[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY0 2009 1.8 Sportback] ręczna regulacja ciepło / zimno
jb - 18-09-2012, 14:22 Temat postu: [CY0 2009 1.8 Sportback] ręczna regulacja ciepło / zimno Witam Szanowne Forum,
Od jakiegoś czasu poszukuje informacji w jaki sposób następuje sterowanie [w Lancer Sportback 1.8 (2009)] z ręczną klimatyzacją gałką ciepło / zimno? Czy jest to jakis zwykły potencjometr podpięty do sterownika? Czy może jakaś linka podpięta pod przepustnicę? Jeśli nie uda się uzyskać takiej informacji będę musiał to rezebrać ale może ktoś z forumowiczów już to sprawdzał.
Z góry dzięki,
PS. Szukam takiej informacji ponieważ chciałem dorobić "klimatronik"
Pozdrawiam,
JB
lichy - 22-09-2012, 22:48 Temat postu: Re: [CY0 2009 1.8 Sportback] ręczna regulacja ciepło / zimno
jb napisał/a: | ... w jaki sposób następuje sterowanie [w Lancer Sportback 1.8 (2009)] z ręczną klimatyzacją gałką ciepło / zimno? Czy jest to jakis zwykły potencjometr podpięty do sterownika? Czy może jakaś linka podpięta pod przepustnicę?
PS. Szukam takiej informacji ponieważ chciałem dorobić "klimatronik"... |
Pokrętła sterujące w kabinie są tylko potencjometrami / przełącznikami elektrycznymi. Napęd klap / przepustnic jest realizowany przy pomocy silniczków elektrycznych sterowanych przez sterownik klimatyzacji.
Sam układ wykonawczy (nagrzewnica, parownik, zespół klap / przepustnic i obudowa całości) jest taki sam w wersjach z klimatyzacją manualną, jak i automatyczną.
Aby z manuala zrobić automat, trzeba dodać czujnik temperatury wewnętrznej i czujnik nasłonecznienia wnętrza. Nie wiem, czy sterownik trzeba wymienić, czy wystarczy go przeprogramować.
|
|
|