Forum ogólne - Kupno z komisu, ale nie od właściciela
steff3 - 19-11-2012, 20:13 Temat postu: Kupno z komisu, ale nie od właściciela Hej,
Proszę o poradę na co mam zwrócić uwagę, mianowicie jestem po słowie ze sprzedającym samochód - facet jeździ okazjonalnie z kolegą, który ma komis samochodowy.
Samochód jest sprowadzony, zarejestrowany w Kraju (jeszcze miękki dowód) na komis. Fakturę VAT marża będę miał z komisu, ale transakcji i zapłaty za samochód dokonuję z facetem, który nie jest właścicielem komisu. Czy istnieje jakieś zagrożenie, że mogę zostać oszukany?
cwaniak - 19-11-2012, 20:50
Jeszcze lepiej będziesz miał jak będziesz brał przez komis. W razie nie ścisłości czy kłopotu z autem, komis za to odpowie. I będziesz miał większe szanse na odzyskanie pieniędzy,
steff3 - 19-11-2012, 21:52
Czy na fakturze VAT marża można dopisać jakieś klauzule o tym, że samochód jest wolny od jakichkolwiek wad prawnych i obciążeń na rzecz osób trzecich? Czy sprzedawca może zamieścić jakieś klauzule, czy też faktura jest tylko dowodem zakupu i nie ma tam żadnych klauzul?
SOŁTYS - 19-11-2012, 22:03
Lepiej dmuchać na zimne. Na Twoim miejscu pojechałbym z tym pośrednikiem do tego komisu. I tam na miejscu niech wystawią Ci fakturę, właściciel prawidłowy ( czyli ten z komisu) nie musi przecież wiedzieć ile zapłacisz temu pośrednikowi (bo jestem pewny że chodzi o zarobek pośrednika).
Dziś są tak koszmarne czasy, ze naprawdę lepiej nie kupić tego samochodu , choćby za połowę ceny , a mieć święty spokój i mniej nerwów.
steff3 - 20-11-2012, 22:57
Pytanie czy nie przeszkadza ten miękki dowód. Czy nie będzie problemu w Wydziale Komunikacji z zarejestrowaniem samochodu kupionego z miękkim dowodem? Czy powinienem oprócz faktury podpisywać jeszcze jakieś dokumenty? Czy powinienem dostać dowód zakupu auta za granicą? - to jest sprowadzone auto z Niemiec
noboco - 23-11-2012, 09:44
steff3 napisał/a: | Pytanie czy nie przeszkadza ten miękki dowód. Czy nie będzie problemu w Wydziale Komunikacji z zarejestrowaniem samochodu kupionego z miękkim dowodem? Czy powinienem oprócz faktury podpisywać jeszcze jakieś dokumenty? Czy powinienem dostać dowód zakupu auta za granicą? - to jest sprowadzone auto z Niemiec |
Problemem pewnie będzie to, że skoro samochód ma miękki dowód, to znaczy, że karta pojazdu leży w urzędzie, a bez karty pojazdu nie zarejestrujesz.
Osobiście bym poczekał na twardy dowód = kartę pojazdu i wówczas sfinalizował transakcję. Możesz zadatkować i spisać umowę przedwstępną, która mówi, że transakcja zostanie sfinalizowana w momencie, gdy sprzedający przekaże Ci komplet dokumentów.
Ja bym tak to ugryzł.
|
|
|