To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] czyszczenie chemiczne

robert78 - 10-10-2012, 18:59
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] czyszczenie chemiczne
co sadzicie o tym mam zawalony i slaby silnik nie dobija obrotami na evoscsnie wyszlo ze mam octan level na poziomie 60% wiec potrzeba przeczyscic silnik znalazlem taki temat ale potrzebuje opini czy nie zniszcze silnika http://www.e-autonaprawa....nt-silnika.html
plecho1 - 10-10-2012, 19:17

W GDI najbardziej zanieczyszcza się dolot i komory spalania w głowicy. Czyszczenie chemiczne na pewno dobrze sobie z tym nie poradzi. Aby zrobić to właściwie, trzeba zdjąć głowicę i najpierw wymoczyć w nafcie lub jakimś środku do tego przeznaczonym a następnie dokładnie wyczyścić. Czyszczenie samego ukadu paliwowego czy układu smarowanie nic tu nie da.
robert78 - 10-10-2012, 20:02

plecho1 napisał/a:
W GDI najbardziej zanieczyszcza się dolot i komory spalania w głowicy. Czyszczenie chemiczne na pewno dobrze sobie z tym nie poradzi. Aby zrobić to właściwie, trzeba zdjąć głowicę i najpierw wymoczyć w nafcie lub jakimś środku do tego przeznaczonym a następnie dokładnie wyczyścić. Czyszczenie samego ukadu paliwowego czy układu smarowanie nic tu nie da.
ale jak bierze troszke wiecej oleju to moze to pomoze
plecho1 - 10-10-2012, 20:52

Jeśli brała by olej poprzez zapieczone pierścienie, to może i by pomogło ale najczęściej olej silnik wciąga przez uszczelniacze zaworów no chyba że ma ponad 300 tys km lub był przegrzany. Kiedyś z takiego nagaru czyściłem kolektor dolotowy, grubość nagaru sięgała 0,5 cm i trzeba było go odrywać jakimś twardym narzędziem więc raczej wątpię by na coś takiego pomogła jakaś chemia i do tego w dość krótkim czasie.
mateusz8230 - 10-10-2012, 21:52

Myjka ultra dzwiekowa i bardzo silne preparaty chemiczne załatwią sprawę.Ale dostęp do takiej myjki...
zwolin - 11-10-2012, 00:21

mateusz8230, kupujesz i masz :mrgreen:
Preparaty wcale nie muszą byc silne. Teraz już nie stosuje się zajzajerów. Są dobre "ekologiczne" środki.

mateusz8230 - 11-10-2012, 08:10

no wiem ale...koszt myjki w porównaniu do kolektora....no właśnie:) polecam jednak szczotkę od butelek jakiś rozcienczalnik do nagaru...i kilka piwek i po robocie.
robert78 - 11-10-2012, 10:29

No tak a wie ktoś jak zabrać za czyszczenie kolektora może jakiś fotoinstruktaż
volve - 11-10-2012, 10:32

http://www.dreamcarisma.d..._blastern_2.php

Niestety po Niemiecku :(

[ Dodano: 11-10-2012, 10:37 ]
Słuchaj, jakbyś się za to zabierał, to może byśmy się zgadali, przy okazji podpatrzyłbym też jak to zrobić i w przyszłości u siebie bym podziałał ;) Tylko trzebaby zorganizować miejsce, ja ewentualnie mogę przetłumaczyć instrukcję ;)

robert78 - 11-10-2012, 14:17

volve, no właśnie ja kabinuje jakieś miejsce bo pod chmurką nie bardzej też zależy ile czasu to zajmuje wie ktoś?
volve - 11-10-2012, 14:26

Na szybko przeglądając stronę przeze mnie podaną gościu coś pisał o 7godzinach, ale zapewne spokojnie może zając troszkę więcej...
mateusz8230 - 11-10-2012, 15:58

7 godzin... za pierwszym razem to trochę ciężko:)
robert78 - 11-10-2012, 19:55

volve, no wiec ustalimy co i jak w sobote cos mi nie chce przegladarka przetlumaczyc tego tekstu :(
mlun - 11-10-2012, 21:54

Z tego co kiedyś wyczytałem to potrzebny kanał chyba jest żeby dostać się do jednej śruby. Pewnie da się i bez niego ale będzie ciężej.
marcinkn - 14-10-2012, 16:38

Ja czyściłem u siebie kolektor, musicie mieć kanał do odkręcenia dwóch na bank jednej śruby która jest schowana dość starannie z góry tego nie zrobicie. Nie pamiętam ile mi to zajęło bo czyściłem kolektor prawie dwa lata temu, ale teraz wiem że było by znacznie szybciej bo wiem już co i jak. Najważniejsze to dobry środek do czyszczenia i rękawiczki na dłonie. Po całym zabiegu auto znacznie lepiej pracowało, przy stałej prędkości znikł objaw szarpania silnika, auto lepiej sie wkręcało na obroty i było dynamiczniejsze....