To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma 01r.] Błąd P1610 - Immobilizer Prośba o poradę

PawelGT - 01-10-2012, 10:16
Temat postu: [Carisma 01r.] Błąd P1610 - Immobilizer Prośba o poradę
Witam

Panowie potrzebowałbym informacji od kogoś kto już może miał podobną przygodę z immobilizerem.

jakieś 3 tyg temu przekręciłem kluczyk i silnik kręcił bez odpalania, wyciągnąłem włożyłem i odpaliła.. Sprawa powtarzała się co średnio 3 dni.. Wczoraj auto już odmówiło posłuszeństwa i w ogolę nie odpala ale kręci silnikiem.

Podłączyłem auto pod koma i wyskoczył błąd P1610 - czyli immobilizer.

Orientuje się ktoś co mogło paść ? sterownik ? czytnik (pętla)? stacyjka? kluczyk?

Jak w ogolę dojść do tego ??

Z góry dziękuję za pomoc
PS szukałem ale podobnego tematu jeszcze nikt nie przerabiał albo kijowo szukam :D

robertdg - 01-10-2012, 19:20

Może to być cokolwiek, począwszy od transpondera w kluczyku, złego kontaktyu na wtyczkach układu Immo, poprzez uszkodzoną pętle, komunikator, a kończąc na Błedach komunikacji ECU.
Tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448 znajdziesz manual do Carismy i w suplemencie sposoby pomiaru i znalezienia usterki, a jak nie masz siły na takie rozwiązania to zawsze mozesz zarezerwować sobie termin u Drożdża w Czeladzi ;-)

PawelGT - 02-10-2012, 19:38

no wiem właśnie, że sporo tego :( Dzisiaj np po 2 dniach stania odpaliła na drugim kluczyku od strzała.. zgasiłem i już 2 raz nie udało się odpalić...

problem w tym, że z angielskiego aż tak dobry nie jestem ;(

Rozumiem, że nikt nie przechodził podobnych tematów ?

PS Drożdż przyjmie na szczęście bez terminu bo dzisiaj dzwoniłem. Możesz gościa polecić czy znasz go jedynie z innych opowieści :D ?