To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Niskie ciśnienie oleju - Automat

yak - 25-09-2012, 16:59
Temat postu: [EAxx] Niskie ciśnienie oleju - Automat
Witam,
Ostatnio w moim galancie z 99 roku 2.0 z automatyczną skrzynią pojawił się problem, który objawia się tym, że miga kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Zdarza się to tylko gdy skrzynia jest w położeniu R, D, 3, 2, L przy wciśniętym pedale hamulca. Podczas jazdy kontrolka przestaje migać. Tak samo w położeniu P i N, wszystko jest w porządku. Dodam, że nie zauważyłem żeby skrzynia zaczęła pracować w inny sposób, tak samo jak wcześniej płynnie zmienia biegi bez żadnych szarpnięć itp. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale sprawdzałem poziom oleju i jego ilość jest odpowiednia.

Mam nadzieję, że ktoś z Was potrafiłby coś mi powiedzieć na temat tego problemu.

Hugo - 25-09-2012, 17:30

A spadają obroty jak trzymasz wciśnięty hamulec? Najlepiej nagraj filmik jak to wygląda na zegarach.
deejay - 25-09-2012, 19:21

yak napisał/a:
am,
Ostatnio w moim galancie z 99 roku 2.0 z automatyczną skrzynią pojawił się problem, który objawia się tym, że miga kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Zdarza się to tylko gdy skrzynia jest w położeniu R, D, 3, 2, L przy wciśniętym pedale hamulca. Podczas jazdy kontrolka przestaje migać. Tak samo w położeniu P i N, wszystko jest w porządku. Dodam, że nie zauważyłem żeby skrzynia zaczęła pracować w inny sposób, tak samo jak wcześniej płynnie zmienia biegi bez żadnych szarpnięć itp. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale sprawdzałem poziom oleju i jego ilość jest odpowiednia.

Mam nadzieję, że ktoś z Was potrafiłby coś mi powiedzieć na temat tego problemu.

Do sprawdzenia obowiązkowo cisnienie oleju . Na 95% do wymiany czujnik cisniena oleju .( zabrudzony )

yak - 25-09-2012, 23:07

Niestety nie miałem możliwości nagrania filmiku, ale sprawa wygląda mniej więcej tak: na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów, zadna kontrolka nie świeci, po jakims czasie, 20-30 minut jazdy, jest tak że obroty przy postoju wynoszą okolo 800, kontrolka niskiego ciśnienia zaczyna migać. Nie ma żadnego falowania obrotów jeśli to istotne.
Hugo - 26-09-2012, 07:51

yak napisał/a:
na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów
A na rozgrzanym ile masz? Jak wciśniesz hamulec na D lub R to jest zauważalny wzrost obrotów czy spadek?
yak - 26-09-2012, 08:03

Hugo napisał/a:
yak napisał/a:
na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów
A na rozgrzanym ile masz? Jak wciśniesz hamulec na D lub R to jest zauważalny wzrost obrotów czy spadek?

więc przykładowo na rozgrzanym jest tak na N 1 tys, zmieniam na D i jest spadek do 800 obrotów

Hugo - 26-09-2012, 09:59

yak napisał/a:
więc przykładowo na rozgrzanym jest tak na N 1 tys, zmieniam na D i jest spadek do 800 obrotów
Rozumiem, że tak było zawsze, z tą różnicą, że teraz mruga kontrolka ciśnienia oleju, tak?
yak - 26-09-2012, 10:48

Hugo napisał/a:
Rozumiem, że tak było zawsze, z tą różnicą, że teraz mruga kontrolka ciśnienia oleju, tak?
Dokładnie tak. Poza tym dziwi mnie to ze ona mruga, żeby był ten problem z ciśnieniem to podejrzewam że kontrolka powinna się świecić cały czas, a tak pomruga i gaśnie.
Hugo - 26-09-2012, 14:13

U mnie jak padł czujnik ciśnienia oleju to w ogóle nie świeciła.
yak - 26-09-2012, 15:48

Wygląda na to że sprawa załatwiona. Wymieniony czujnik ciśnienia oleju. Pojeżdżę trochę to zobaczę czy kontrolka będzie świecić, ale póki co wszystko wygląda na to, że już po problemie, więc wielkie dzięki za pomoc. Na pewno przy następnych przygodach też się tu zgłoszę. :) Pozdrawiam
deejay - 27-09-2012, 22:25

yak napisał/a:
Wygląda na to że sprawa załatwiona. Wymieniony czujnik ciśnienia oleju. Pojeżdżę trochę to zobaczę czy kontrolka będzie świecić, ale póki co wszystko wygląda na to, że już po problemie

A jednak :wink: