To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] Naprawa przycisków szyb - fotoporadnik

robert78 - 06-09-2012, 21:25
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Naprawa przycisków szyb - fotoporadnik
uwaga zalaczam foto instruktaż naprawy przyciskow w raziew pytan mozna sie kontaktowac ze mna opisy sa z prawej strony zdjec po wcisnieciu pierwszej fotki zycze udanej naprawy https://plus.google.com/u/0/photos/118235169462774528798/albums/5785140607665547841
BLACK60 - 27-10-2013, 08:38

Wczoraj z tym walczyłem, ale poradnik znalazłem dziś. Nie zrobiłem fotek, więc spróbuję zrozumiale opisać.
Ja zrobiłem tak:
przez uszy (tam gdzie wchodzą elementy ruchome) przewierciłem otworki. W otworki przełączniczków wkleiłem tulejki z plastiku (chyba z wężyka od spryskiwaczy) aby zmniejszyć średnicę, żeby pasowała pod gwoździa. Następnie dobrałem 4 gwoździki ścinając na końcu. Zamontowałem całość.
Wadą tego rozwiązania jest to, że brak tam jakichkolwiek sprężynek i przełączniki chodzą lekko, więc stawiany opór jest tylko przez gumkę, która jest na płytce. Może więc szyby będą się same otwierać a może nie i na dziurach mogą się trzęś. Dziś testy.

robert78 - 08-11-2013, 21:14

BLACK60, sprezynki sa z dlugopisow patrz fotki
BLACK60 - 23-11-2013, 16:28

robert78, ja zrobiłem wersję bez sprężynek, przy jeździe po dziurach troszku szybciej uchyliły się dwie szyby.
marekis - 11-07-2015, 22:18

osobiście użyłem nieco drastyczniejszego rozwiązania, za to działa jak nowe :)
mam tylko przednie elektroniczne szyby, panel jest na 4, podlamane były dwie przednie, natomiast tylnie od nowości nieużyte. rozciąłem panel (tylko ten plastik) na 3 części, środkową gdzie były stare zawiasy do wywalenia, natomiast zastąpiłem je częścią trzecią która winna być wykorzystana na tylnie szyby, dało się to skręcić, i panel sztywnie i ładnie pracuje po całkowitym skręceniu. jedną sprężynkę zastąpiłem zwykłą z długopisu, a ten metalowy jakby bolec jakimś chyba nitem :)

całość śmiga jak nowe, wydatek 0 zł, następna wymiana będzie już konieczna w całości, natomiast zawsze to pochodzi jeszcze trochę :)