[92-96]Lancer CB0 - [CB4A 1.6] Jak wymienic płyn w chłodnicy - Lancer 93'
Anonymous - 30-12-2006, 17:05 Temat postu: [CB4A 1.6] Jak wymienic płyn w chłodnicy - Lancer 93' Pytanie moje jak w temacie - moze ktos moze mi pomóc.
Wiem ze po lewej stronie w bloku jest sruba, którą jak wykręcam to leci płyn. Podobno to jest do wyrwnania poziomu płynu w całym układzie. Nie wiem natomiast co i gdzie odkręcic aby cały płyn spuścic. Czy odpiecie weza w dolnej czeci chłodnicy wystarczy, czy zleci tamtedy wszystko? Co zrobic aby nie zapowietrzyc układu?
Bedę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Jakub
xcracing - 30-12-2006, 19:21
Nie wiem jak w Lancerku ale właściwie w każdym samochodzie jaki miałem na samym dole chłodnicy jest taki zaworek, właściwie taka plastikowa zakrętka, którą się wykręca i cały płyn z chłodnicy się wylewa. Wiem że w niektórych samochodach bywa problem z zapowietrzaniem układu chłodzenia. Ale ja nigdy nie miałem takich kłopotów, upuszczałem cały płyn, potem zakręcałem koreczek po chłodnicą, zalewałem nowy i wszysko grało.
wojmi1 - 31-12-2006, 01:01
Uwaga jedna zejdzie wszystko z chlodnicy i wezy ale zostanie w korpusie, grzanie kabiny dlatego przy wymianie z wody na plyn najlepiej to zrobic jakims koncentratem i po zejsciu wody odrazu zapelnic nie zostawiac na noc /-15/ do pelnego zejscia nie chodzi o rozerwanie silnika tylko wytwozyc sie moga tzw korki lodowe a to cholerstwo potrafi zrobic bajzel przy jezdzie . odpowietrzanie fabrycznie sa odpowietrzniki w najwyzszym punkcie instalacji i trzeba je poluzowac ale czesto autko juz ktos naprawial i mogly odejsc z mechanikiem /np montaz LPG/
Nalezy znalesc kilka punktow takich sygnalizacyjnych np rurka ogrzewania i poluzowac opaski zdjac jak sie pojawi plyn bez wody zalozyc i zakrecic /oczywiscie w miare napelniania/
Jezeli w chlodnicy niema korka /bo ktos ja po dzwonku wymienil/ mozna odkrecic waz gruby od dolu chlodnicy.
|
|
|