To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Witam problem z silnikiem nie wiem jak sprawdzić

czarek86s - 19-10-2012, 21:47
Temat postu: [Cari 1.6] Witam problem z silnikiem nie wiem jak sprawdzić
Witam Panowie dzisiaj jechałem swoją Cari i usłyszałem metaliczny dźwięk po chwili auto zgasło ale zdarzało się to już z uwagi na to, że jest zasilana lpg więc wrzuciłem 4 i zapaliła. Odpaliłem tylko w celu zjechania na parking, żeby sprawdzić co się dzieje z silnikiem, zjechałem auto zgasło kolejny raz, a po otwarciu maski z okolic rozrządu leciał dymek. Odkręciłem obudowę i pasek jest cały, kołem mogę ruszyć trochę do przodu i do tyłu później jest opór a nie chce tego łamać na siłę. Na rozrządzie jest zrobione ok 43 tyś. km był wymieniany kompletny wraz z pompa wody na częściach polecanych na forum. Ktoś może ma pomysł co to może być stawiam na rozrząd a co Wy o tym myślicie słyszałem, że może być jeszcze panewka. Na gazie zrobione ok 5 tys.. A jeżeli to już rozrząd to jak najszybciej sprawdzić jakiego spustoszenia narobił w silniku.
robertdg - 20-10-2012, 07:19

Sprawdż ocechowania na rozrządzie, jak się nie zgadzają to nalezy to poprawić
czarek86s napisał/a:
A jeżeli to już rozrząd to jak najszybciej sprawdzić jakiego spustoszenia narobił w silniku.
Jak wyżej plus pomiar kompresji
i9i - 20-10-2012, 11:33

Wykręć świece i obracaj wałem delikatnie, opór powinien być dużo mniejszy, jak obraca sie z równą siłą bez przyblokowań to strach już mniejszy. Mógł przeskoczyć pasek, albo klin na którymś kole pasowym puścił i przesunął fazy. Przy panewce raczej byś nie ruszył trochę w przód i trochę w tył. Opcji jest kilka: Tłok uderza w zawór, albo któraś korba pękła, jest jeszcze opcja ukręcenia wału ale to już chyba skrajność. Zdejmij klawiaturę i rozrząd, opuść tłoki do połowy i obracaj wałkami, później pozamykaj zawory i obracaj wałem jeśli nie chcesz od razu zrzucać głowicy.
wichura1 - 22-10-2012, 11:04

Czy przypadkiem ten metaliczny dźwięk to nie dźwięk rozpadającego się napinacza? lub śruby,która się tam odkręciła?