To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Pompa wtryskowa Pajero II 2,8TD 97rok

dizell - 15-10-2012, 17:15
Temat postu: [2.8 TD] Pompa wtryskowa Pajero II 2,8TD 97rok
Witam,

Zauważyłem w moim Pajero, że przewody doprowadzające wodę do pompy wtryskowej nie są podłączone, a co za tym idzie siłownik woskowy nie może sterować kątem wtrysku. Czy może to powodować twardsza pracę silnika zaraz po uruchomieniu gdy jest zimny, bo słychać takie stukanie po lekkim dodaniu gazu jakby stukał zawór w głowicy. Wystarczy, że silnik minimalnie się zagrzeje (wystarczy 1 min pracy) i nie ma żadnego stukania. Pali na dotyk.

Nie działa mi również obrotomierz, sprawdzałem zegary i tam wszystko ok. Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie czujnika obrotów w pompie, bez jej wyciągania ?

Rander - 15-10-2012, 21:44
Temat postu: Re: Pompa wtryskowa Pajero II 2,8TD 97rok
dizell napisał/a:
Witam,

Zauważyłem w moim Pajero, że przewody doprowadzające wodę do pompy wtryskowej nie są podłączone, a co za tym idzie siłownik woskowy nie może sterować kątem wtrysku. Czy może to powodować twardsza pracę silnika zaraz po uruchomieniu gdy jest zimny, bo słychać takie stukanie po lekkim dodaniu gazu jakby stukał zawór w głowicy. Wystarczy, że silnik minimalnie się zagrzeje (wystarczy 1 min pracy) i nie ma żadnego stukania. Pali na dotyk.

W dizlach wiele nie robiłem. Ale tak ogólnie: wosk zmiania parametry wtrysku dopiero po zagrzaniu się silnika, czyli ja widzę 2 możliwości: albo masz parametry już ustawione na ciepły silnik, albo nie grzeje Ci któraś ze świec.

Cytat:
Nie działa mi również obrotomierz, sprawdzałem zegary i tam wszystko ok. Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie czujnika obrotów w pompie, bez jej wyciągania ?

Tutaj nie pomogę.
Jakby coś, to możesz podskoczyć w okolice Ożarowa, gdybyś coś chciał zobaczyć czy porównać z moim.

dizell - 16-10-2012, 15:56

Sprawdzę jeszcze te świeczki, ale chyba masz rację co do ustawionej pompy na ciepłym silniku.