Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś
wojzi - 22-09-2012, 18:04 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś Tutaj jest filmik.
Tu lewe koło: http://www.youtube.com/watch?v=En6bV4uQ8aU
a tu prawe: http://www.youtube.com/watch?v=M7XVLE5u134
Problem pojawia się dopiero po tym jak samochód się rozgrzeje. Zaraz po ruszeniu nie. Nie występuje przy jeździe, a jedynie przy parkowaniu. Pojawia się wtedy przy skręcie i wciśniętym sprzęgle. Jeśli samochód toczy się po prostym, albo bez sprzęgła kłopotu nie ma?
Co to może być, myślałem o łożysku, no ale wtedy odgłos powinien być chyba cały czas, a nie tylko przy parkowaniu?
xluki - 22-09-2012, 18:45
Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice.
wojzi - 22-09-2012, 19:40
xluki napisał/a: | Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice. |
Nie sprawdzałem. A może to być zapiekająca się linka od hamulca ręcznego?
A i jeszcze jedno - jakieś dwa tygodnie temu wjechałem tylnym prawym kołem przy wyjeżdżaniu z osiedla na krawężnik. Kilka dni potem pojawił się ten odłos z tyłu po prawej - po lewej lewej pojawił się dopiero dzisiaj, a po lewej zniknął. Czy ten odgłos może mieć współnego coś z tym wskoczeniem zachaczeniem o krawężnik? Nie wiem rozlegulowana zbieżność czy co?
Tylko dziwi mnie czemu to tylko przy wolnej jeździe i to głównie przy sprzędle i skręcie
mkm - 22-09-2012, 19:47
wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny.
wojzi - 22-09-2012, 19:51
mkm napisał/a: | wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny. |
Znaczy, co że jak zacznie jęczeć to mam delikatnie zaciągnąć i opuścić ręczny? Ok następnym sprawdzę przy następnej jeździe. Samo zejście i ruszenie nic nie da, bo zaraz po odpaleniu takich niespodzianek nie robi.
Hugo - 22-09-2012, 22:42
Zacisk do regeneracji, ogólnie serwis tylnych hamulcy i sprawdzenie linek ręcznego hamulca.
Bizi78 - 23-09-2012, 01:09
wojzi, przejedź parę km i sprawdź ręką temp tylnych zacisków. Kiedyś uciekałem przed erką na chodnik i po zjechaniu zapiekły mi się oba tylne zaciski (misiek nie chciał jechać i wydawał z tyłu dziwne dźwięki tarcie). Jak masz tarczę z tyłu to zobacz czy przy spuszczonym ręcznym mechanizm ręcznego powraca do ogranicznika.
wojzi - 28-02-2013, 03:46
Dawno nie pisałem, a problem dalej istnieje.
Co do waszych sugestii:
Temperatura zacisków z tyłu nie różni się zbytnio od tych z przodu.
Tylne hamulce (tarcze i klocki) były robione nie tak dawno u Leszka i są ogólnie w niezłym stanie.
Ogólnie na razie z tym jeżdżę i nie przeszkadza to zbytnio. Będę robił jak będzie kiedyś więcej kasy.
|
|
|