Pajero II - [3.0] filtr paliwa - moja historia i próba wymiany.
Bushey - 21-09-2012, 22:15 Temat postu: [3.0] filtr paliwa - moja historia i próba wymiany. Zabrałem się do wymiany filtra paliwa. Nabyłem wcześniej z katalogu filtr Miyo pasujący w 100% w/g sprzedawcy wysyłkowego.
Po odręceniu go (znajduje się na belce w pobliżu skrzyni co wiecie zapewne) zostałem nieco zaskoczony, że paliwo leje się ze zbiornika ciurkiem a chyba nie specjalnie powinno skoro pompka elektryczna itd. Po zatkaniu wycieku rękawem zabrałem się do montażu zamiennika. Na szczęście wyrzuciłem go na trawkę a nie do pieca albo jakoś podobnie.
Dolna śrubka pasuje bez problemu (mimo, że zgubiłem podkładki miedziane).
Górna (dolot) niestety okazała sie za mała. W oryginalnym filtrze w aucie obie miały wewnętrzny rozmiar M 12x1,25 natomiast w katalogowym, japońskim zamienniku dolot był M12x1,5.
W związku z tym zalecam zakup polskiego Filtron PP 925 a wcześniejsze upewnienie się co jest założone u Was.
Ja ostatecznie wróciłem do UK na starym bo w każdym sklepie, wktórym pytałem o Filtrona (włącznie z hurtownią filtrów w Krakowie) to akurat brakło, muszą sprowadzić itp. więc dałem sobie siana z wymianą w PL - nie miałem czasu i ochoty na ponowne zakupy przez net.
|
|
|