Space Star Techniczne - Montaż, kupno uchwytów isofix
eja - 20-10-2012, 13:35 Temat postu: Montaż, kupno uchwytów isofix Witam
Czy jest możliwość zamontowania do M SS uchwytów isofix?
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Gdzie ewentualnie można kupić taki zestaw i jak się szacuje cena?
Czy takie uchwyty pasują do różnych marek (są uniwersalne), czy trzeba dopasować do danego auta?
Pozdrawiam
Eja
drtymf - 22-10-2012, 11:17
Z tego co wyszperałem na szybko zamocowanie systemu ISOFIX w samochodzie mogą wykonać tylko wyspecjalizowane warsztaty posiadające odpowiednie certyfikaty.
Może nie umiem zbytnio szukać, ale znalazłem tylko jedną firmę w google która się tym zajmuje więc pewnie i koszt spory będzie.
Jeszcze jedno pytanie - czy w świetle ostatnich doniesień ( z zeszłego roku jeśli dobrze pamiętam) o poddawanej w wątpliwość skuteczności systemu uważasz, że zalety jak łatwość montażu fotelika są warte zachodu?Poczytaj na przykład to : http://fotelik.info/pl/ne...zenstwa,62.html
Moje osobiste zdanie jest takie, że prawidłowo, mocno i stabilnie zamontowany fotelik przypinany pasami będzie solidniej przymocowany niż przez uchwyty na zatrzaski jak w isofixie.
Siły przy ewentualnym zderzeniu rozkładają się moim zdaniem na większą powierzchnię na foteliku a i mocowania pasów wyglądają mi na solidniejsze niż w bazie. Poza tym baza mocuje fotelik głównie na jego dole więc dochodzą oprócz sił jeszcze kwestie momentów sił. Z tego co czytałem ich niwelowania również w systemach isofix służy górny pasek mocujący.
cns80 - 22-10-2012, 22:05
Cytat: | Moje osobiste zdanie jest takie, że prawidłowo, mocno i stabilnie zamontowany fotelik przypinany pasami będzie solidniej przymocowany niż przez uchwyty na zatrzaski jak w isofixie. | I masz rację. Zdarzają się wypięcia prawidłowo zapiętych fotelików w tym systemie. Ja bym sobie go darował już nie mówiąc o tym że trzeba bulić dodatkową kasę za bazę do fotelika.
eja - 24-10-2012, 14:01
Dziękuję za odpowiedzi,
tak się składa, że mam fotelik z wmontowanym isofixem,
stąd moje pytanie:)
Jakby jeszcze ktoś chciał się dołączyć do dyskusji na ten temat to zapraszam.
Pozdrawiam
drtymf - 24-10-2012, 14:30
Hmm w takim wypadku myślę, że gra nie jest warta świeczki. Koszt zapewne większy niż korzyści+nowy fotelik
|
|
|