To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - VW Golf II 1.8 91' by arturj123

arturj123 - 15-09-2012, 17:53
Temat postu: VW Golf II 1.8 91' by arturj123
Volkswagen Golf II 1.8 1991 rok, czyli historia auta z tematu:
[KUPIĘ] Auto do 3000 zł niekoniecznie 3 diamenty
"ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie"
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60

Auto sprowadzone kiedyś tam od sąsiadów z Niemiec, od 4 lat użytkowany przez mojego wujka, który z racji tego, że lubi dłubać przy autach, starał się doprowadzić auto do głównie technicznego porządku.
Auto kupione 14.09.2012 roku - cena 2000 zł

Wersja silnika 1.8/66kW/90KM
instalacja LPG (I gen.), pali na PB i na LPG - spalanie ok.10L/100km
przebieg: hmmm, a kto to wie...
zawieszenie: nowe amortyzatory przód, tył sprawne, nic nie stuka, nic nie puka.
audio: radioodtwarzacz z poprzedniego auta Sony XR-L210

Na plus:
- nowe wielosezonowe opony - komplet, dojazdów-ka w bagażniku
- felgi po regeneracji ALU 14
- środek naprawdę zadbany i czyściutki.
- jeździ zarówno na PB jak i na LPG
- olej silnikowy 10W40 Agip, filtr Mann + coś tam na ewentualną dolewkę
- autoalarm: 2 kluczyki z pilotem (jak się okazuje jeden sprawny, drugi coś nie do końca)
- dwie książki do napraw (sam naprawiam, obsługa i naprawa)
- światła do jazdy dziennej, nowe wszystkie reflektory (pozycyjne i drogowe)
- ostatnie naprawy: regeneracja parownika, nowe przewody WN Sentech, wymiana uszczelki pokrywy zaworów, amortyzatory przód, filtry i wiele innych...

i oczywiście włącznik oświetlenia kabiny w ludzkim miejscu, nie tak jak w Oplach, gdzie trzeba otwierać drzwi (by Krzyżak) lub jak ktoś woli prosić kierowcę o włączenie - a on może się nie zgodzić ze względu na ryzyko wyciągnięcia całego przycisku ;D

Z minusów:
- Tu obdarty, tam obdarty - lakier, jakieś parchy
- parę różnych pierdół, ale generalnie:
Jeździć nie przejmować się :)

Autem będzie głównie jeździł mój ojciec, choć przyznam że i mi przyjemnie się do niego wsiada:)

moniaquba - 15-09-2012, 18:05

Czekamy na foty :mrgreen:
Szerokości i bezawaryjności :P

Bizi78 - 15-09-2012, 20:16

Mój ojciec też posiada MK2 1.6Pb z 1991r. i powiem tyle, że te autka przeżyją nie jedne Mitsu :wink: .
Tylko coś mi się wydaję, że ten rocznik nie posiadał już dodatkowych świateł w atrapie :shock: .
Bezawaryjności życzę :D .

Xsystoff - 15-09-2012, 22:46

Bizi78 napisał/a:

Tylko coś mi się wydaję, że ten rocznik nie posiadał już dodatkowych świateł w atrapie :shock: ..

To bylo zalezne od wyposazenia, a nie od rocznika. Dodatkowe swiatla byly w bogatszej wersji, tak samo jak szerokie zderzaki, inne kierownice, konsola srodkowa, obrotmierz itp itd.

Piwor - 16-09-2012, 10:58

arturj123 napisał/a:
oczywiście włącznik oświetlenia kabiny w ludzkim miejscu, nie tak jak w Oplach, gdzie trzeba otwierać drzwi (by Krzyżak)

Jak się nie znamy, to nie piszemy. :)

robertdg - 16-09-2012, 16:34

Piwor napisał/a:
arturj123 napisał/a:
oczywiście włącznik oświetlenia kabiny w ludzkim miejscu, nie tak jak w Oplach, gdzie trzeba otwierać drzwi (by Krzyżak)

Jak się nie znamy, to nie piszemy. :)

Nikt nie próbował pociągnąc do siebie pokrętła włacznika świateł :P

mkm - 16-09-2012, 20:44

Bizi78 napisał/a:
Mój ojciec też posiada MK2 1.6Pb z 1991r. i powiem tyle, że te autka przeżyją nie jedne Mitsu :wink: .

Bizi78, grubo przesadzasz, albo się Golfom nie przyglądasz :wink:

rosomak1983 - 16-09-2012, 22:44

mkm napisał/a:

golf II na lepsze blache niz kazde mitsu z tamtych lat, a takze nastepnych... Tu raczej nie ma o czym dyskutowac...

arturj123, dokładnie taki golf z 4 swiatami z przodu to było moje pierwsze motoryzacyjne marzenie... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mkm - 16-09-2012, 23:27

Niech i tak Wam będzie, ale widzę, że Golfami sie zbytnio nie interesowaliście :mrgreen:
Hugo - 17-09-2012, 14:31

Xsystoff napisał/a:
To bylo zalezne od wyposazenia, a nie od rocznika
Nie do końca. Miałem kiedyś Golfa II 1.3 z 1989 r. i miał 4 lampy. Tak ogólnie to totalny golas, zadnej elektryki, nawet wspomagania nie miał. Mówiło się wtedy, że podwójne reflektory weszły właśnie od 1989 r.
Xsystoff - 17-09-2012, 14:42

Hugo napisał/a:
Nie do końca. Miałem kiedyś Golfa II 1.3 z 1989 r. i miał 4 lampy.

Bo ktos je sobie dolozyl na przestrzeni 20 lat...

Hugo napisał/a:
Mówiło się wtedy, że podwójne reflektory weszły właśnie od 1989 r.

To sie zle mowilo, moge Ci pokazal Golfy po `90 z pojedyczna lampa (sam takim jezdzilem) oraz np. `88 z podwojna.

GL

(lata produkcji: 1983- 1992).

GL oferował w standardzie miękką deskę rozdzielczą, welurową tapicerkę, fabryczną instalacje głośnikową wraz z okablokowaniem, wspomaganie układu kierowniczego (z wyjatkiem 1.3), szyby barwione na zielono, centralny zamek (pneumatyczny, zamykany także wlew paliwa), oświetlenie wnętrza z opóźnieniem czasowym, dokładkę do zderzaka szerokiego (po 89roku), albo spoiler pod zderzakiem wąskim, za dopłatą halogeny w atrapie, także w zderzaku szerokim po 89roku, elektrycznie sterowane szyby i lusterka (także podgrzewane lustra, oraz spryskiwacze), ABS, klimatyzacje, oraz komputer pokładowy.

Hugo - 17-09-2012, 20:26

Xsystoff napisał/a:
GL oferował w standardzie miękką deskę rozdzielczą, welurową tapicerkę, fabryczną instalacje głośnikową wraz z okablokowaniem, wspomaganie układu kierowniczego (z wyjatkiem 1.3), szyby barwione na zielono, centralny zamek (pneumatyczny, zamykany także wlew paliwa), oświetlenie wnętrza z opóźnieniem czasowym, dokładkę do zderzaka szerokiego (po 89roku), albo spoiler pod zderzakiem wąskim, za dopłatą halogeny w atrapie, także w zderzaku szerokim po 89roku, elektrycznie sterowane szyby i lusterka (także podgrzewane lustra, oraz spryskiwacze), ABS, klimatyzacje, oraz komputer pokładowy.
Z tego co wymieniłeś to w moim było tylko: szyby zielone, listwa pod wąskim zderzakiem, no i te 4 lampy.
Bizi78 - 17-09-2012, 21:15

mkm napisał/a:

Chyba będę musiał wstawić parę fotek ojca golficza :D .
Pokaż mi 21letnie mitsu, które nie miało położonego nowego lakieru i ponownej konserwacji i stojące na 4 kołach :wink: .
Dobra, może poza galantem Przemka ze zlotu, który był trzymany przez Niemca pod kołdrą :mrgreen: .

Krzyzak - 17-09-2012, 22:04

Bizi78 napisał/a:
Pokaż mi 21letnie mitsu, które nie miało położonego nowego lakieru i ponownej konserwacji i stojące na 4 kołach
zapraszam do obejrzenia mojego Galanta
jak pisałem w temacie odnośnie kupna GII jest spoko, ale Galant E3 bije go pod każdym względem...

Drzemacz - 18-09-2012, 00:04

Krzyzak napisał/a:
Bizi78 napisał/a:
Pokaż mi 21letnie mitsu, które nie miało położonego nowego lakieru i ponownej konserwacji i stojące na 4 kołach
zapraszam do obejrzenia mojego Galanta
jak pisałem w temacie odnośnie kupna GII jest spoko, ale Galant E3 bije go pod każdym względem...

Krzyżak ma zawsze racje :finga:
kto jak dba tak ma :p