Carisma - Techniczne - [GDI]carisma
radek8622 - 06-10-2012, 09:43 Temat postu: [GDI]carisma Słuchajcie jak wypiąć grill? chce zmienic na nowy, widziałem tam spinki tylko nie wiem jak je wypiąć żeby nie uszkodzić ich.Ktoś na pewno zmieniał to może poinstruować mnie jak to zrobić.
xluki - 06-10-2012, 10:17
Grill oprócztych spinek jest także przykręcony do zderzaka. Jest na forum opisane jak to rozebrać. Mi udało się wymienić grill bez zdejmowania zderzaka, choć trochę gimnastyki było. Śrubki możesz wymacać ręką... ja odkręcałem przez otwory w zderzaku.
remi - 06-10-2012, 11:49
ja też zdjąłem grila bez ściągania zderzaka, jednak teraz już bym tego nie robił. Grill faktycznie trzyma się jeszcze na trzech śrubach, jednak pamiętajcie, że i grill i zderzak siedzą twardo w takim "korytku" metalowym które jest częścią belki w zderzaku (tej metalowej belki chyba to się nazywa pas przedni). Sądzę, że jest szansa wyciągnąć grilla po zdjęciu jednego reflektora, jednak tego nie jestem pewien. Ja jak ściągałem swój grill to po prostu odgiąłem te blachy, jednak wydaje mi się z tym więcej roboty niż odkręcenie śrubek z płyty pod silnikiem, palstikowych nadkoli oraz czterech śrub trzymających prowadnice zderzaka pod spodem auta. Grill nie wchodzi prosto do auta a jest wsuwany z boku.
radek8622 - 06-10-2012, 13:43
czyli jak on jest jakoś wsunięty od spodu???a spinki jak wypiąć albo czym??nie chciał bym sciągać zderzaka wiec zostaje ten sposób co u was. szukałem w szukajce ale nie zabardzo jest nie ma konkretów.
xluki - 06-10-2012, 14:39
radek8622, jaki grill będziesz montował? Ori czy zamiennik taki jak mój w avatarze? Ja ściągając stary grill delikatnie odgiąłem blaszkę, która zachodzi na grill. Później wszystko wyprostowałem tak jak było. Delikatnie z czuciem, nic na siłe i da radę.
radek8622 - 06-10-2012, 15:42
xluki, taki jak w awatarze masz montuje.A jak odkręciłeś te śrubki na dole? one przysłonięte są nerkami oryginalnego grilla.on się wysuwa do przodu czy z boku?
xluki - 06-10-2012, 16:10
Te na dole odkręcałem grzechotką z przedłużką+nasadka 10'tka od dołu... wsadziłem przez otwór w zderzaku (ten za tablicą).
remi - 07-10-2012, 12:47
jak nie chcesz ściągać zderzaka to pozostaje odkręcić śrubki, z tego co pamiętam to też wkładałem łapę w otwór koło tablicy rejestracyjnej. Pamiętaj, że odkręcasz śrubkę a nie nakrętkę. Nakrętka jest przymocowana do blachy. Po odkręceniu odginasz blaszkę a potem to już pozostaje trochę poszarpać. Z tego co pamiętam to zbyt łatwo grill nie chciał wyjść bo trzymały go jeszcze jakieś takie wypustki (nie wiem jak je nazwać?). Nie mam pojęcia jak to opisać, ale spróbuję. Grill ma wyciętą rynienkę, w którą wchodzi zderzak, a całość - czyli grill i zderzak wchodzą w kolejna metalową rynienkę skręconą na śruby. Po odkręceniu tych śrub i odgięciu blaszki grill sam nie wypadnie bo i tak będzie go trzymał zderzak. Jeśli jeszcze mam u rodziców stary zderzak i grill to postaram się zrobić jakąś fotkę - jednak nie wiem czy jeszcze tam leżą!!!
ross - 07-10-2012, 13:27
Ta blaszka nie wysunie się bez zdejmowania zderzaka .ja wymieniałem lampę i miałem problem bo musiałem zdjąć zderzak bo grill przeszkadzał i jedną śrubę urwałem,więc musiałem zdjąć całość.
xluki - 07-10-2012, 14:13
ross napisał/a: | Ta blaszka nie wysunie się | delikatnie odgiąć płaskim śrubokrętem, zdjąć grill, wyprostować blaszkę, zamontować nowy grill. Jeśli będziesz chciał zdejmować zderzak to musisz się przygotować, że niektóre śruby urwiesz
radek8622 - 07-10-2012, 15:33
xluki, nie chcę zdejmować zderzaka. Spróbuję tak jak ty to robiłeś.
remi - 10-10-2012, 08:20
Zdjęcia poszły na maila. Mam nadzieję, że się przydadzą.
sniegu - 11-10-2012, 00:47
Boże trzymajcie mnie Jak wy się z tym cackacie xluki dobrze pisze stary odkręć śruby wybij mocowania przy chłodnicy weź sobie pomocnika jeden łapie z jednej strony za zderzak drugi z drugiej strony łapiemy przy lewym i prawym rogu grilla ciągniemy z czuciem do Siebie i sam zobaczysz kiedy wyciągnąć grill przykręcasz drugi 15 minut roboty u mnie na wespół z lakiernikiem i po bólu
remi - 11-10-2012, 02:00
z lakiernikiem to nawet nie ma problemu maskę pomalować
|
|
|