To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - D2R

zibiiwo - 02-11-2012, 19:40
Temat postu: D2R
Panowie-mam taką zagwoszczkę:
-wymieniłem żarnik (ksenon)D2R na identyczny (parametry.firma i kraj prod.) i sobie nie świeci :evil: ,kupiłem następny i także sobie nie świeci :evil: :evil: -sprawdziłem bezpieczniki(OK)-co to może być(wymieniany żarnik z prawej strony-pasażer)??
kupiłem takie http://www.ebay.com/itm/N...W-/280606446200

mitsu00 - 02-11-2012, 19:57
Temat postu: Re: D2R
zibiiwo napisał/a:
Panowie-mam taką zagwoszczkę:
-wymieniłem żarnik (ksenon)D2R na identyczny (parametry.firma i kraj prod.) i sobie nie świeci :evil: ,kupiłem następny i także sobie nie świeci :evil: :evil: -sprawdziłem bezpieczniki(OK)-co to może być(wymieniany żarnik z prawej strony-pasażer)??
kupiłem takie http://www.ebay.com/itm/N...W-/280606446200
Hmm, nie jestem pewny na 100%, ale moze w MUT-III trzeba jakias magiczna procedure wykonac przy wymianie zarnikow. A moze i przetwornica padla?
zibiiwo - 02-11-2012, 20:08

mitsu00 napisał/a:
Hmm, nie jestem pewny na 100%, ale moze w MUT-III trzeba jakias magiczna procedure wykonac przy wymianie zarnikow. A moze i przetwornica padla?
Cytat:
- to jest OII i nie ma przetwornicy
mitsu00 - 02-11-2012, 21:20

zibiiwo napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Cytat:
- to jest OII i nie ma przetwornicy
Nie ma przetwornicy? A niby jak zarnik sie zapala? Na magiczne kukuryku? Przetwornica jest pod obudowa klosza. Mialem OII przez 4 lata, wiec co nieco o nim wiem kolego.... :wink:
rezon - 02-11-2012, 21:50

Przy wymianie żarników nic nie trzeba robić dodatkowo - po prostu wyjmujesz, wkładasz i ma świecić. Jeżeli Ci nie świeci, to znaczy że masz dodatkowy problem i być może to nie żarnik był zepsuty, a np. przetwornica.
zibiiwo napisał/a:
to jest OII i nie ma przetwornicy
jak jest ksenon to taka czy inna przetwornica jest - może być zintegrowana z żarnikiem, ale to na szczęście nie w O2 ;) bo "żaróweczka" kosztowałaby pewnie z 5000zł. A tak zamiast ganiać po ebay'u kupujemy po prostu na alledrogo takiego samego Philipsa 85126A i ma świecić. Wymieniałem żarniki i nie było żadnych problemów

[ Dodano: 02-11-2012, 21:55 ]
zibiiwo, a załóż ten żarnik na drugiej stronie samochodu. Jak będzie świecił to trzeba sprawdzić, czy jest zasilanie przetwornicy. Jak jest to niestety przetwornica.

mitsu00 - 02-11-2012, 22:06

Jak padla przetwornica to nalezy zdemontowac caly reflektor zeby sie do niej dostac. Przykrecona jest ona mianowicie do dolnej czesci obudowy klosza. Przetwornica moze jak najbardziej pasc. Ja mialem po str kierowcy wymieniana na gwarancji.
zibiiwo - 03-11-2012, 18:38

mitsu00 napisał/a:
Nie ma przetwornicy? A niby jak zarnik sie zapala? Na magiczne kukuryku? Przetwornica jest pod obudowa klosza. Mialem OII przez 4 lata, wiec co nieco o nim wiem kolego....
Może być taka http://moto.allegro.pl/pr...2711513012.html
Więcej do tych autoryzowanych ciołów nie pojadę :P

elektryk - 05-11-2012, 15:38

Jak nie świeci jedna strona to spróbuj zamienić żarówki, tzn działającą zamontuj z tej strony gdzie nie świeci. Powinno to dać odpowiedź czy żarnik czy przetwornica.
zibiiwo - 05-11-2012, 16:25

elektryk napisał/a:
Jak nie świeci jedna strona to spróbuj zamienić żarówki, tzn działającą zamontuj z tej strony gdzie nie świeci. Powinno to dać odpowiedź czy żarnik czy przetwornica.
- juz to zrobiłem i nadal nie świeci
Czy jest możliwość wypięcia zapłonnika(żarnika)z przetwornicy bez demontażu całego reflektora(aby go przełożyć i sprawdzić) :?

PiotrKw - 05-11-2012, 17:07

Zanim zdemolujesz co nieco , :wink: sprawdź czy masz napięcie 12 V dochodzące do przetwornicy , może to bezpiecznik ?
rezon - 05-11-2012, 17:47

PiotrKw napisał/a:
Zanim zdemolujesz co nieco , :wink: sprawdź czy masz napięcie 12 V dochodzące do przetwornicy , może to bezpiecznik ?
to samo pisałem wyżej.
PiotrKw - 05-11-2012, 18:32

rezon napisał/a:
to samo pisałem wyżej.

Widziałem , ale kolega chyba przeoczył ,i halsuje nie w tę stronę :wink: :wink:
Za chwilę kupi kompletny reflektor :wink: a może wcale nie potrzeba ??

zibiiwo - 05-11-2012, 18:44

PiotrKw napisał/a:
-sprawdzone,napięcie dochodzi do przetwornicy i bezpiecznik jest ok :?
rezon - 05-11-2012, 18:53

Czyli jak przetwornica dostaje napięcie, a żarniki są sprawne, to widziałeś przetwornicę i kup podobną, aby Ci weszła. Ja wymieniałem tylko żarniki, więc nawet nie widziałem przetwornicy w Outku - nie pomogę więcej.