ASX Techniczne - Lakierowanie w ASO
mat777 - 13-10-2012, 00:27 Temat postu: Lakierowanie w ASO Witam,
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z jakością usługi lakierniczej w ASO?
Dokładniej chodzi mi o poprawny dobór lakieru (odcień, ziarno), ewentualne kontrasty między elementem fabrycznie polakierowanym, a lakierowanym w ASO (malowanie całego metalowego elementu, ale bez stosowania cieniowania sąsiednich elementów w rocznym samochodzie).
- czy przy takiej usłudze są dopuszczalne różnice w odcieniach, a jeśli tak to jak duże? (niestety ASO nie dysponuje oryginalnymi lakierami z Japonii więc oczywiście różnica będzie ale gdzie jest granica poprawnie wykonanej usługi?)
- jeśli ASO po kilku próbach nie daje rady to jest to naprawdę obiektywny problem z doborem odcienia czy należy zmienić lakiernię?
- przy okazji jeśli ktoś w Was miał szkodę to czy interesował się jakiej marki lakierami była wykonana usługa?
Uwaga, chcę podkreślić, że wszystko powyższe piszę w kontekście wykonania usługi w ASO więc należałoby się spodziewać usługi na najwyższym poziomie.
robertdg - 13-10-2012, 08:02
Wszystko zalezy od technologii lakierniczych, które z reguły mówią, że:
- mozna pomalować pojedyńczy element bez cieniowania, jezeli po naprawie strefa wykończenia podkładowego nie graniczy w odległości ~30cm od krawędzi technologicznych przy elementach sąsiednich pionowych
- problem z odcieniem to już kwestia kolorysty i warunków w/przez jakich został nakładany lakier
- MMC ma swojego europejskiego dostawce materiałów lakierniczych (chyba, że naprawy wykonuje firma zewnętrzna która posługuje się własnymi materiałami)
- prawidłowo wykonana usługa lakiernicza dąży do maksymalnego zniwelowania różnic lakierniczych
maniax86 - 13-10-2012, 13:48
mat777, misłem po stłuczce lakierowane auto.... i jestem zadowolony.... miałem również cieniowany zderzak po obcierce..... i również jest ok.... ja jako laik różnic nie widzę między oryginałem a tym co lakierowało ASO.... ale kolega lakiernik oczywiście różnice widzi.... ale stwierdził że zrobili to całkiem nieźle wiec jest ok..... lakierowanie w ASO Wierzgoń w Rybniku...
Krzysiek.B - 16-10-2012, 14:41
Ja miałem wymianę tylnego zderzaka i klapy. Oba elementy były malowane i wyszło OK lakier niczym się nie różni od oryginału.
mat777 - 12-11-2012, 21:45
Krzysiek.B napisał/a: | Ja miałem wymianę tylnego zderzaka i klapy. Oba elementy były malowane i wyszło OK lakier niczym się nie różni od oryginału. |
Możesz podać mi gdzie wykonałeś usługę - może być na PW.
[ Dodano: 12-11-2012, 21:46 ]
maniax86 napisał/a: | mat777, misłem po stłuczce lakierowane auto.... i jestem zadowolony.... miałem również cieniowany zderzak po obcierce..... i również jest ok.... ja jako laik różnic nie widzę między oryginałem a tym co lakierowało ASO.... ale kolega lakiernik oczywiście różnice widzi.... ale stwierdził że zrobili to całkiem nieźle wiec jest ok..... lakierowanie w ASO Wierzgoń w Rybniku... |
Rozumiem, że bez cieniowania sąsiednich elementów?
|
|
|