To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] kluczyk

macko43 - 05-12-2012, 11:18
Temat postu: [II 2.0 DID] kluczyk
witam forumowiczów
mam problem z moim mitsu outlander z 2008 2.0 did mam dwa piloty kluczyk w pilocie zblizeniowy jeden działa drugi nie co moze byc przyczyną baterie wymienilem dioda na nim sie pali jak wciskam przycisk drugi działa bezproblemowo podejrzewam ze sie rozkodował moze jest jakis system zakodowania na nowo bez koniecznosci wizyty w serwisie

didku - 05-12-2012, 11:32

system pokazuje alarm baterii na wyczerpaniu, wiec chyba Ci sie rozkodowalo
macko43 - 05-12-2012, 11:51

własnie ze system nic nie pokazywał-zamknołem autko z pilota - a po 5 min nie moglem otwozyc do domku po drugi klucz i działa - pokazuje mi- missing key -drugi klucz działa wiec nie ma duzego problemu -a czy mozna go zaprogramowac na nowo bez koniecznosci wizyty ASO
pozdrawiam

[ Dodano: 05-12-2012, 11:55 ]
acha przelozylem baterie z niedzialajacego pilota do tego drugiego i dziala

mitsu00 - 05-12-2012, 19:54

macko43 napisał/a:
własnie ze system nic nie pokazywał-zamknołem autko z pilota - a po 5 min nie moglem otwozyc do domku po drugi klucz i działa - pokazuje mi- missing key -drugi klucz działa wiec nie ma duzego problemu -a czy mozna go zaprogramowac na nowo bez koniecznosci wizyty ASO
pozdrawiam

[ Dodano: 05-12-2012, 11:55 ]
acha przelozylem baterie z niedzialajacego pilota do tego drugiego i dziala
Idz do jakiegos Mediamarktu, kup nowa baterie i wymien.
macko43 - 06-12-2012, 10:59

kolego mitsu00 baterie kupilem nowe jeden dziala drugi nie
pozdrawiam

mitsu00 - 06-12-2012, 12:04

macko43 napisał/a:
kolego mitsu00 baterie kupilem nowe jeden dziala drugi nie
pozdrawiam
No to ci sie cos rozkodowalo w jednym KOS:ie. W ASO zaprogramuja ci MUT:em pilota na nowo.

P.S Nie wolno dopuszczac do takich sytuacji ze bateria calkiem sie rozladuje w pilotach, bo wtedy zawsze takie kwiatki wynikna. Dlatego przy przegladach nalezaloby zawsze wymieniac baterie w obu pilotach. Nie kazdy warsztat to zaproponuje, ale trza wtedy ich zagadnac, albo po prostu samemu to robic raz na rok :mrgreen:

macko43 - 06-12-2012, 12:33

kolego mitsu00 nic nie pokazywalo ze bateria wyczerpana jak przestl działac przełozylem baterie z niedzialającego pilota do drugiego i dziala - wczoraj kupilem tez nowe baterie i dalej nic choc wczesniej były tez nowe ok 3 miesiace -jak naciskam przycisk kontrolka sie zapala ale nie otwiera autka nie wspomne o odpaleniu komunikat - missing key-wiem ze prawdopodobnie rozkodowany moze jest jakis sposob zeby zaprogramowac go bez wizyty w ASO POZDRAWIAM
wczesniej jak mialem problem z pilotem to pokazywalo mi komunikat wyczerpana bateria wymienilem i bylo dobrze

mitsu00 - 06-12-2012, 16:02

macko43 napisał/a:
kolego mitsu00 nic nie pokazywalo ze bateria wyczerpana jak przestl działac przełozylem baterie z niedzialającego pilota do drugiego i dziala - wczoraj kupilem tez nowe baterie i dalej nic choc wczesniej były tez nowe ok 3 miesiace -jak naciskam przycisk kontrolka sie zapala ale nie otwiera autka nie wspomne o odpaleniu komunikat - missing key-wiem ze prawdopodobnie rozkodowany moze jest jakis sposob zeby zaprogramowac go bez wizyty w ASO POZDRAWIAM
wczesniej jak mialem problem z pilotem to pokazywalo mi komunikat wyczerpana bateria wymienilem i bylo dobrze
Kluczyki i piloty programuje tylko interfejs diagnostyczny MUT-III, a ten znajdziesz w ASO.
tokyo - 06-12-2012, 17:44

Witam
Jezeli wymieniles baterie i dalej nic to zrob nastepujaca procedure:
1. otworz maske, sciagnij pokrywe bezpecznikow, wysun na 10 sek bezpiecznik transportowy (to ten z zolta obramowka/zabezpieczeniem)
2. wsiadz do auta, sciagnij plastikowa zaslepke stacyjki
3. z pilota wyciagnij metalowy klucz i do stacyjki
4. pilot przyloz do klucza i przekrec na pozycje zaplon po czym sprawdz czy odpala
5. jezeli odpali to ok, jezeli nie to jest padniety pilot
6. jezeli zadziala, ale po pewnym czasie znow padnie zasieg to jest uszkodzony modul nadawczo odbiorczy w aucie
Pozdrawiam

lexus - 06-12-2012, 19:56

u mnie miałem podobnie ,otworzyłem kluczyk w środku jest taki mały guzik nacisnij i przytrzymaj .kluczyk bedzie działał
macko43 - 07-12-2012, 10:58

kolego tokyo zrobilem tak jak pisales po 2 sekundach autko gasnie - na drugim pilocie wszystko dziala ok
kolego lexus gdzie ten przycisk w pilocie o ktorym piszesz
pozdrawiam

[ Dodano: 07-12-2012, 12:44 ]
kolego tokyo zrobiłem jeszcze raz tak jak pisales tylko odczekałem ok 20 min - autko po wlozeniu metalowego kluczyka odpala i nie gasnie -bez kluczyka w stacyjce nie moge jej przekrecic i pokazuje komunikat- missing key -
-z tego pilota dalej nie moge otwozyc drzwi -
-dobry pilot dziala normalnie - otwiera drzwi i je zamyka-odpala bez kluczyka
moze macie jeszcze jakies sugestie
pozdrawiam i dziekuje za pomoc

lexus - 08-12-2012, 08:43

U mnie jak otworze kluczyk,wyjmę moduł elektroniczny,to pod spodem są 3 przyciski ,Dwa służą do włącz wyłąćz ,3-ci jest nieczynny i ten trza nacisnąć :mrgreen:
tokyo - 18-12-2012, 02:08

Witam
macko43 zrob jeszcze jeden test
1. wszystkie drzwi pozamykane
2. nacisnij unlock na dzialajacym pilocie
3. otworz drzwi kierowcy
4. wez do reki pilot ktory nie dziala
5. na pilocie jest dioda, jak nacisniesz czujnik otwarcia drzwi (na srodkowym slupku na dole w gumce czarnej) i go puscisz dioda powinna sie zapalic/zgasac - jezeli tak nie jest to jest uszkodzony lub nie wgrany pilot
Pozdrawiam