Carisma - Techniczne - [CARI DID]Check engine swieci sie po wymianie filtru paliwa?
Anonymous - 27-12-2006, 14:15 Temat postu: [CARI DID]Check engine swieci sie po wymianie filtru paliwa? dlaczego kontrolka check engine swieci sie po wymianie filtru paliwa, zmieniłem filtr paliwa, odpowietrzyłem układ, i uruchomiłem ale kontrolka nie zgasła i swieci sie cały czas. Jaka może być tego przyczyna? czy mają na to wpływ przewody podłączine do filtru paliwa?? sygnalisuje stan paliwa w filtrze?? ale w takim wypadku samochód zgaśnie skoro nie byłoby paliwa, prosze o pomoc, mój samochód space star 1.9 did 116Hp..
Hubeeert - 27-12-2006, 14:19
dymek1220, witaj - moj post raczej nie pomoze Ci rozwiazac problemu z CE ale z forum.
Nie zamieszczaj wiecej na forum 3 tematow o tym samym.
No i nastepnym razem popatrz gdzie zamieszczasz temat - dzial Ogloszenia i Problemy dotyczy dzialania forum a nie problemow z samochodami.
Anonymous - 27-12-2006, 15:13
ja wiem, jestem tu pierwszy raz i naprawde nie wiem co zrobić z samochodem
Karol208 - 27-12-2006, 18:34
dymek1220, Czesc
Nie wiem jak w twoim aucie ale u mnie gdy cos chwilowo spowoduje blad to zostaje on zapamietany przez komputer.
Wystarczey ze cos przez sekunde spowoduje blad a juz pomaranczowa kontrolka sie swieci i bedzie sie swiecic do momentu usuniecia bledu i resecie kompa.
Ja u siebie resetuje komp. odlaczajac kleme z minusa na 1 minutke.
Nie wiem jak w twoim aucie sie robi reset
macia - 27-12-2006, 21:53
Dokładnie - spróbuj zresetować ECU odłączając minus na minutę. Ja dziś zrobiłem taki myk i CE zgasła. Jeśli to nie wystarczy, trzeba będzie zczytać numer wyświetlanego błędu i sprawdzić co to jest.
Anonymous - 27-12-2006, 22:02
tak zrobiłem , resetowałem i nic, po czym sie zdenerwowałem, wsiadłem w samochód i przejechałem troche tak by silnik sie zagrzał, po czym wyłączyłem silnik, uruchomiłem ponownie i już nie swieciła, dziwne?? czy prawidłowe pomiary odbierane z silnika sa w temperaturze jego pracy? ale spoko ważne że działa, dzieki za pomoc
[ Dodano: 27-12-2006, 22:22 ]
rozumiecie, te typy chyba tak mają
UK - 08-11-2009, 15:28
Może ktos mi podpowie jak wymienia się filtr paliwa w SPACE STAR 1,9 DI-D.
Bo jak widziałem jak robił to znajomy mechanik to aż serce mi bolało.
Nie spuścił brudnego paliwa z dna; podczas wkładania wkładu do środka sypał sie bród itp.
Moim zdaniem chyba coś nie tak. Przecież to wszystko sie wymieszało.
Z góry dziękuję.
UK
robertdg - 08-11-2009, 15:41
UK, przy wymianie filtra paliwa pasowaloby zachowac duzy stopien czystosci, zwlaszcza jezeli jest to wkład, powinno sie najlepiej wyciagnac puszke filtra paliwa, zlac z niej pozostale paliwo, dobrze wymyc jakims zmywaczem, zamontowac nowy filtr i nowe uszczelki filtra i zamocowac calosc do auta, jezeli jest reczna pompka nalezy przepompowac uklad paliwowy, jezeli nie ma trzeba uprzednio zalac pojemnik filtra paliwa z wkladem czystym paliwem, przefiltrowanym przez chociazby ponczoche, aby przy odpalaniu auta nie zapowietrzyc ukladu paliwowego.
|
|
|