Carisma - Techniczne - Stukanie w przednim zawieszeniu po raz n....
3vv - 21-10-2012, 10:53 Temat postu: Stukanie w przednim zawieszeniu po raz n.... Witam wszystkich użytkowników.
Jestem nowy na forum, ale użytkownikiem Carismy jestem od kilku lat. Trafilem tutaj przez przypadek, szukalem rozwiązania w sieci, ponieważ na mój problem 3 mechanikow rozlozylo ręce, nie wiedzą co jest grane. Z tego co przeszukalem forum nie znalazlem takich samych objawów (ew podobne).
Co do objawów:
Stuka przednie zawieszenie na małych i dużych nierównosciach podczaj jazdy na mokrej nawierzchni. Wystarczy wjechac w niewielką kałużę, i slychac znajomy stukot. Stuka po obu stronach (po lewej bardziej intensywnie). Po przejechaniu kilkudziecieciu km przy duzych opadach, lekko stuka przy przyspieszaniu i hamowaniu. Ostatnio zaczeło lekkko stukac na suchej drodze.... W czasie duzych opadów w momencie stukniecia czuc drgania pod nogami.
Były wymieniane: gumy stabilizatora (mialy luzy), drązki stabilizatora, koncowka wachacza lewego. Zawieszenie bylo sprawdzane na szerpakach - było scisle i wogole bylo ok. Amortyzatory 72%. Ale... w czasie testu amortyzatorów na chwile pojawiało sie znajome stukanie w trudnym do okreslenia miejscu - tak powiedział mejster z stacji diagnostycznej.
Opisalem najdokladnie jak moglem cgyba nieczgo nie powinalem - z wszelkie sugestie bylbym wdzieczny
pozdrawiam
radek8622 - 21-10-2012, 11:30
a sprawdzałeś sworznie?
docencik87 - 21-10-2012, 12:04
Stary temat.
Górne mocowanie amortyzatora, a dokładniej łożysko.
Z tego co się orientuje wersja przed liftem tylko wymiana kompletu.
Po lifcie można wymienić tylko łożysko.
i9i - 21-10-2012, 12:35
3vv napisał/a: | stukanie w trudnym do okreslenia miejscu - tak powiedział mejster z stacji diagnostycznej |
Coś kiepski majster, mi poświecił po zawieszeniu na szarpakach poruszał to i owo włożył łapę wyżej i:
docencik87 napisał/a: | Górne mocowanie amortyzatora, a dokładniej łożysko. |
Zależy na kogo się trafi.
3vv - 21-10-2012, 19:00
radek8622 napisał/a: | a sprawdzałeś sworznie? |
Sprawdzane, są ok.
W takim razie w wolnym czasie do sprawdzenia łozyska, dziekuje do za sugestie, poinformuje o efektach.
Morfi - 22-10-2012, 22:10
docencik87, a nie górne mocowanie mcphersona, trudne do znalezienia przez pseudomechaników a stuki słyszalne. Luzy nie od spodu tylko z góry znana przypadłośc w Carismach szczególnie po lifcie.
tybur - 09-11-2012, 08:59
Czesc,
Podepne sie pod temat, bo mam podobne przeboje.
U mnie slychac stuk Tylko przy skreconych kolach w prawo i to nie zawsze. Najszczesciej jest to Tylko pojedyncze stukniecie. Zaczelo sie mniej wiecej objawiac po wymianie wachaczy. Gumy stabilizatora tez wymienione I koncowki drazkow tez.
Czy jezeli to lozysko amortyzatora, to wymiana Tylko z jednej strony czy dwoch ??
Cari 1.6 2001 , Wiec po lifcie.
Dzieki
Jurek - 21-11-2012, 21:23
wymiana łożyska amortyzatora załatwi sprawę
[ Dodano: 21-11-2012, 21:25 ]
wystarczy z jednej
kubas - 04-12-2012, 20:07
A ja dodam Panowie, że w salonie Volvo takie łożysko dostaniecie o połowę taniej jak w Mitsu. Ja w autoryzowanym salonie Volvo kupiłem za 45zl a w Mitsu chcieli 89zł
|
|
|