Forum ogólne - Psychotesty
brzozowski886 - 04-10-2012, 19:08 Temat postu: Psychotesty Witam.
Mam takie nietypowe pytanie. Niedługo będe musiał przejść psychotesty i trochę się ich obawiam.
Może ktoś już kiedyś musiał przejść psychotesty i podzielił by się ze mną wrażeniami jak one przebiegają?
Tomek - 04-10-2012, 19:24
brzozowski886 napisał/a: | trochę się ich obawiam. |
bo?
czego?
jak nie przejawiasz natury psychopaty, lub socjopaty, to poradzisz sobie
szczepan358 - 04-10-2012, 19:34
chwilami to niektore pytania cos ja w tescie IQ, z bardziej praktycznych to widzeni w ciemnosci (czas reakcji po oslepieniu) wyczucie odległosci, kordynacja ruchowa (kreca sie dwa kolka i klikasz jak zaczynaja sie obracac jednoczesnie) mowa oczywiscie o psychotestach dla kierowcow ciezarowek i operatowrow wozkow widlowych
ogolnie nie stresuj sie, ja jak bylem to kupa smiechu byla
brzozowski886 - 04-10-2012, 19:46
Nie no kolego Tomek, nigdy nie przechodziłem psychotestów i nie wiem jakie tam są zadania
No wiecie jak to jest w stresie, tymbardziej że pierwszy raz będe je przechodził.
Nie nie jestem jakimś psychopatą przynajmiej mi nikt tego nie powiedział nigdy
Tomek - 04-10-2012, 20:18
ja tam nie przechodziłem psychotestów, ale moja żona już tak
z tego co mówiła to zwykłe zadania, jak pisze szczepan358, trochę z IQ, troche ze spostrzegawczości, z kolorów, kształtów, itp
same psychotesty, czy psychotechniczne testy?
Olivia - 04-10-2012, 21:35
Jeżeli chodzi o pytania to wiele się powtarza tylko są różnie sformułowane.
One z zasady nie są oceniane w sensie punktowym.
Badania psychotechniczne przechodzi się tak samo jak inne badania tego typu w naszym kraju. Płacisz 80 - 100 zł, stracisz 3h z życia i masz wynik pozytywny. Takie badania przechodzą m in. kierowcy zawodowi, operatorzy dźwigów, maszyn budowlanych etc.
Te badania ważne są przez 5 lat i są Twoją własnością ! To nie badania lekarskie od lekarza medycyny pracy. Pracodawcy co najwyżej dajesz do wglądu lub kserujesz i on na podstawie tychże badań wystawia odpowiednie zaświadczenie do pracy.
Druga część badań to testy na refleks.
Najwięcej problemów mają ludzie z tzw. patyczkami.
brzozowski886 - 05-10-2012, 00:22
Olivia mogłabyś mi wytłumaczyć jacy to są ludzie zwani patyczkami??
To wnioskuję z tego ca napisaliście że to są jakieś testy jak naprzykład na prawo jazdy tylko że w odpowiednik do tego dziale??
Krystian99 - 05-10-2012, 19:20
brzozowski886, Olivia, chodziło o ustawienie patyczków, jest to jedno z zadań na tych testach, czy takie jak na prawo jazdy raczej nie ale na prawdę nie jest z tym źle, ogólnie lajcik
SiMa - 05-10-2012, 21:27
Krystian99 napisał/a: | ustawienie patyczków | czyli jak mniemam chodzi o stereometr.
Bada stereopsję czyli ogólnie widzenie odległości i głębi.
Co do badań kierowców, to regulują to Ustawa o Transporcie drogowym z 2001 roku, jak i Ustawa o Ruchu drogowym + plus rozporządzenie ministra zdrowia z 2005 roku
Ta pierwsza odnosi się do osób wykonujących pracę na stanowisku kierowcy (czyli tzw. kierowcy zawodowi), jak i do osób osobiście wykonujących przewozy, czyli taksówkarze, rolnicy, itp.
Oni podlegają badaniom co 5 lat do 60 roku życia, a potem co 18 miesięcy.
Druga ustawa odnosi się do kandydatów na instruktorów, egzaminatorów, motorniczych tramwajów, będących już egzaminatorami, instruktorami, motorniczymi, kierowcami pojazdów uprzywilejowanych. Oni mają badania co 5 lat do 65 r.ż, a potem co rok.
Ponadto osoby zatrzymane będące pod wpływem, lub gdy przekroczyły limit pounktów, tudzież gdy spowodowały wypadek, gdzie byli ranni lub zabici z automatu są kierowani na takie badania.
Co do samych testów odnośnie w/w osób to są testy papierowe na inteligencję, uwagę i osobowość plus testy aparaturowe takie jak właśnie 'patyczki', plus parę innych.
Inna sprawa to badania osób ubiegających się o uprawnienia na wózki widłowe, itp.
Reguluje to inne rozporządzenie ministra zdrowia (nie pamiętam teraz jakie) - można w internetowej bazie aktów prawnych sprawdzić .
P.S. te pierwsze badania wykonuje UPRAWNIONY psycholog transportu, a drugie w sumie też, tylko musi pod swoją działalność to podciągnąć .
W sumie to z grubsza chyba tyle
Pozdrawiam.
Psycholog Transportu z wykształcenia
JCH - 05-10-2012, 22:19
SiMa napisał/a: | Ponadto osoby zatrzymane będące pod wpływem, lub gdy przekroczyły limit pounktów, tudzież gdy spowodowały wypadek, gdzie byli ranni lub zabici z automatu są kierowani na takie badania. | Czy zdarza się, że takie osoby nie zaliczają testów i jest to podstawą do odebrania uprawnień
brzozowski886 - 05-10-2012, 22:51
Kolego SiMa czyli mam rozumieć że stereometr ma sprawdzić czy kierowca rozpoznaję jak daleko przeszkoda jest od niego??
Rozchodzi mi się o psychotesty związane z zawodem kierowcy. Więc chciałbym dowiedzieć się na ten temat jak najwięcej
SiMa - 06-10-2012, 18:03
JCH napisał/a: | Czy zdarza się, że takie osoby nie zaliczają testów i jest to podstawą do odebrania uprawnień |
Może się zdarzyć, wtedy psycholog ma obowiązek poinformowania właściwy organ uprawniony do wydawania prawa jazdy.
brzozowski886 napisał/a: | Kolego SiMa czyli mam rozumieć że stereometr ma sprawdzić czy kierowca rozpoznaję jak daleko przeszkoda jest od niego??
Rozchodzi mi się o psychotesty związane z zawodem kierowcy. Więc chciałbym dowiedzieć się na ten temat jak najwięcej |
Tak. Urządzenie ma trzy pręty, z czego środkowy jest nieruchomy a prawy i lewy można przesuwać w przód i tył. Twoim zadaniem będzie ustawić wszystkie trzy w jednej lini, możliwie jak najlepiej.
Olivia - 06-10-2012, 22:17
Do tego co napisał SiMa można dopisać że ustawia się to raz na lewe a drugim razem na prawe oko, opierając brodę.
Kolejne badanie to sprawdzanie słuchu. Jeżeli dobrze pamiętam w kabinie. Nakłada się słuchawki a pedałami naciska się w momencie w którym usłyszy się dźwięk na daną stronę.
Następne badanie wiąże się z adaptacją wzroku na światło.
Jeżeli trafisz na biedną pracownię to będziesz miał książkę z kolorami. Słowem są to badania jakie względnie zdrowa osoba przechodzi bez problemu.
Więc nie ma się czym stresować. Sama byłam świadkiem że owe badania przechodziła osoba ze słabym wzrokiem czy kulejąca
brzozowski886 - 07-10-2012, 12:03
No wilekie dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
A mam takie pytanko czy np jezeli coś by się wydarzyło że nie zdałby ktoś psychotestów to można podejśc do nich jeszcze raz czy trzeba przechodzić jakieś tam badania??
SiMa - 07-10-2012, 20:13
Jeżeli psycholog orzeknie przeciwwskazania psychologiczne do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy, to ponownie można podejść do badań dopiero po roku.
Olivia, to zależy od pracowni psychologicznej, jakie badania stosuje , co zresztą poniekąd napisałaś Olivia napisał/a: | Jeżeli trafisz na biedną pracownię |
Ja znam jeszcze wirometr (czyli prawidłowa ocena prędkości), aparat Piórkowskiego, aparat krzyżowy, MRK (tutaj na dźwięk i koloru reaguje się nogą lub ręką -> zależy od psychologa). No i ciemnia kabinowa, czyli to co pisała Olivia -> wrażliwość na olśnienie (po oślepieniu światłem, trzeba odczytać pojawiające się symbole)
[ Dodano: 08-10-2012, 07:27 ]
P.S. I znowu odniosę się do przedmówczyni - tak jak napisała Olivia - zdrowa osoba bez problemu przechodzi te testy. Tylko się nie denerwujcie, bo że stresu będą Wam się mogły drżeć ręce i pomylicie klawisze
[ Dodano: 08-10-2012, 23:47 ]
Mam chwilę czasu to opiszę te aparaty, które znam.
1. Aparat Piórkowskiego - koordynacja wzrokowo - ruchowa
Aparat składa się z pulpitu, na którym jest 10 przycisków. Nad każdym
przyciskiem znajduje się lampka lub strzałka, która podczas badania będzie
się zaświecała w losowej kolejności.
Badanie polega na tym, aby nacisnąć przycisk w momencia, kiedy nad tym
przyciskiem pali się lampka.
Badanie wykonuje się oburącz, przy czym 5 przycisków po lewej wykonujemy lewą ręką, a 5 po prawej, prawą ręką (palcem wskazującym lub środkowym).
2. Aparat krzyżowy - koordynacja wzrokowo - ruchowa
Aparat składa się z pulpitu na którym znajduje się 49 przycisków ułożonych w 7 rzędów i 7 kolumn. Nad, pod i po bokach przycisków znajdują się lampki - dla osoby praworęcznej, będą świeciły się lampki na górze i po lewej stronie.
Zadaniem badanego jest nacisnąć przycisk, który wyznaczają dwie lampki (jedna na górze, jedna na boku) - tak jakby przycisk był przekątną.
3. Stereometr - opisany wyżej
4. Wirometr - to sprawia pewne problemy. Bada prawidłową ocenę prędkości.
Aparat składa się z dwóch ruchomych kół. Z czego jedna obraca się z jednakową prędkością, a druga zwalnia, bądź przyśpiesza.
Zadaniem badanego jest nacisnąć przycisk, w momencie gdy wg niego obie tarcze obracają się z jednakową prędkością.
5. Miernik czasów reakcji (MRK)
W zależności od tego, co psycholog chce zbadać, na pojawiający się kolory i dźwięki badany ma reagować tylko jedną kończyną (ręką lub nogą) pomijać je lub reagować i dwoma (albo większą ilością) kończynami na pojawiające się bodźce.
6. Ciemnia kabinowa - Wrażliwość na olśnienie
Po oślepieniu światłem badanemu pojawia się okrąg z przerwą na godzinie 3,6,9,12. Musi on określić gdzie ta przerwa jest.
Po oślepieniu światłem badanemu pojawia pewna figura geometryczna i musi on poprawnie ją określić, np. trójkąt
|
|
|