Pajero II - V6 3000 - ciekawostka-zagwostka :)
pbkbisk - 11-10-2012, 22:59 Temat postu: V6 3000 - ciekawostka-zagwostka :) Otorz w moim misiu ostatnio zaszly powazne zmiany. Przedstawie sytuacje.
Na codzien praca dom praca dom sklep dom itd... az do znudzenia. Mnostwo krotkich tras w polowie na zimnym silniku - spalanie 18-19 l/100km.
W zeszlym tygodniu bylem zmuszony wyjechac w delegacje wlasnym autkiem. Teren gorzysty (islandia - fiordy zachodnie), trudny w polowie bez asfaltu. Wysokie wzniesienia na 600m i zjazdy pod sam ocean - jednym slowem chleb codzienny
380 km do celu. W jedna strone spokojna jazda 80-90km/h na cruize control. Tankowanie - 57litrow. W druga strone 120 - 150 km/h, gaz do dechy pod gorke. Pomyslalem wkoncu firma placi za paliwo to sobie poszaleje Tankowanie po powrocie - 57 litrow !!!! Szok i zdumienie. Jak to mozliwe?? Na moim automaciku 4 biegowym obroty dochodzily czasem do 6 tys obrotow i zadnej roznicy w spalaniu??? Ale to nie wszystko. Od nastepnego dnia szara codziennosc. Praca dom , krotkie trasy. Tak samo jak przed wycieczka. I uwaga - Spalanie - 15-16 l/100km.
To jest wlasnie ta zagwostka. Co sie stalo ze sie odetkalo? hehe Dlaczego spalanie wczesniej bylo o 3-4 litry wyzsze?
Dodam ze paliwo z esso 95 oktanow w obie strony.
jawaldek - 12-10-2012, 10:05
Jeśli dobrze zrozumiałem to Misiek ma automatyczną skrzynie biegów ?? Nie wiem jak jest w benzynowych ale jest taki przełącznik A/T który albo blokuje skrzynię np na zjazdach albo dostosowuje do jazdy po serpentynach pod górkę. Kiedyś nieopatrznie włączyłem przycisk na blokadę silnik na wysokich obrotach a ledwo 60km/h ->> może to taka przyczyna ?? Są to tylko moje przypuszczenia, ale sprawdź czy aby u Ciebie nie ma takiego przełącznika. U mnie jest na obudowie tunela obok popielniczki między siedzeniami od strony kierowcy czyli bliżej prawej nogi kierowcy.
Rander - 12-10-2012, 22:21
jawaldek napisał/a: | Jeśli dobrze zrozumiałem to Misiek ma automatyczną skrzynie biegów ?? Nie wiem jak jest w benzynowych ale jest taki przełącznik A/T który albo blokuje skrzynię np na zjazdach albo dostosowuje do jazdy po serpentynach pod górkę. Kiedyś nieopatrznie włączyłem przycisk na blokadę silnik na wysokich obrotach a ledwo 60km/h ->> może to taka przyczyna ?? Są to tylko moje przypuszczenia, ale sprawdź czy aby u Ciebie nie ma takiego przełącznika. U mnie jest na obudowie tunela obok popielniczki między siedzeniami od strony kierowcy czyli bliżej prawej nogi kierowcy. |
Nie, Waldku, raczej to nie to.
Nie znam wersji benzynowych, ale generalnie każdy silnik "lubi", aby go od czasu do czasu nieco przegonić.
Idąc od "początku", to, co mi tak na szybko przychodzi do głowy:
- wydmuchało filtr powietrza
- przedmuchało i oczyściło przepływomierz
- oczyściło turbinę (jeśli ma)
- przeczyściło wtryski - nie leją
- oczyściło świece
- przepaliło i oczyściło sondę lambda
Podobno auta kupowane od "kapeluszników" jeżdżących powoli i dostojnie tylko w niedzielę do kościoła wcale nie muszą być w lepszej kondycji od aut jeżdżących normalnie
Przy okazji:
Waldku, masz w swoim wehikule tempomat?
Potrzebowałbym kilku fotek, ale to już ewentualnie na priv.
jawaldek - 13-10-2012, 08:47
Rander napisał/a: |
Nie znam wersji benzynowych, ale generalnie każdy silnik "lubi", aby go od czasu do czasu nieco przegonić. | coś w tym jednak musi być Jak pojadę Miśkiem w teren to silnik Mu tak fajnie "mruczy" i całkiem inaczej potem na czarnym jedzie.
Tempomat zdemontowałem-->> zacinał się
Rander - 13-10-2012, 09:40
jawaldek napisał/a: | Rander napisał/a: |
Nie znam wersji benzynowych, ale generalnie każdy silnik "lubi", aby go od czasu do czasu nieco przegonić. | coś w tym jednak musi być Jak pojadę Miśkiem w teren to silnik Mu tak fajnie "mruczy" i całkiem inaczej potem na czarnym jedzie.
Tempomat zdemontowałem-->> zacinał się |
Miśki lubią teren
W lipcu byłem na Mazurach, w terenach słabo zamieszkałych, w okolicach jakichś rezerwatów przyrody. Bywało, że w 8 osób wyjeżdżało się na grzyby. Okazało się, że dla dzieciaków (od 13 do 19 lat) największą frajdą była jazda na masce (3 osoby) i na dachu (2 osoby). Skrzynia w L, włączony reduktor i autko toczyło się na wolnych obrotach. Czasami wyjeżdżało się z lasu do jakiejś drogi asfaltowej i okazywało się, że ta droga służy do wywozu zrywki
Ale Misiek mruczał ładnie
Tempomat: mam wyłącznik na desce, mam dźwigienkę pod kierownicą (ale od innego modelu - ja powinienem mieć lewą) i mam zespół sołownika z linkami. Nie mam sterownika. Masz może na zbyciu? W którym miejscu jest fabrycznie zamontowany?
jawaldek - 13-10-2012, 11:12
Cytat: | Miśki lubią teren | oj lubią lubią pbkbisk napisał/a: |
To jest wlasnie ta zagwostka. Co sie stalo ze sie odetkalo? | mnie i innych zapewne też to ciekawi więc czekamy Rander napisał/a: | Masz może na zbyciu? W którym miejscu jest fabrycznie zamontowany? | miałem dołożony czyli już taki kupiłem a ... tempomat zdemontowałem jakieś 3 lata temu i rozumiesz ale jeszcze popatrzę może dawca (Anglik na części) ma zamontowany.
pbkbisk - 14-10-2012, 22:33
Chodzilem, pytalem i wszystko to tylko przypuszczenia
Jeden "znawca" powiedzial ze moglem miec przytkany wydech tj. katalizator. Mozeliwe ze go przedmuchalo
O wtryskach i swiecach tez myslalem ale ciezko tam sie dostac zeby potwierdzic (swiece).
Filtr powietrza jak i olej byly zmieniane niedlugo przed wyjazdem. Sonde lambda wymienialem okolo 2 lat temu zeby pozbyc sie kontrolki check engine
Turbiny niestety nie ma takze to nie to
Przeplywomierz - jak dla mnie to nowe slowo. Nie mam pojecia co to jest i jak dziala
Miski kochaja teren - Ja kocham mojego miska i to jest fakt
Bushey - 18-11-2012, 20:54
Ja już kiedyś pisałem, że moje pali zawsze 14 na 100 (bez względu na to czy deptam gaz czy nie). Oczywiście spokojna i równa jazda na tempomacie ustawionym na 2 000 obrotów i po niemieckich drogachobniżyła spalanie do 9. Jazda 4x4 ovzywiście skutkuje większym nieco (ale niewiele) zużyciem (większe opory) oraz zapięcie reduktora sproro większym (ok. 18) bo jak wiadomo, dystans przejechany wówczas w takim samym czasie pracy silnika jest sproro krótszy.
Dlatego lubię automaty bo wiem, ile mi auto spali z dużym prawdopodobieństwem.
[ Dodano: 18-11-2012, 20:04 ]
jawaldek napisał/a: | przełącznik A/T |
Przycisku A/T u mnie nie ma. Nie ma też instalacji co pozwala mi przypuszczać, że występuje tylko w dieslach. Zresztą w benzyniaku nie jest potrzebny bo kick down i tak przełącza skrzynię w tryb sportowy.
Opis działania przycisku w poszczególnych trybach znajdziemy tutaj: http://www.pocuk.com/forums/viewtopic.php?t=101982
Najważniejsze z tego to: PWR (Power) włączamy jak potrzebujemy więcej mocy, czyli automat nie zmienia biegów przy małych obrotach - jest to tzw. tryb sportowy. HOLD do ruszania na śliskim z drugiego biegu. Normal do codziennego użycia.
|
|
|