To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Interfejs OBD Bluetooth - ELM327

fuegos - 16-11-2012, 11:05
Temat postu: Interfejs OBD Bluetooth - ELM327
Witam,

Ostatnio wpadl mi w rece Interfejs Bluetooth oparty na ELM327. Dotychczas krazylo przeswiadczenie iz wszelkie kable oparte na tym ukladzie nie sa kompatybilne z Mitsubishi. Przewodow osobiscie nie sprawdzalem ale moge jednoznacznie stwierdzic iz w/w adapter dziala doskonale wraz z aplikacja Torque na systemie Android. Program automatycznie wykrywa protokol ISO9141 i wartosci ze wszystkich czujnikow sa odczytywane prawidlowo. Odczyt/kasowanie bledow rowniez nie stanowi problemu. GPS logger oraz tzw. Track recorder sa funkcjami rowniez godnymi uwagi. Uwazam ze jest to o wiele wygodniejsza opcja pozwalajaca na diagnostyke i analize danych. Przede wszystkim wyzbywamy sie kabli i w/w uklad dziala praktycznie z kazdym autem. Polecam sprobowac kazdemu kto bawi sie w takie rzeczy.

Opis aplikacji na Google Play

mlun - 16-11-2012, 13:16

Tak tylko chyba z evoscan to nie współpracuje a głównie chodzi o to:P
fuegos - 16-11-2012, 15:09

mlun napisał/a:
Tak tylko chyba z evoscan to nie współpracuje a głównie chodzi o to:P

Dlaczego koniecznie evoscan? W czym jest on lepszy on innych aplikacji? Mam kabel FTDI i szczerze mowiac ciezko jest mi dostrzec przewage evoscan nad Torque... Osmielilbym sie stwierdzic ze wyglada dosc archaicznie i nie wyroznia sie tez specjalnie iloscia funkcji...

Bartek - 16-11-2012, 16:37

fuegos, wszystko fajnie - ale tylko do Miśkow z pełnym protokołem OBD, czyli 2000 i później. W starszych takiego blututa możesz najwyżej przez okno wyrzucić :) i po to jest Evoscan ;)
mlun - 16-11-2012, 22:48

fuegos, porównywanie torque do evoscana jest trochę nie na miejscu według mnie. to jest o wiele bardziej rozbudowany program niż prosta aplikacja na androida. Tak widziałem co to jest i uważam, że do podstawowych czynności się nada. Ale tylko do tego.
fuegos - 16-11-2012, 23:53

mlun napisał/a:
fuegos, porównywanie torque do evoscana jest trochę nie na miejscu według mnie. to jest o wiele bardziej rozbudowany program niż prosta aplikacja na androida. Tak widziałem co to jest i uważam, że do podstawowych czynności się nada. Ale tylko do tego.

Kolega zapewne probowal darmowej wersji ktora rzeczywiscie nie posiada wiekszosci funkcji...

Bartek napisał/a:
fuegos, wszystko fajnie - ale tylko do Miśkow z pełnym protokołem OBD, czyli 2000 i później. W starszych takiego blututa możesz najwyżej przez okno wyrzucić i po to jest Evoscan

Ze starszymi carismami nie sprawdzalem jeszcze ale bede w PL wkrotce to nie omieszkam sprobowac ;)

MManiak - 09-06-2015, 22:09

Panowie, chciałbym odkopać temat, bo poszukuję informacji, czy da radę do Carismy 2000r. podpiąć taki właśnie elm327 na Bluetooth. Nie mam zamiaru grzebać w błędach, choć jakby była taka możliwość, to z chęcią bym popatrzył sobie co w trawie piszczy, ale zależy mi głównie na odczytach obciążenia silnika w procentach, prędkości obrotowej silnika itp. Czy w 15 letnim samochodzie jest to w ogóle możliwe? Wyczytałem gdzieś, że w Carismach były mut II, a nie OBD II i trochę mi skrzydła opadły. :(
fuegos napisał/a:
Ze starszymi carismami nie sprawdzalem jeszcze ale bede w PL wkrotce to nie omieszkam sprobowac ;)

I jak, sprawdzałeś czy to działa? Mówię, na błędach mi nie zależy, tylko jestem ciekaw, co się dzieje z silnikiem podczas jazdy. Wynika to z mojego hobby i zainteresowania światem motoryzacji. :p

TrueKebab - 10-06-2015, 11:41

Podbijam z pytaniem jak kolega powyżej i jeszcze jedna kwestia. A propo kabli, po czym rozpoznać że trochę wytrzyma a nie pęknie po tygodniu?
zico81 - 10-06-2015, 11:50

i czy sa jakies dobre apki na androida typu evoscan.
plecho1 - 10-06-2015, 11:54

Już w wielu tematach o tym pisałem i nie tylko ja że ELM 327 działa z autami benzynowymi wyprodukowanymi na rynek europejski po 2001r czyli z Carismą z 2000 i starszą się nie połączy bo stare Carismy miały JOBD a żeby się połączyć muszą mieć EOBD lub OBDII (wtyczka jest taka sama ale inny standard komunikacji). W przypadku tych z przed 2001 tylko VAG KKL i program Evoscan http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568 lub oryginalny MUT.
zico81 - 10-06-2015, 12:09

http://allegro.pl/interfe...4847006253.html
taki adapret moze być?

plecho1 - 10-06-2015, 12:13

Każdy tego typu interfejs powinien działać poprawnie jak jest poprawnie wykonany. Ja używam takiego http://allegro.pl/obd-sca...4975514621.html i nigdy nie miałem z nim problemów.
zico81 - 10-06-2015, 12:20

do tego doliczyc pełny program na androida torque za 15zl
plecho1 - 10-06-2015, 12:23

Pewnie będą też działały te tańsze ale ja wolałem nie ryzykować i nie zależało mi aby był jak najmniejszy a ten co używam miał dobre opinie więc się na taki zdecydowałem.
zico81 - 10-06-2015, 12:36

ok wezme ten twoj jesli jest sprawdzony

[ Dodano: 10-06-2015, 12:57 ]
a moze taki niby juz jest w zestawie torque
http://allegro.pl/interfe...5317496065.html