To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Kupię Lancera X 1.6 lub 1.8

domel90 - 25-10-2012, 22:38
Temat postu: Kupię Lancera X 1.6 lub 1.8
Witam wszystkich,

Zaczynam poszukiwania Lancera X z silnikiem 1.6 - przekopałem forum i wydaje się być dla mnie optymalny - szczególnie spalanie. Już miałem kupić focusa II 1.6 - ale tamte silniki piją benzynę jak smoki. Lancer 1.6 wydaje się być dużo oszczędniejszy - przy dzisiejszych cenach paliw spalanie zaczyna mieć coraz większe znaczenie.

Może być Sportback (bardziej mi się podoba), ale może być i sedan.

Oczywiście bezwypadkowy i najlepiej od pierwszego właściciela.

Gdyby Ktoś z Was coś chciał sprzedać albo widział na sprzedaż takie auto to z góry wielkie dzięki za info - najlepiej na pw.

Jakoś bardzo mi się nie spieszy bo mam czym jeździć, ale powoli trzeba zacząć myśleć o zmianie.

Do salonu jeszcze się nie wybieram - wolałbym jakiegoś 2-3 latka (oczywiście będzie taniej ;) )

maniax86 - 26-10-2012, 08:33

domel90, silnik 1.6 jest od 2011 roku, wcześniej był 1.5.... więc cięzko ci będzie znależć uzywanego lancera z silnikiem 1.6...
domel90 - 26-10-2012, 09:19

maniax86 napisał/a:
domel90, silnik 1.6 jest od 2011 roku, wcześniej był 1.5.... więc cięzko ci będzie znależć uzywanego lancera z silnikiem 1.6...

Zawsze możesz sprzedać mi swojego ;)

Wiem, że nie będzie łatwo, ale bardzo mi się nie pali, może będę szukał auta pół roku a może rok. Jeszcze mam czym jeździć więc czas bardzo mnie nie goni.

Nastawiłem się na tę markę i na ten silnik (wydaje się być takim złotym środkiem pomiędzy 1.5 a 1.8).

W przyszłym tyg wybieram się na jazdę testową - mam nadzieję że się nie zawiodę osiągami tego auta.

Jeśli Ktoś z forum jest użytkownikiem 1.6 i chciałby sobie zmienić to ja chętnie odkupię :)

PS
Czy te auta mają ocynk??? Bo to że słaby lakier to już wiem - ale jakoś mnie to nie przeraża, mogę mieć auto porysowane, ale ważne żeby go ruda nie zjadła.

maniax86 - 26-10-2012, 09:33

domel90, z tego co pytałem gościa z salonu to jakiś tam ocynk jest.... a co do rdzy.... wiele osób robi sobie konserwację podwozia.... wiec jak kupisz taki egzemplarz to masz z głowy rdzę jak potem na bieżąco będziesz sobie pilnowac żeby co jakiś czas sprawdzać i na bieżąco poprawiac..... ja na wiosnę jade zrobić konserwacje podwozia :wink: ... a swojego nie sprzedam bo nie wiem co bym miał kupić zamiast lancera :mrgreen:
gzesiolek - 26-10-2012, 10:33

Ocynk jest, ale dosc cienki... tzn. niewiele trzeba zeby uszkodzic do surowej blachy... i wtedy powierzchniowo sie szybko utlenia...

Co do silnika, to na 1.6 bedzie ciezko znalezc, a jesli juz jakis bedzie to pewnie za ok 45k PLN najmniej...
Wiec wg mnie to juz lepiej nowego w promocji wziac juz w 2013 ale rocznik 2012... bedzie pewnie kosztowac tyle ile teraz kosztowaly te z 2011...

1.6 ma bardzo podobna charakterystyke co 1.5, ale jest troszke dynamiczniejszy...
Ale 1.5 tez jest rzadki na rynku wtornym... najwiecej jest 1.8 i jesli szukasz uzywki jednak skupilbym sie na tym silniku... najwiekszy wybor, najwiecej dobrych egzemplarzy...

domel90 - 26-10-2012, 12:15

Poczekam, może w 2013 będą jeszcze sprzedawali z 2011 - rozumiem, że gwarancja liczy się od daty zakupu.

Generalnie nie chcę wersji inform (alusy można później dokupić, ale sterowania radiem z kierownicy, automatycznej klimy już nie) więc skłaniałbym się do wersji invite (obecnie sedan 1.6 z 2012 kosztuje 55 490 zł ).

Sportbacków 1.6 z 2011 już nie ma

Mam tylko pytanie czy obecnie w aucie z silnikiem 1.8 nie ma już wersji inform ? http://www.mitsubishi.pl/cennik/Lancer-Sportback

Mój znajomy ma sportbacka 1.8 i mówi, że ma klimatyzację manualną?

Na razie czekam na jazdę testową - może mi się nie spodoba i się wyleczę ;)

gzesiolek - 26-10-2012, 13:00

domel90, z tego co wiem, to juz ciezko dorwac 1.6 z 2011 nawet sedana...

Dotychczas byly Informy 1.8 takze SB, ale oferta caly czas sie zmienia...
Pewnie jakbys sie uparl to Ci dealer sciagnie, ale masowo w ofercie obcieli ta opcje...

Zauwaz ze od 2012 nie ma oficjalnie w ofercie w ogole diesla... a zawsze byl...
Ale nikt widocznie nie chcial doplacac 15-20tys do diesla, nawet nie wiem jak dobrego...
domel90 napisał/a:
Na razie czekam na jazdę testową - może mi się nie spodoba i się wyleczę

To co nam glowe zawracasz... ;)
A tak na serio to w wiekszosci salonow na jazde testowa mieli zawsze 1.8, wiec upewnij sie ktorym bedziesz pomykal ;)

domel90 - 26-10-2012, 15:30

Ano zawracam Wam głowę, bo jestem pod wrażeniem wyglądu oraz spalania auta z silnikiem 1.6.

Z tego co czytałem Wasze wypowiedzi to na trasie można zejść do 5.5 - 6 litrów, a na mieście około 8 ( oczywiście miasto miastu nierówne ). Jak na takie auto to naprawdę super.

Wersja 1.6 jest też chyba około 100 kg lżejsza od 1.8.

karloscube - 26-10-2012, 15:34

domel90 napisał/a:
Poczekam, może w 2013 będą jeszcze sprzedawali z 2011 - rozumiem, że gwarancja liczy się od daty zakupu.

Generalnie nie chcę wersji inform (alusy można później dokupić, ale sterowania radiem z kierownicy, automatycznej klimy już nie) więc skłaniałbym się do wersji invite (obecnie sedan 1.6 z 2012 kosztuje 55 490 zł ).

Sportbacków 1.6 z 2011 już nie ma

Mam tylko pytanie czy obecnie w aucie z silnikiem 1.8 nie ma już wersji inform ? http://www.mitsubishi.pl/cennik/Lancer-Sportback

Mój znajomy ma sportbacka 1.8 i mówi, że ma klimatyzację manualną?

Na razie czekam na jazdę testową - może mi się nie spodoba i się wyleczę ;)

nie tylko sportbacków ... 1,6 z 2011 sedanów juz nie ma ... w tamtym tygodniu negocjowałem w salonie i nawet sie zdecydowałem na 1,6 ale okazało sie że został w polsce ostatni zarezerwowany sedan ... dlatego ja mam juz zaliczke za sedana 1,8 inviti (podobno ostatnie 3 w polsce )

Trik - 26-10-2012, 20:21

karloscube napisał/a:
1,6 z 2011 sedanów
O ile mnię pamięć nie myli to 1.6 ale z czarną tapicerką (w tym testówka niebieska) są jeszcze w Białymstoku i w Suwałkach :biggrin: Ponadto na stronie Satala w Łodzi są jeszcze 5 sedanów i 2 SB invite po 58 i 66 Kpln
karloscube - 26-10-2012, 22:01

Trik napisał/a:
karloscube napisał/a:
1,6 z 2011 sedanów
O ile mnię pamięć nie myli to 1.6 ale z czarną tapicerką (w tym testówka niebieska) są jeszcze w Białymstoku i w Suwałkach :biggrin: Ponadto na stronie Satala w Łodzi są jeszcze 5 sedanów i 2 SB invite po 58 i 66 Kpln

czyzby chłopaki w gorzowie nie mieli dokładnych danych hummm raczej by mi ściagneli skoro byłem zainteresowany ... chociaz możesz miec rację :)

Trik - 26-10-2012, 23:07

karloscube, Wystarczy wejść na listę sprzedawców na stronie mitsu.pl i tam wszystko jest. Poza tym o ile pamięć mnie nie myli ty szukałeś jasnej tapicerki. :)
karloscube - 26-10-2012, 23:26

Trik napisał/a:
karloscube, Wystarczy wejść na listę sprzedawców na stronie mitsu.pl i tam wszystko jest. Poza tym o ile pamięć mnie nie myli ty szukałeś jasnej tapicerki. :)

pierwsza wersja czarny z czarną tapicerką ale wyszło w "praniu" że się rozjasniła :) im dłużej sie zastanawialiśmy tym bardziej jasna sie robiła :P

co do ilości to powiedziano mi, że juz takich jak chce nie ma (może chodziło o "centralę" a salony maja jeszcze swoje egzemplarze) nie wiem, nie znam się, bo może trudno w to uwierzyć ale szukając JAKIEGOŚ nowego auta pierwszy raz w życiu wszedłem do mitsubishi tak "tylko popatrzeć" no i po "rundzie salonowej" wróciłem po Lansera, który przykół moje oko od razu :)

maniax86 - 27-10-2012, 14:22

prawda jest taka że salony niechętnie ściągają z innych salonów samochody, których sobie zażyczy przyszły nabywca..... miałem taką sytuację przy kupnie swojego lancera.... w katowicach stał czarny 1.6 invite.... ale mój serwis w Rybniku nie kwapił się jakoś specjalnie do ściągnięcia od nich auta dla mnie..... wiec czekałem aż przypłyną z Japonii...
karloscube - 27-10-2012, 17:31

maniax86 napisał/a:
prawda jest taka że salony niechętnie ściągają z innych salonów samochody, których sobie zażyczy przyszły nabywca..... miałem taką sytuację przy kupnie swojego lancera.... w katowicach stał czarny 1.6 invite.... ale mój serwis w Rybniku nie kwapił się jakoś specjalnie do ściągnięcia od nich auta dla mnie..... wiec czekałem aż przypłyną z Japonii...

tutaj się zgodzę, bo kiedy rozmawialiśmy już o 1.8 to powiedziano mi, że są jeszcze egzemplarze z czarną tapicerkąw innych salonach ... jednak jeśli zdecyduję sie na tamte auta salon nie zaoferuje mi tylu gadzetów co za auto które posiadaja "na składzie" ...