To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Reflektory - renowacja, nowe a może xenon?

MKV - 03-12-2012, 08:46
Temat postu: [EAxx] Reflektory - renowacja, nowe a może xenon?
Często jeżdżę gdy jest już ciemno i przednie oświetlenie jest dla mnie bardzo ważne. W kwestii żarówek zrobiłem co się dało ale chcę iść o krok dalej i widzę takie opcje:

1. Renowacja reflektorów w specjalistycznym zakładzie (łącznie z natryskiem nowej warstwy odbłyśnika)
2. Przeróbka na xenony (problem niestety z legalnością :/ )
3. Kupno nowych reflektorów typu Angel Eyes z soczewkami dostępnych na Allegro za okł 1000zł. Niestety maja regulację manualną (nie da się przełożyć elektryki?) oraz nie mają certyfikatu E czyli wychodzi na to samo co montaż soczewek z xenonami (a może tu by się xenony właśnie dało założyć?). Wyglądają całkiem fajnie:

Jakie macie opinie/doświadczenia w tym temacie i co byście mi proponowali zrobić?

Dread87 - 03-12-2012, 08:53

MKV, jeśli kupisz te klosze nawet za 1000zl, to i tak nie będziesz miał na nie homologacji i możesz stracić dowód rejestracyjny. Są w internecie różne manuale jak zregenerować klosze bez demontażu z samochodu. Polecam lepsze żarówki, bo przecież Galanty dobrze oświetlają drogę. Polecam Tungsram Sportlight, no i jeszcze ustawienie świateł
komarsnk - 03-12-2012, 09:04

Ja ostatnio jak zmieniłem szybę czołową to dostałem +100 do mocy lamp :mrgreen:
MKV - 03-12-2012, 09:11

Dread87 napisał/a:
MKV, jeśli kupisz te klosze nawet za 1000zl, to i tak nie będziesz miał na nie homologacji i możesz stracić dowód rejestracyjny. Są w internecie różne manuale jak zregenerować klosze bez demontażu z samochodu. Polecam lepsze żarówki, bo przecież Galanty dobrze oświetlają drogę. Polecam Tungsram Sportlight, no i jeszcze ustawienie świateł

Żarówki to pierwsze co w Galu wymieniłem - obecnie mam Osramy Nightbreaker Plus, następne pewnie sprawdzę nowsza wersję Philipsów x-Treme.

Jeśli chodzi o xenony to własnie obawiam się, z epolicja nie będzie zbyt szczęśliwa. Najbardziej wkurza mnie to, że mam kolegę który jeździ w tych tajniackich samochodach i do swojego prywatnego BMW reflektory na soczewki+xenony i się nie przejmuje niczym a ja bym musiał ;)

WreX - 03-12-2012, 09:12

MKV, było wcześniej na forum o tych reflektorach, z tego co ktoś pisał są one do wersji US i różnią się kształtem i rozmiarami od naszych. Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować.
MKV - 03-12-2012, 09:16

WreX napisał/a:
MKV, było wcześniej na forum o tych reflektorach, z tego co ktoś pisał są one do wersji US i różnią się kształtem i rozmiarami od naszych. Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować.

No własnie użyłem "szukajki" ale mi znalazło tylko o trochę podobnych do Pajero

Juiceman - 03-12-2012, 11:46

WreX napisał/a:
Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować.

Jakie trzeba?! :wink:

WreX - 03-12-2012, 12:05

Juiceman napisał/a:
WreX napisał/a:

Ok, wypada to odpowiedniejsze słowo. Bo wg mnie mija się z celem mieć soczewki a xenonów nie, chodzi tu głównie o samą efektywność świecenia.

MKV - 03-12-2012, 12:11

WreX napisał/a:
Juiceman napisał/a:
WreX napisał/a:

Ok, wypada to odpowiedniejsze słowo. Bo wg mnie mija się z celem mieć soczewki a xenonów nie, chodzi tu głównie o samą efektywność świecenia.

No własnie bardzo chętnie bym założył xenony tylko pytanie właśnie jak z policją... może jakby dać całkowicie białe światło bez wpadającego w niebieski to by się tak szybko z daleka nie pokapowali - co jak co Galant jest samochodem takiej klasy, że teoretycznie mógłby mieć fabryczne xenony ;)
Wiecie może kto dobrze wykonuje takie przeróbki lub odnawia profesjonalnie reflektory?

komarsnk - 03-12-2012, 12:46

Nawet 4300K są bielsze niż żarówka :)
Zawsze można mieć w aucie komplet żarówek i przy policji zmienić żeby dowodu nie zabrali :)
A jak soczewka będzie dobrze zrobiona (nie będzie widać rzeźby) to nie będzie wiedział co i jak :)

Dread87 - 03-12-2012, 13:48

Ale na kloszu reflektorów wytłoczone są oznaczenia świadczące o normach, np Europejskich, jeśli tych wytłoczeń nie ma, to oznacza to tyle samo co dłubanina bez homologacji.
komarsnk - 03-12-2012, 14:54

Dread87 napisał/a:
Ale na kloszu reflektorów wytłoczone są oznaczenia świadczące o normach, np Europejskich, jeśli tych wytłoczeń nie ma, to oznacza to tyle samo co dłubanina bez homologacji.

Na kloszu jest informacja o homologacji na żarówki halogenowe lub palniki xenonowe (i jeszcze kilka informacji) a nie czy to jest soczewka czy nie :)

Hugo - 03-12-2012, 15:40

MKV napisał/a:
Renowacja reflektorów w specjalistycznym zakładzie (łącznie z natryskiem nowej warstwy odbłyśnika
Nie ma sensu, odbłyśniki w EA są wyjątkowo trwałe, czyli nic nie da ich regeneracja).
MKV napisał/a:
co jak co Galant jest samochodem takiej klasy, że teoretycznie mógłby mieć fabryczne xenony
:mrgreen:
plecho1 - 03-12-2012, 18:59

Jak się trafi jakiś maniak z drogówki to wszystko przetrzepie.
Hugo - 03-12-2012, 19:09

MKV, te lampy z alle... to już z wyglądu badziew. Jeśli potrzebujesz auto na codzień to ja bym wolał kupić inne reflektory (chociażby od angola), zalożyć "na razie", a swoje dać komuś do montażu soczewek jeśli sam czujesz, że nie podołasz.