało raz nie.
Linka ciągnie za wajchę przy skrzyni, ta przenosi siłę do środka za pośrednictwem wałka. A ten wałek lubi się zatrzeć. Naoliw to porządnie.
Ja się zorientowałem co do przyczyny ślizgania jak już miałem skrzynię na podłodze. Ale trochę czasu mi zajęło rozruszanie tego wałka w obudowie.
Jak się wałek przyciera, to mimo iż puścisz sprzęgło "on" trzyma dalej i nie ma całkowitego zasprzęglenia.
Anonymous - 26-12-2006, 09:25
Josie czyli jak nie wysprzegla zgrzyta troche to moge sprobowac napiac linke tak??
nie wiem jak bardzo czaisz baze bo w ktora strone krecac sruba linka sie napina??
jakis luz powinien zostac na pedale..
josie - 26-12-2006, 12:02
bear007, pod pedałem powinieneś czuć w pewnym momencie "przełamanie" docisku. Im starszy docisk tym mniej to czuć. Nie wiem w którą stronę kręcić, ja mam hydrauliczne wysprzęglanie. Ale jak poszperasz w manualach z FAQ i Downloads to na pewno znajdziesz ładną procedurę regulacji sprzęgła na linkę.
Anonymous - 26-12-2006, 16:05
hhehe ze tez na to nie wpadlem!!
podziekował bardzo a przy okazji jakbys mogł zerknac na moj post odnośnie kompresji i wtryskiwaczy--dzis wystwilem...
Hugo - 26-12-2006, 20:33
bear007 napisał/a: | w ktora strone krecac sruba linka sie napina?? |
Kręcąc nakrętka regulacyjną (tą "koronką") w prawo napinasz linkę.
Anonymous - 27-12-2006, 12:24
Hugo napisał/a: | bear007 napisał/a: | w ktora strone krecac sruba linka sie napina?? |
Kręcąc nakrętka regulacyjną (tą "koronką") w prawo napinasz linkę. |
gdybym mogl dac "pomógł".....
Anonymous - 28-12-2006, 16:16
Witam, nie chce powielać tematu wiec pisze tu, chodzi mi o regulacje sprzedła a w zasadzie o podciegnięcie linki ... jest tak jak pisał ktoś wyżej, biegi czasem zgrzytają, trzeba bardzo mocno wciskać pedał ... chciałbym to podciągnąc troszke zeby "lapało" wyżej ...
jakby ktoś mógł mi powiedzieć gdzie to jest ...
mam colta CAO '92 1.6 16V
z góry dzieki za pomoc ... i w miare możliwości jakby ktoś mógł ze zdjęciem ta odpowiedz bo ja jestem straszna lama jesli chodzi o auta ..
pzodro
|
|
|