To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - zaparowane szyby :( 1,9td:(

mitu99 - 30-10-2012, 08:20
Temat postu: zaparowane szyby :( 1,9td:(
witam, mam takie pytanko paruja mi bardzo szyby a zwłaszcza jak juz sa 3,4 osoby w aucie i pada deszcz lub sa przymroski.filtr kabinowy był wymieniany niedawno.
co moge zrobić???da rade sie tego pozbyc??

cwaniak - 30-10-2012, 09:30

Bo zapewne masz włączony obiek powietrza wewnętrzny w aucie Włącz obiek zewnętrzny i powiano być po jakim czasie wszystko oki
mitu99 - 30-10-2012, 10:13

własnie włączony jest zewnętrzny.moze to być jakaś wilgoć w samochodzie??
lotam - 30-10-2012, 10:27

Sprawdź przewodzik odprowadzający wodę z parownika układu klimatyzacji.
Znajduje się za przegrodzią od strony pasażera. Być może zapchał się i pozostaje w nim woda która podczas włączania klimy/nadmuchu paruje na szyby.

Faraday - 30-10-2012, 10:34

Podczas deszczu szyby mogą parować i niewiele można z tym zrobić.
Jest jednak na to kilka sposobów:
1. Włączenie klimatyzacji - bardzo szybko usuwa parę z szyb.
2. Częste wietrzenie auta.
3. Zakup pochłaniacza wilgoci. Od kilku lat mam to w samochodzie i widzę różnicę. Szyby nadal parują, ale teraz w naprawdę niewielkim stopniu.
4. Można spróbować użyć preparat zapobiegający osadzaniu się pary wodnej.

cwaniak - 30-10-2012, 10:43

mitu99 Parowania przedniej szyby nie unikniesz całkowici tak jak Faraday napisał możesz jedynie zmniejszyć jej zaparowanie . Niektórzy tez gazety podkładają pod dywaniki uchylają szyby na jakiś czas czy stosują preparaty
Xiah - 30-10-2012, 11:25

ja mam ten sam problem i walcze walcze ipóki co cały czas parują, wyciagałem nawet cały parownik od klimy i czyscilem, caly dolot powietrza, nie stety caly czas cos tam paruja...
mitu99 - 30-10-2012, 11:28

no mi najbardziej te tylnie paruja ,no coz bede musiał jakis preparatów popróbowac...
Faraday - 30-10-2012, 11:39

Ja mam taki pochłaniacz wilgoci humi stop. Ostatnio były w biedronce. Trzymam go w schowku w miejscu podłokietnika. Co jakiś czas wylewam z niego wodę, więc "coś" się tam zbiera.
Testowałem pochłaniacz w formie woreczka, ale raczej to nie działa. Leży sobie na przedniej półce. Nikomu nie przeszkadza, więc może tam pozostać ;-)

Uważam, że taki pochłaniacz spełnia swoje zadanie, ale każdy musi przetestować sam :mrgreen:

cwaniak - 30-10-2012, 11:42

Jak się nie mylę to w bagażniku jest jakaś kratka wentylacyjna. Zobacz może jest zaślepiona czy zatkana
mitu99 - 30-10-2012, 11:44

ok dzięki,długi weekend to trzeba bedzie troszke czasu poswięcić :lol:
Olivia - 30-10-2012, 12:10

Na parujące szyby oprócz pochłaniacza wilgoci jest też dobry szampon Bambino. Smaruje się od wewnątrz szybę czołową i przez dłuższy czas (tydzień, czasem dłużej) nie paruję.

Jest też inny sposób. Przed zakończeniem jazdy włączasz zimny nawiew powietrza aby przewietrzyć nawiewy. Czasem łącze to z otwarciem na kilka chwil drzwi. U mnie ten problem uciążliwy ponieważ mieszkam na terenach wodonośnych i w dodatku w dużym obniżeniu terenu. Więc kiedy na ogół nie ma mgły u mnie ona występuje.

mitu99 - 30-10-2012, 12:20

sprójuje szamponem i pochłaniaczem wilgotności oby cos dało..dzis akurat sie wywietrzy bo szybka jest wymieniana:)
pamar - 30-10-2012, 12:22

mitu99, poczytaj -
http://forum.mitsumaniaki...aparowane+szyby

Faraday - 30-10-2012, 12:29

cwaniak napisał/a:
Jak się nie mylę to w bagażniku jest jakaś kratka wentylacyjna. Zobacz może jest zaślepiona czy zatkana

Jest w bagażniku po lewej stronie.
Raczej nie jest to kratka wentylacyjna, bo po co wietrzyć bagażnik? :wink:
Zdaje mnie się, kratka ma za zadanie wyrównywać ciśnienie w kabinie. Z resztą ona i tak jest zamknięta. W nadwoziu jest taka kratka z czymś w rodzaju kurtyn. Powietrze jest wydmuchiwane na zewnątrz.