[92-96]Galant E5xA - Cos nie tak w zawieszeniu ;/ HELP
slavo_p - 30-09-2012, 08:58 Temat postu: Cos nie tak w zawieszeniu ;/ HELP Panowie mam kolejny problem , a nawet kilka Pierwszy to taki ze cięzko pracuje mi wspomaganie , drugi to taki ze nie odbija mi kierownica przy skręcie w lewo , w prawo odbija delikatnie , następnie podczas jazdy lekko sciąga mi auto w prawo . Zauważyłem też ze jak przyspieszam i np wklepie dwójke to podczas wysprzęglenia kierownica lekko skręca w prawo , potem daje dwójke puszczam sprzegło daje gaz do dechy i kierownica sie prostuje . czuc takie szarpanie , jak by no niewiem koło uciekało do tyłu a potem do przodu .
Wiem ze mam wyrobione gumy mocujące drążek do karoserii . Sprzedający mówił ze wymieniali mu koncwki drążków i niema zbierznosci , czy to ma wpływ na ciezkie wspomaganie ? (koła nie piszczą na zakręcie ) Aha , podczas jazdy na wprost kierownica nie jest na srodku tylko delikatnie w lewo ;/;/ chce sie za to zabrac wkoncu , macie jakies pomysły ?
robertdg - 30-09-2012, 09:12
Na początku przejrzyj całe zawieszenie, czy nie są pozacierane sworznie, czy nie ma na nich luzów, później zrób geometrie, co do wspomagania, sprawdź poziom płynu hydraulicznego tak na początek
slavo_p - 30-09-2012, 09:59
płyn jest , luzy są na drązku stabilizacyjnym , na tych gumach . mam wrazenie ze przednie koło ma luz przód tył , czy to wachacz? jak sprawdzic zatarte stworznie?
robertdg - 30-09-2012, 10:28
Jeżeli koło ma luz przód tył to może być uszkodzony sworzeń albo tuleja metalowo-gumowa, aby sprawdzić sworznie nalezy porozpinac elementy zawieszenia, Odnośnie układu wspomagania, najlepiej sprawdzić ciśnienie w układzie.
slavo_p - 30-09-2012, 11:12
no a co z tym sciąganiem w prawo ? jakie ma byc cisnienie w ukłądzie wspomagania?
robertdg - 30-09-2012, 14:55
slavo_p napisał/a: | no a co z tym sciąganiem w prawo ? | Tak jak wcześniej wspomniałem, kontrola zawieszenia, wymiana zużytych elementów i geometria, koniecznie sprawdź też ciśnienie w oponach i zużycie opon slavo_p napisał/a: | jakie ma byc cisnienie w ukłądzie wspomagania? | W warunkach bezobciązeniowych rzędu 1MPa, pod obciążeniem rzędu 12MPa
k@rol - 01-10-2012, 19:39
Ja po zmianie końcówek miałem podobne objawy tj nie odbijała kierownica i ciężej troszkę wspomaganie chodziło no i ściąganie na którąś stronę też było.
robertdg napisał/a: | kontrola zawieszenia, wymiana zużytych elementów i geometria, koniecznie sprawdź też ciśnienie w oponach i zużycie opon |
myślę że to wystarczy
slavo_p - 02-10-2012, 22:15
k@rol i jak rozwiązałes swoje problemy ?
k@rol - 03-10-2012, 20:21
ustawiłem zbierzność wszystko wróciło do normy, ale jak coś się tłucze/ma luzy to najpierw trzeba sprawdzić co i wymienić bo po co dwa razy zbierzność ustawiać
|
|
|