To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - 2.5 24V tiptronic a hak

Anonymous - 03-11-2012, 18:17
Temat postu: 2.5 24V tiptronic a hak
Witam forumowiczow,
od jakiegos czasu chodzi mi po glowie galant, przeczytalem materialy umieszczone na forum, poczytalem opinie na moto.money.pl, autocentrum i gdzie tylko moglem.
po dluzszym rozwazaniu za i przeciw oraz sugerujac sie wiekszoscia opinii umieszczonych na forum zaczynam poszukiwania wersji 2.5 litrowej w manualu jednak coraz bardziej sklaniam sie do automatu (wtedy tiptronic) i najchetniej z zalozona juz instalacja lpg.
jednak nie znalazlem watku dotyczacego haka a tymbardziej w zestawieniu z automatem.
niestety musze miec samochod z hakiem i tutaj pytanie do Was drodzy uzytkownicy. Czy ktos pociagal juz za soba na tej skrzyni jakas przyczepe/lawete?
od razu zaznacze, ze hak posluzy mi 3-4 razy w roku do zaciagniecia przyczepy campingowej (ok 800kg) w trase nie dluzsza niz 200km, wiec nie jest to rzniecie auta (do tej pory robilem to na jednostce 1.6 Pb 8 zaworowej 90km i na gazie
bede wdzieczny za opinie.
pozdrawiam

Juiceman - 03-11-2012, 21:49

Bez problemu możesz mieć takie zestawienie ;-) Koledzy z Niemiec często gęsto śmigają galami z campingami. Ja u siebie parę razy wiozłem przyczepkę. :wink:
gołąb - 03-11-2012, 21:59

Ja ciągam kemping 900 kg LMC i powiem Ci że nie ma problemu... zbiera się ładnie i bardzo dobrze ciąga się tiptroniciem. Ja ciągając kemping latam na trybie sekwencji i powiem więcej- głównie na 3 biegu, a wtedy galancio jest w odpowiednich dla siebie obrotach (największy moment obrotowy)- czuć, że jest gotowy na wciśnięcie pedału gazu....Mam nawet wrażenie, że na 3 biegu mniej pali, w przeciwieństwie do mielenia na 4 biegu. Jednak musisz spodziewać się spalania około 18 litrów na setkę.
Anonymous - 03-11-2012, 22:01

podziekowal za odpowiedz, niedlugo pewnie popytam znowu ale juz o inne rzeczy :) pozdrawiam
gołąb - 04-11-2012, 14:01

A najlepsze są głupoty, które wyprawia skrzynia biegów po takiej trasie z przyczepą gdy już się ją odłączy :lol:
Anonymous - 04-11-2012, 21:55

ale rozumiem, ze to w kategoriach ciekawostki? nie trzeba sie tym przejmowac?
Anonymous - 04-11-2012, 22:27

witam

ja mam zestawienie 2,5 + lpg + tiptronic + hak

ciagam kilka razy w roku po tonie peletu na przyczepie 1.25x2,6m - czuc juz ze cos jest za autem i jazda na tiptronicu to dobre rozwiazanie bo hamulce moim zdaniem nie daja rady (pomijajac fakt ze sa raczej slabe - nawet te 276mm dwutloczkowe
zdarzalo mi sie tez wozic zwir , kamienie i cegly na budowe

auto po takim kursie robi sie zwawsze poprostu bo skrzynia invecs poprostu uczy sie nowych parametrow , taka to mamy modra skrzynke ale o tym juz bylo w odpowiednim temacie

18litrow na setke !? hmmm moim zdaniem przesadzone , chyba ze ktos ciagnie na czerwone pole obroty na kazdym biegu , bo mysli ze jedzie na pusto . nie robiac z siebie zawalidrogi w 15l gazu mozna sie zmiescic

gołąb - 05-11-2012, 06:35

Kubacci napisał/a:
ale rozumiem, ze to w kategoriach ciekawostki? nie trzeba sie tym przejmowac?
nie,nie. to normalne, skrzynia gdy jeździsz na automacie dostosowuje się do jazdy z przyczepą, a jak ją odepniesz, to robi głupoty....Ale po kilkudziesięciu km znów wszystko wraca do normy

[ Dodano: 05-11-2012, 06:42 ]
cuuube napisał/a:
witam

18litrow na setke !? hmmm moim zdaniem przesadzone , chyba ze ktos ciagnie na czerwone pole obroty na kazdym biegu , bo mysli ze jedzie na pusto . nie robiac z siebie zawalidrogi w 15l gazu mozna sie zmiescic

mi pali 18 litrów jadąc w trasie na wakacje z kempingiem (900kg MW+ bagaż ze 200-300kg), do tego auto 4 osoby +bagaż+ rowery na dachu. pRzypominam również, że Przyczepa kempingowa, to niezły żagiel. 18 wciąga nie przekraczając 100-wy. Co do obrotów, to przesada, ale zawalidrogą też nie jestem...często zamuły ze świateł zostają. (rozmawiam cały czas o jeździe z cepką)