Carisma - Techniczne - 1,8 GDI - kontrolka CE + brak normalnej reakcji na gaz
domel_radom - 12-11-2012, 14:41 Temat postu: 1,8 GDI - kontrolka CE + brak normalnej reakcji na gaz Witajcie.
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem w mojej Cari 1,8GDI 99r. po lifcie.
Na początku problemem było wyjeżdżanie na trasę ekspresową - jednostajna jazda z prędkością ok. 120km/h powodowała, że zapalała się kontrolka Check Engine i samochód praktycznie nie reagował na pedał gazu. Można było wrzucić 2. bieg i z gazem w podłodze jechać max. 30-40km/h.
Doraźnie pomagało wyłączenie silnika na jakieś 30sekund i ponowne odpalenie. Problem wracał raz częściej, raz rzadziej. Ostatnio już nawet w mieście ma problem aby normalnie jeździć.
Odstawiłem samochód do mechanika, który powiedział, że ma problemy z podłączeniem go do komputera i nic nie poradzi. Drugi otworzył maskę, odpiął kostkę od przepływomierza i kazał się przejechać. Do 2500obr. samochód ledwo reagował na gaz, powyżej działał normalnie i już się nie wyłączył.
Teraz dojechałem do domu już z ponownie wpiętą kostką i brakiem jakichkolwiek informacji co to dokładnie może być, ile kosztować itd itp.
Macie jakieś pomysły? Komuś Cari sprawiała podobne kłopoty?
Nie bardzo widzi mi się wydawanie 100-150zł na podłączenie do kompa w jakiejś renomowanej stacji skoro zakup i wymiana przepływomierza może mnie te 150zł kosztować właśnie...
Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
volve - 12-11-2012, 15:33
Podstawowe informacje: który rocznik auta? Przepustnica z elektromagnesem czy na linkę ?
Jeśli rocznik do 2000r włącznie, to wymrugaj błędy:
http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0
Od 2001 r pozostaje tylko podłączenie się pod kompa(ewentualnie EvoScan + kabelek - po 2001r odczytuje błędy).
Z objawów ciężko jednoznacznie określić, ale według mnie jest to jeden z dwóch elementów:
- pompa WC nie wyrabia, trzebaby sprawdzić ciśnienie na niej
- przepustnica: tutaj albo pomoże czyszczenie, albo przestawiony TPS, albo elektromagnes się rozkleił (w Warszawie masz specjalistę od przepustnic, admin tego forum - Bartek).
Po samym opisie nie podam nic dokładniej, bo ciężko. Ewentualnie jak nie będziesz mógł wymrugać błędów(rocznik 2001 i powyżej) to dogadaj się z kim z Warszawy, kto ma EvoScana i zczytajcie błędy oraz parametry.
eddisson - 13-04-2015, 22:00
Jest jeden ludek z forum kto ma skaner. Wiem bo sam oddawałem w dobre ręce
hawker - 13-04-2015, 22:26 Temat postu: Re: 1,8 GDI - kontrolka CE + brak normalnej reakcji na gaz http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=90728
Mój temat... te same objawy. Czujnik położenia przepustnicy, na stykach zaśniedział.
Znajdź go, odłącz, przeczyść jakimś preparatem, wepnij z powrotem i sprawdź.
Pomoc:
http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.php
zdjęcia z linka pomogą znaleźć czujnik, jest położony z tyłu silnika od grodzi komory silnika/kokpitu
I teraz uwaga, komputer nie wykrył ECU, wybłyskałem kody.. a kody na to "wtryski" ... więc zgubne to było dla mechaników. Od miesiąca jeżdżę bez problemu. A wcześniej jak kontrolka się zapaliła, to nie mogłem nawet 5km/h przekroczyć na budziku, a na jałowym pierdziało z wydechu.
domel_radom - 17-04-2015, 09:03
siema.
użytkownicy eddisson i hawker - zostajecie nominowani do nagrody "Złota łopata 2015" za wykopanie najstarszego postu
moja Carisma już rok temu na żyletki poszła po "małej" stłuczce z jakimś allah akbarem
ale dzięki mimo wszystko, dobrze wiedzieć, że nawet po 3latach człowiek może się doczekać na dobrą odpowiedź... JAK W ZUSIE
bugaj102 - 17-04-2015, 10:23
Przeczyść przepustnicę i cały dolot powietrza do przepływomierza spójrz na kolektor i wyczyść jak jest nagar. Częsty przypadek ja też z tym walczyłem aż wkońcu sprzedałem GDI i kupiłem 1.6 WARTO
hawker - 24-04-2015, 20:33
domel_radom napisał/a: | siema.
użytkownicy eddisson i hawker - zostajecie nominowani do nagrody "Złota łopata 2015" za wykopanie najstarszego postu
moja Carisma już rok temu na żyletki poszła po "małej" stłuczce z jakimś allah akbarem
ale dzięki mimo wszystko, dobrze wiedzieć, że nawet po 3latach człowiek może się doczekać na dobrą odpowiedź... JAK W ZUSIE |
HAHA do usług
BIPER75 - 24-04-2015, 20:42
Miałem to samo błąd przepustnicy okazało się ze delikatnie poluzował się magnes dałem do klejenia i jeszcze wymyłem przepustnice i egr i teraz jest ok. czasem jeszcze ma naloty zawiesza się na obrotach, bo jeszcze nie podpinałem pod komputer, aby wszystko sprawdzić
|
|
|