To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - bagaznik z centralnego zamka

dantel - 09-11-2012, 16:53
Temat postu: bagaznik z centralnego zamka
Witam
Mam niewielki problem nie zamyka mi sie bagaznik z centralnego zamka w mojej carismie jakies pomysly / moze ktos cos podpowie kluczyk dziala bez problemu na dzwiach jednak nawet nie probuje zamknac bagaznika - jakis czas temu zmienilem baterie w kluczyku

plecho1 - 09-11-2012, 18:59

Albo przełamały się przewody w miejscu przejścia do klapy albo coś się stało z siłownikiem.
colt59 - 09-11-2012, 23:34

Mialem to samo miesiac temu - jedyne wyjscie to wymiana calosci - sama wkladke by zostawic oryginalny kluczyk wymienic nie problem. Wysiadl silniczek silownika a samego to nie dostaniesz raczej - jak juz to sprzedaja w komplecie. musisz szukac zamka po lifcie po te wczesniejsze sa zupelnie inne
dantel - 10-11-2012, 15:21

Obawiam sie ze mam to samo colt59 - zakodowalem na nowo kluczyk nie pomoglo, rozebralem oslony sprawdzilem kable sa ok prad dochodzi do kostki, a silniczek wyglada na to ze byl juz naprawiany i klejony przez poprzedniego wlascieciela - zabieram sie do szukania silniczka
colt59 - 10-11-2012, 21:21

To zycze powodzenia w poszukiwaniach - kupilem caly zamek na allegro za 75 zl i zamienilem tylko wkladke zamka
Ciacho - 20-11-2012, 13:23

Witam,
podpinam się pod temat.
U mnie również nie działa centralny zamek tylnej klapy. Odkręcałem wszystko, sprawdzałem kable pod siedzeniami oraz dodatkowo posmarowałem siłownik. Wszystko wygląda jak nowe.
Jak można się przekonać czy to na pewno siłownik? Czytałem na forum, że może to być również sterownik centralnego zamka, jednak nie wiem gdzie się do niego dostać.

plecho1 - 20-11-2012, 13:39

Zamiast siłownika w klapie podłącz albo miernik albo żarówkę samochodową 12V np. taką od kierunkowskazu i otwórz oraz zamknij auto. Jeśli podczas zamykania i otwierania miernik pokaże napięcie około 12V lub żarówka się zaświeci, to będzie znaczyć, że to wina siłownika.
Ciacho - 20-11-2012, 13:49

Dzięki plecho1 za odpowiedź. W tygodniu sprawdzę wg Twojego opisu.
ManWithNoName - 03-12-2012, 08:46

dużo jest roboty aby dostać sie do tego siłownika? gdzie on sie dokładnie znajduje?
a przewody gdzie się znajdują? najpierw przestał mi działac centralny w klapie a za chwile światło w bagażniku...

plecho1 - 03-12-2012, 09:06

Siłownik jest wewnątrz klapy w mechanizmie zamka. Aby się do niego dostać trzeba zdjąć tapicerkę klapy. Jeśli przełamały Ci się przewody, a raczej tak się stało, to przełamały się w miejscu przejścia z karoserii do klapy i aby się do nich dostać trzeba zdjąć poszycie klapy i tapicerkę lewego tylnego słupka. Najlepiej nie lutować jedynie miejsca przełamania a wymienić na nowe.
ManWithNoName - 03-12-2012, 09:49

lewego czyli od miejsca kierowcy jeśli dobrze rozumiem?
plecho1 - 03-12-2012, 09:53

Tak chodzi o stronę kierowcy a siłownik klapy wygląda tak http://allegro.pl/silowni...2768081885.html
ross - 06-12-2012, 18:05

Mam problem z centralnym zamkiem w dzwiach , ciężko chodzi mechanizm i centralny nie daje rady otwierać ,proszę o radę gdzie przesmarować ,najlepej bez rozbierania tapicerki.
plecho1 - 06-12-2012, 18:49

Bez rozbierania się nie da, najlepiej wyjąć mechanizm zamka, przemyć jakimś środkiem (benzyną ekstrakcyjną czy naftą) i nasmarować smarem silikonowym.