To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś

wojzi - 22-09-2012, 18:04
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś
Tutaj jest filmik.

Tu lewe koło: http://www.youtube.com/watch?v=En6bV4uQ8aU

a tu prawe: http://www.youtube.com/watch?v=M7XVLE5u134

Problem pojawia się dopiero po tym jak samochód się rozgrzeje. Zaraz po ruszeniu nie. Nie występuje przy jeździe, a jedynie przy parkowaniu. Pojawia się wtedy przy skręcie i wciśniętym sprzęgle. Jeśli samochód toczy się po prostym, albo bez sprzęgła kłopotu nie ma?

Co to może być, myślałem o łożysku, no ale wtedy odgłos powinien być chyba cały czas, a nie tylko przy parkowaniu?

xluki - 22-09-2012, 18:45

Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice.
wojzi - 22-09-2012, 19:40

xluki napisał/a:
Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice.

Nie sprawdzałem. A może to być zapiekająca się linka od hamulca ręcznego?

A i jeszcze jedno - jakieś dwa tygodnie temu wjechałem tylnym prawym kołem przy wyjeżdżaniu z osiedla na krawężnik. Kilka dni potem pojawił się ten odłos z tyłu po prawej - po lewej lewej pojawił się dopiero dzisiaj, a po lewej zniknął. Czy ten odgłos może mieć współnego coś z tym wskoczeniem zachaczeniem o krawężnik? Nie wiem rozlegulowana zbieżność czy co?

Tylko dziwi mnie czemu to tylko przy wolnej jeździe i to głównie przy sprzędle i skręcie

mkm - 22-09-2012, 19:47

wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny.
wojzi - 22-09-2012, 19:51

mkm napisał/a:
wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny.

Znaczy, co że jak zacznie jęczeć to mam delikatnie zaciągnąć i opuścić ręczny? Ok następnym sprawdzę przy następnej jeździe. Samo zejście i ruszenie nic nie da, bo zaraz po odpaleniu takich niespodzianek nie robi.

Hugo - 22-09-2012, 22:42

Zacisk do regeneracji, ogólnie serwis tylnych hamulcy i sprawdzenie linek ręcznego hamulca.
Bizi78 - 23-09-2012, 01:09

wojzi, przejedź parę km i sprawdź ręką temp tylnych zacisków. Kiedyś uciekałem przed erką na chodnik i po zjechaniu zapiekły mi się oba tylne zaciski (misiek nie chciał jechać i wydawał z tyłu dziwne dźwięki tarcie). Jak masz tarczę z tyłu to zobacz czy przy spuszczonym ręcznym mechanizm ręcznego powraca do ogranicznika.
wojzi - 28-02-2013, 03:46

Dawno nie pisałem, a problem dalej istnieje.

Co do waszych sugestii:

Temperatura zacisków z tyłu nie różni się zbytnio od tych z przodu.

Tylne hamulce (tarcze i klocki) były robione nie tak dawno u Leszka i są ogólnie w niezłym stanie.

Ogólnie na razie z tym jeżdżę i nie przeszkadza to zbytnio. Będę robił jak będzie kiedyś więcej kasy.